Az egynapos sebészeté a jövő

Nyolcmilliárd forintos összköltséggel egynapos sebészeti ellátóhelyeket alakítanak ki húsz helyszínen az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) projektje keretében - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára.

Nyolcmilliárdból húsz egynapos sebészet létesül az országban

A fő cél az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása.

Vitályos Eszter az Aktív fekvőbeteg-ellátás forma kiváltása az egynapos sebészeti ellátás rendszerének fejlesztésével című projektről tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tervek szerint 2020 januárjáig mindenhol megvalósulnak a fejlesztések.

Lénárt Endre, az ÁEEK főigazgató-helyettese hangsúlyozta, az egynapos sebészet olyan speciális ellátási forma, amelynek lényege, hogy a beavatkozást követő 24 órán belül a beteg elhagyja a kórházat, és otthonában gyógyulhat. Szándékaik szerint ezzel rövidebb lesz az ápolási idő, gyorsabb a gyógyulás, kevesebb a komplikáció és sokkal költséghatékonyabb rendszer működhet .

Egymás előtt kell vetkőzni a kórházban 2018. október 19-én számoltunk be róla, hogy a Társaság a Szabadságjogokért szerint egymás előtt kell átöltözniük a műtétekre váró betegeknek egy budapesti kórház egynapos sebészetén. Az esetről a linkre kattintva olvashat bővebben.

Újabb egynapos sebészeti ellátóhelyeket alakítanak ki , egynapos sebészet betegellátás sebészet műtét kórház
Újabb egynapos sebészeti ellátóhelyeket alakítanak ki

Rámutatott arra, hogy az egynapos sebészetek kialakítása a legmodernebb műszereket, illetve infrastrukturális és szervezési környezetet igényli.

Az egynapos sebészet nem beavatkozás, hanem ellátási forma

A főigazgató-helyettes szólt arról is, hogy a nyugat-európai ellátórendszerekben az egynapos ellátásban elvégzett esetek aránya 60-90 százalékos, miközben Magyarországon 39 százaléknál tart. A projekt megvalósításával 60 százalékra emelkedhet az arány - tette hozzá. Lénárt Endre jelezte, hogy a következő három évben elsősorban a korszerű eszközök beszerzésén lesz a hangsúly, miközben hat régióban, 19 helyszínen felújítanak az ellátáshoz műtőket és egyéb helyiségeket, egy helyszínen pedig új, önálló egynapos sebészeti egység jön létre.

Csernavölgyi István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója szerint az egynapos sebészeti fejlesztésnek az egyik fő eredménye a műtői kapacitásaik optimalizálása lehet. Beszámolt arról is, hogy néhány éve pár ezer esetet láttak el egynapos ellátás keretében, az idén már több mint hatezer ilyen esetük volt.

Gamal Eldin Mohamed, a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a közhiedelemmel ellentétben az egynapos sebészet nem beavatkozás, hanem ellátási forma, ahol sok szakma tud egy helyen dolgozni, betegbiztonságot szavatolni és minőségi betegellátást biztosítani.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható, és továbbra is többfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, de utóbbi az éjszaka második felében már kevésbé lesz jellemző. Hajnalra a délnyugati, déli részeken átmenetileg nagyobb területen lehet csapadékmentes az idő. Csak zivatarok környezetében erősödhet meg átmenetileg a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 17 fok között alakul. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra