Fontos levelet kapunk szeptember végén, ezt kell tudni

Október elsején kezdődik a népszámlálás, amelyen kötelező a részvétel - jelentette be a Központi Statisztikai Hivatal elnöke.

A népszámlálással kapcsolatos kérdőíveket október 16-ig interneten lehet kitölteni, ezt követően számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett be online kérdőív - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke sajtótájékoztatón.

Mennyi az annyi? Hamarosan indul a népszámlálás. Fotó: Getty Images
Mennyi az annyi? Hamarosan indul a népszámlálás. Fotó: Getty Images

Vukovich Gabriella elmondta: a tízévenkénti népszámlálás pillanatképet ad az országról, bemutatja  hogy milyen viszonyok között élnek a magyarok, milyen a munkaerőpiaci helyzetük, az egészségi állapotuk, a vallási hovatartozásuk.

A részvétel kötelező

A válaszadás azért is fontos, mert a kapott adatok megalapozzák a jövőbeni döntéseket, képet adnak a helyi ellátási, szolgáltatási és infrastrukturális igényekről, információval szolgálnak új vállalkozások létrehozásához, és – most először – energiahatékonysági döntések előkészítését is szolgálják - ismertette a KSH elnöke.

Mindenkiről kérdőívet kell kitölteni, aki Magyarországon él – azokról is, akik átmenetileg, 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak –, és a külföldi állampolgárokról is, ha legalább 3 hónapja az országban tartózkodnak.

Ha valaki nem töltötte ki online a kérdőívet, azt október 17. és november 20. között keresik fel a számlálóbiztosok. November 21. és 28. között a település jegyzőjénél tehetnek ennek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek azok, akik november 20-ig ezt nem tették meg. A népszámlálás eszmei időpontja 2022. október 1-je 0 óra, azaz az ekkor fennálló állapotot alapul véve kell a kérdőív kérdéseit megválaszolnunk - olvasható a nepszamlalas2022.hu oldalon. 

Innen azt is megtudhatjuk, hogy az ország területén minden lakást, lakott üdülőt és lakott egyéb lakóegységet, közösségi éjszakai elhelyezést szolgáló intézményt összeírnak, de még üresen álló lakásokról is ki kell tölteni a kérdőívet. Minden magyarországi lakcímre postai felkérő levél érkezik a KSH-tól szeptember utolsó napjaiban. 

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on. 

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: