Ezeket kell tudni a 2024-es nyudíjakról

2024-ben sem változik a nyugdíjkorhatár. Januártól pedig várhatóan 6%-kal nőnek a nyugdíjak, az inflációs előrejelzéseknek megfelelően.

A Pénzcentrum a NyugdíjGuru segítségével gyűjtötte össze a legfontosabb tudnivalókat a 2024-es nyugdíjakkal kapcsolatban.

A nyugdíjkorhatár nem változik, 2024-ben is marad 65 év, tehát jövőre az 1959. január 1. és december 31. között születettek mehetnek nyugdíjba. A nők kedvezményes nyugdíjának feltételei sem változnak 2024-ben.

Az is kiderült, hogy a 2024. január 1. és december 31. között megállapítandó nyugdíjak összegének számítása során új valorizációs szorzókat kell alkalmazni, amelyekről 2024. márciusában (legkésőbb április elején) jelenik majd meg kormányrendelet.

nyugdíj
Nem változik a nyugdíjkorhatár jövőre sem. Fotó: beauty_of_nature/Pixabay

Január 1-jétől a nyugdíjakat 6%-os mértékben emelik, mert a jövő évi költségvetési törvényben jelenleg 6%-os inflációs előrejelzés szerepel. Ez egy esetleges decemberi felülvizsgálat során még módosulhat. 

Ugyanakkor ha a 2024. január-augusztus hónapokban mért tényleges inflációs adatokból becsülhető éves infláció mértéke (akár az általános, akár a nyugdíjas fogyasztói kosár szerint) meghaladná a 2024. januári emelés mértékét, akkor az ideihez hasonlóan 2024. novemberében is kiegészítő nyugdíjemelésre vagy egyösszegű kompenzációra kerülhet sor.

A 2024. február havi nyugdíjjal együtt utalják a 2024. januári, már emelt összegű nyugdíj 100%-ával megegyező összegű plusz juttatást 13. havi nyugdíjként. 

További információkat a Pénzcentrum oldalán lehet elolvasni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +9 °C

Derült vagy gyengén felhős marad az ég, csapadék nem várható. Mindenütt mérséklődik a légmozgás. Késő estére 12 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásokra az előrejelzések szerint nem kell számítani, az allergiások tünetei viszont nem enyhülnek a következő napokban sem.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra