Fontos levelet kapunk szeptember végén, ezt kell tudni

Október elsején kezdődik a népszámlálás, amelyen kötelező a részvétel - jelentette be a Központi Statisztikai Hivatal elnöke.

A népszámlálással kapcsolatos kérdőíveket október 16-ig interneten lehet kitölteni, ezt követően számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett be online kérdőív - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke sajtótájékoztatón.

Mennyi az annyi? Hamarosan indul a népszámlálás. Fotó: Getty Images
Mennyi az annyi? Hamarosan indul a népszámlálás. Fotó: Getty Images

Vukovich Gabriella elmondta: a tízévenkénti népszámlálás pillanatképet ad az országról, bemutatja  hogy milyen viszonyok között élnek a magyarok, milyen a munkaerőpiaci helyzetük, az egészségi állapotuk, a vallási hovatartozásuk.

A részvétel kötelező

A válaszadás azért is fontos, mert a kapott adatok megalapozzák a jövőbeni döntéseket, képet adnak a helyi ellátási, szolgáltatási és infrastrukturális igényekről, információval szolgálnak új vállalkozások létrehozásához, és – most először – energiahatékonysági döntések előkészítését is szolgálják - ismertette a KSH elnöke.

Mindenkiről kérdőívet kell kitölteni, aki Magyarországon él – azokról is, akik átmenetileg, 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak –, és a külföldi állampolgárokról is, ha legalább 3 hónapja az országban tartózkodnak.

Ha valaki nem töltötte ki online a kérdőívet, azt október 17. és november 20. között keresik fel a számlálóbiztosok. November 21. és 28. között a település jegyzőjénél tehetnek ennek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek azok, akik november 20-ig ezt nem tették meg. A népszámlálás eszmei időpontja 2022. október 1-je 0 óra, azaz az ekkor fennálló állapotot alapul véve kell a kérdőív kérdéseit megválaszolnunk - olvasható a nepszamlalas2022.hu oldalon. 

Innen azt is megtudhatjuk, hogy az ország területén minden lakást, lakott üdülőt és lakott egyéb lakóegységet, közösségi éjszakai elhelyezést szolgáló intézményt összeírnak, de még üresen álló lakásokról is ki kell tölteni a kérdőívet. Minden magyarországi lakcímre postai felkérő levél érkezik a KSH-tól szeptember utolsó napjaiban. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +18 °C

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Elszórtan valószínű eső, zápor, lokálisan jelentős, intenzív csapadékkal, délen, délnyugaton pedig zivatar is kialakulhat. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. Késő este 19 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra