Döcögősen, de elindult a népszámlálás – mutatjuk, mire figyeljünk

Október elsején – kisebb technikai problémákkal ugyan, de – megkezdődött a népszámlálás, amelyen kötelező a részvétel. Nézzük, milyen határidőket kell észben tartanunk, illetve milyen kérdésekre számíthatunk.

Október 1-jén elindult a népszámlálás, a kezdés azonban nem ment gördülékenyen. A Telex beszámolója szerint ugyanis az adatgyűjtő online felület több órán keresztül nem működött. Később pedig a népszámlálás zöld számán automatikusan arról tájékoztatták a hívókat, hogy a nagy érdeklődés miatt összeomlott a népszámlálás online rendszere. A felület végül este tíz után vált ismét működőképessé.

népszámlálás
Egy férfi kitölti a népszámlálás online kérdőívét nyíregyházi otthonában 2022. október 1-jén. Fotó: MTI/Balázs Attila

Jobb, ha nem maradunk le

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) korábbi tájékoztatása szerint a népszámlálással kapcsolatos kérdőíveket október 16-áig interneten lehet kitölteni. Ezt követően számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett be online kérdőív. Akitől viszont így sem sikerül adatot gyűjteni, annak november végig a helyi jegyzőnél kell jelentkeznie. A hírek szerint azért is jobb, ha nem mulasztjuk el az adatszolgáltatást, mert akár 200 ezer forintos büntetést is kaphat az, aki nem vesz részt a kötelező népszámlálásba.

Miért fontos a népszámlálás?

A tízévenkénti népszámlálás pillanatképet ad az országról. Bemutatja  hogy milyen viszonyok között élnek a magyarok, milyen a munkaerőpiaci helyzetük, az egészségi állapotuk, a vallási hovatartozásuk – ismertette korábban Vukovich Gabriella, a KSH elnöke. A válaszadás azért is fontos, mert a kapott adatok megalapozzák a jövőbeni döntéseket és képet adnak az igényekről.

A KSH nyáron arra is felhívta a figyelmet, hogy nagyon fontos, hogy a lakosság válaszoljon az egészségi állapotot és a fogyatékosságot érintő kérdésekre az őszi népszámlálás során.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: