Mi történne, ha egy hónapig nem nyírnánk füvet?

Egy helyi környezetvédelmi szervezet, a Die Umweltberatung arra biztatja Bécs lakóit, hogy csatlakozzanak a No Mow May – fűnyírásmentes május mozgalomhoz, ezáltal egy hónapon át ne nyírjanak füvet a kertjükben. Így ugyanis sokat tehetnek a növények és rovarok fajgazdagságáért a kertjükben, illetve a társadalmi szemléletváltozásért.

A fűnyírásmentes májust 2019-ben hirdette meg először a Plantlife nevű szervezet Angliában, hogy ezzel is támogassa a kertekben a fajgazdagságot és tudatosítsa az emberekben, hogy a vadvirágokkal tarkított gyep nem a hanyagság, hanem a környezettudatos szemlélet jele – írja közleményében Bécs Város Külképviseleti Irodája. A sokak által irigyelt és mintának tekintett makulátlan angol gyep a beporzók és rovarok szempontjából ugyanis kietlen sivatag, amelyet ráadásul vegyszerekkel is kezelnek, hogy "szép" maradjon. A heti fűnyírás pedig felér egy tömegmészárlással: az oda tévedő méheknek, rovaroknak esélyük sincs, hogy túléljék.

fűnyírás, kert, fiatal férfi
A fűnyírás valóságos tömegmészárlás a rovarok számára. Fotó: Getty Images

Hagyjunk egérutat a rovaroknak

A fű között nyíló százszorszép, ínfű és veronika ezzel szemben terített asztal a méhek, pillangók és más rovarok számára, ráadásul az ilyen gyep kevesebb gondozást is igényel. Nem kell sem trágyázni, sem gyomirtózni – de még öntözni sem –, és elég évente 5-7 alkalommal végigtolni rajta a fűnyírót. Aki igazán odafigyel az apró lakókra, az este vagy hűvösebb, felhős napokon nyír füvet, és nem a terület egészén, hogy a rovaroknak legyen hova menekülniük. Sőt, a még ennél is környezettudatosabbak a kaszát és a sarlót részesítik előnyben a fűnyíróval és a fűkaszával szemben. A nyesedéket 2-3 napig a földön kell hagyni, hogy a rovarok más helyet kereshessenek maguknak, a magok pedig ki tudjanak hullani a növényekből. Utána már össze kell gereblyézni, és mehet a komposztba vagy az állatoknak.

Akinek elég nagy a kertje, egy részén kialakíthat virágos mezőt is, amelyet elegendő évente 1-2 alkalommal lekaszálni, de a kert többi részén sem kell havonta egy alkalomnál gyakrabban füvet nyírni. Főleg a pillangóknak nagy segítség, ha ősszel marad egy kis sarok a kertben, ahol elmarad a fűnyírás – itt zavartalanul áttelelhetnek a hernyóik és bábjaik.

A kert olyan, akár a konyha

És ha már kertészkedés, a Die Umweltberatung arra is felhívja a figyelmet, hogy nemcsak a háztartásban, de a kertben is érdemes kerülni mindenféle műanyagot. A virágföldes zsákok számát például úgy lehet csökkenteni, hogy a cserepes, dézsás növények földjét megfrissítjük komposzttal – átültetés helyett, palántákból pedig olyanokat választunk, amelyek műanyag helyett lebomló konténerekben vannak. De a legjobb, ha magunk neveljük őket. A már meglévő műanyag cserepeket, kertészeti eszközöket érdemes megbecsülni és minél tovább használni, kivéve azokat, amelyek PVC-ből vannak. Ezek a műanyagok ugyanis könnyen kioldódó lágyítókat tartalmaznak, amelyek károsítják a májat, a vesét és a hormonrendszert.

Érdemes vigyázni a neten terjedő "csináld magad" kertészeti ötletekkel is, mert hiába újrahasznosítás, nem mindegyik környezetbarát. Nem jó ötlet például régi autógumiba, gumicsizmába vagy PET-palackba növényt ültetni, ahogy az olcsó habarcsláda sem jó virágládának. Érdemes olyan növényeket választani, amelyek több éven át díszítik a kertet, jól bírják az időjárás viszontagságait, és ezen az éghajlaton honosak – így nem kell állandóan pótolni őket.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok mindenhol javulnak, és jobbára közepesen vagy gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Legtovább az Északi-középhegységben lehetnek borult, párás tájak, ahol szitálás, esetleg kisebb eső előfordulhat. Másutt is legfeljebb csak gyenge zápor alakulhat ki. A Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések a déli, délkeleti szelet. A hőmérséklet délután jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő este 6, 12 fok valószínű. Se fronthatás, se eső nem ronthatja el a vasárnapot.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra