Hogy használjuk nyáron költségkímélően a bankkártyánkat?

Ha bankszámlánkhoz bankkártya is kapcsolódik, ennek előnyeit a nyári szabadság alatt érdemes kihasználni, hiszen a bankkártya-használat pénzügyeink biztonságos és kényelmes bonyolítását teszi lehetővé. Íme, néhány tanács.

- A vásárlásokért a bank nem számít fel díjat, belföldön a bankkártyás fizetés tehát ingyenes. Igyekezzünk mindenütt bankkártyával fizetni, ha megoldható.

- Ha automatából veszünk fel pénzt, azt jellemzően díj terheli. Ennek mértéke bankonként eltérő, sőt attól is függ, hogy a bankunk saját automatáját vagy más bankét használjuk. Ha külföldön használjuk a kártyát, előtte tájékozódjunk a kártyahasználat díjairól, az árfolyamokról és átváltási feltételekről.

- Kártyánkat csak azokban az üzletekben, illetve azoknál az automatáknál használhatjuk, ahol feltüntették ugyanazt a logót (Pl. Mastercard, Visa), mint ami a kártyánkon is szerepel.

- A külföldi készpénzfelvétel díja általában magasabb a hazainál, függetlenül attól, hogy a készpénzként eurót használó országokban vagy azon kívül történt a művelet. A készpénzfelvételi díjakra vonatkozóan nincs egységes díjszabás, a kibocsátó bankok hirdetményben tájékoztatják ügyfeleiket. Ezek általában eltérést mutatnak attól függően is, hogy ATM-nél vagy bankfiókban történt a készpénzfelvétel. A bankfióki készpénzfelvétel jellemzően drágább.

- Egyes bankcsoportoknál a külföldi készpénzfelvétel díja a csoporthoz tartozó bankok berendezéseinél jóval kedvezőbb, mint a csoporton kívüli bankok automatáinál. Mivel hazánkban is jelen vannak ilyen bankcsoportokhoz tartozó bankok, külföldi utazás előtt érdemes erről tájékozódni a kártyát kibocsátó banknál.

- A bankkártyával történő vásárlás a hazai gyakorlathoz hasonlóan jellemzően külföldön is ingyenes, néhány ország szabályai azonban lehetővé teszik a kereskedő számára, hogy eltérő árat állapítson meg ugyanarra az árura vagy szolgáltatásra attól függően, hogy a vásárló készpénzzel vagy kártyával fizet. Utazás előtt érdemes erről az adott ország vonatkozásában bankunknál tájékozódni.

- Az utazás előtt gondoljuk végig, hogy a hazai használathoz igazított kártyahasználati limitek külföldön is megfelelnek-e igényeinknek. Az itthon megszokott árakhoz mért korlátok ugyanis a külföldi árszinten kevésnek bizonyulhatnak, melynek következtében váratlan helyzetbe kerülhetünk egy külföldi szállásfoglalás vagy autóbérlés során. Az utazásból hazaérve saját anyagi biztonságunk érdekében érdemes visszaállítani a limiteket a korábbi értékekre.

- A valutaváltás kapcsán a legfontosabb dolog az előzetes tájékozódás az árfolyamokat illetően, hiszen az egyes bankoknál, illetve valutaváltó helyeknél jelentős különbségek lehetnek. Kedvezőbb megoldás lehet, ha a valutaváltást nem azonnali készpénzes tranzakcióként hajtjuk végre, hanem forintban vezetett bankszámlánk egyenlegének terhére vásároljuk meg a banktól a szükséges külföldi fizetőeszközt.

- Amennyiben bankkártyánk elveszett vagy ellopták, a kártyát azonnal tiltsuk le! A kártya letiltását a bankkártya kibocsátó banknál intézhetjük, akár telefonon, akár faxon a hét bármely napján, a nap bármely órájában. A letiltott kártyát többet már nem tudjuk használni, még akkor sem, ha esetleg az később megkerül. A letiltott kártya helyett új kártyát kell igényelni, ennek azonban külön díja van!

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

További információk a témában: www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: