Ijesztő mértékben érinti a kiégés a szülőket

Egy új kutatás szerint a dolgozó szülők kétharmada szenved a burnout, vagyis a kiégés miatt. Mit tehetünk, hogy könnyebb legyen?

Friss kutatásukban az Ohiói Állami Egyetem kutatói arra a megdöbbentő eredményre jutottak, hogy a 18 év alatti gyermekek szüleinek 66 százalékánál megfigyelhetők a kiégés tünetei – számolt be róla a WebMD . A kutatás ötletét az egyik kutató saját körülményei adták: a négygyerekes Kate Gawlik a pandémia hónapjaiban home office-ban dolgozott a férjével együtt, és miközben próbált helyt állni az új körülmények közepette az élet minden területén, a kiégés jeleit kezdte felfedezni magán.

Ezt követően megkereste Bernadette Melnyk gyermekgyógyász és pszichiáter professzort, akivel együtt megalkották a dolgozó szülők kiégési skáláját (Working Parent Burnout Scale). Eredményeiket hamarosan a Journal of Pediatric Healthcare című folyóiratban teszik közzé, jelentésükben pedig szerepel ez a skála is, amelynek segítségével a szülők tesztelhetik saját kiégettségi szintjüket. Ezen kívül tudományos munkájuk hasznos tippeket és eszközöket is ad a kiégett szülők kezébe.

szülői kiégés, burnout
Egy friss felmérés szerint a 18 év alatti gyerekeket nevelő szülők kétharmada kiégéssel küzd. Fotó: Getty Images

A szülői kiégés kockázati tényezői

Gawlik és Melnyk tehát egyrészt megállapította, hogy a közel 1300 válaszadó kétharmada kiégéssel küzd, másrészt pedig arra az eredményre jutottak, hogy az anyáknál gyakrabban fordul elő a probléma. Az édesanyák 68 százaléka panaszkodott túlterheltségre, míg az apáknál csupán 42 százalék volt ez az arány. Emellett gyakoribb a szülői kiégés a két- vagy háromgyermekes háztartásokban, illetve a hat vagy annál több gyermeket nevelő háztartásokban. A tudósok szerint az is fokozhatja a kiégés rizikóját, ha a szülőnek előzőleg már volt szorongásos betegsége, illetve ha ADHS-s vagy szorongó gyerekük (is) van.

Hogyan viselkedik a kiégett szülő?

Nagy valószínűséggel előbb veszíti el a türelmét az a szülő, akinél a burnout jelei mutatkoznak. Gyakrabban emeli fel a hangját (olykor apróságok miatt), sértegeti, kritizálja, szidalmazza a gyerekeit, de szélsőséges esetben fizikai bántalmazás is előfordulhat. Mivel a kiégéssel szorongás, depresszió és megnövekedett alkoholfogyasztás is együtt járhat, a fenti kutatást jegyző szakemberek azt javasolják, hogy ha kiégésre gyanakszunk saját magunk, házastársunk, egy közeli ismerős vagy családtag esetén, akkor forduljunk szakemberhez.

Mit tehetünk a kiégés ellen?

A burnout enyhe tünetei esetén, illetve a megelőzés érdekében érdemes nagyobb figyelmet fordítani magunkra , az önmagunkkal való törődésre. Tudatosítsuk magunkban, hogy nem önzőség rendszeresen befelé figyelni, magunkra is szánni egy kis időt, hanem alapvető szükséglet – nemcsak magunk, hanem a családunk érdekében is.

Legyünk kedvesebbek, elnézőbbek magunkkal, csökkentsük az elvárásainkat és a bűntudatot. Ezen kívül próbáljunk figyelni a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra, és elegendő tesztmozgást beépíteni a mindennapjainkba. Ennek nem kell kemény edzésnek lennie, kezdetben bőven elég, ha a nyári szünetben aktívabb napokat szervezünk. A táplálkozásban is érdemes az egészségesebb alternatívákat választani, mert ez is javíthatja a hangulatot.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: