Ezeket a hazai településeket sújtja leginkább az elöregedés

Hasonlóan az európai trendekhez, Magyarországon is csökken, egyben fokozatosan elöregedik a lakosság. Lássuk, mely településeken a legmagasabb a 65 év feletti lakosok aránya.

Míg 2001-ben csupán 15,16 százalék volt a 65 év felettiek aránya a teljes hazai népességen belül, addig ez 2011-ben már 16,88 százalékra, 2022-ben pedig 20,78 százalékra emelkedett – írja a Pénzcentrum a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb népszámlálási adatai alapján. Leegyszerűsítve tehát a magyar emberek immár több mint egyötöde az idősebb korosztály tagja.

nagypapa beszélget az unokájával nyáron az udvaron
A magyar népességen belül is egyre növekszik a 65 év felettiek aránya. Fotó: Getty Images

A hazai települések közel felén, 47 százalékán meghaladja az idősek aránya a helyi lakosságon belül az országos átlagot. E tekintetben a listavezető a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Debréte, ahol összesen tíz ember él, közülük pedig hatan is elmúltak 65 évesek. A közeli Égerszög a második helyezett, ahol 43 lakosból 20-an (46,51 százalék) tartoznak a 65 év feletti korcsoportba, míg a harmadik helyezett Parádsasváron 377-ből 174-en (46,15 százalék). A legelöregedettebb települések zöme kis lélekszámú. Kivételt a 14. helyezett Balatonföldvár jelent, ahol a 2476 fős lakosság 40,23 százalékát teszik ki az idősek.

Az évszázad közepére 8,5 millióra csökkenhet a magyar népesség lélekszáma. A miértekről és a népességfogyás kockázatairól ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A KSH adatai alapján vannak olyan települések is, ahol egészen elenyésző az idős lakosság aránya. Az ugyancsak borsodi Csenyétén például a 448 lakosból mindössze 10-en múltak el 65 évesek, ami 2,23 százalékos arányt jelent. Szintén 3 százalék alatti mutatóval bír e téren Tornanádaska (2,79 százalék) és Bódvalenke (2,99 százalék) – ezek is Borsod-Abaúj-Zemplén megyében helyezkednek el.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30 °C
Minimum: +18 °C

Gomolyfelhős, napos idő ígérkezik, főleg a Dunától keletre alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt lesz, de a zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra