2043-ra 9 millió alá esik a magyarok száma

A KSH jelenlegi erőjelzése szerint 9 milliónál is kevesebb magyar lesz az országban 2043-ra. Korábbi számítások ezt még 2050-re, illetve 2045-re várták.

A 444 a csütörtöktől szombatig tartó V. Budapesti Demográfiai Csúcs kapcsán a KSH adatait elemezte Magyarország népességére nézve. 

A Központi Statisztikai Hivatal honlapján elérhető egy interaktív korfa, amely Magyarország népességének nemenkénti korösszetétel-változását mutatja be 1870-től 2070-ig. Az adatsor a népszámlálások, a KSH statisztikai évkönyvei és belső adatbázisa, valamint a 2024–2070 közötti időszakra a statisztikai hivatal idén készített népesség-előreszámításának adataiból áll össze.

népességcsökkenés
Az idősek száma nőni fog a következő évtizedekben. Fotó: Getty Images

Az előrejelzés a népesség folyamatos és gyorsuló ütemű fogyatkozását, valamint súlyos elöregedését vetíti elő. A kilátások rosszabbak, mint néhány éve. Az Eurostat 2006-os előrejelzésében még az szerepelt, hogy Magyarország népessége 2050-re esik 8,915 millióra, míg a 9 millió alá csökkenést a KSH akkori előreszámítása 2045-re tette. A mostani korfa szerint viszont 2043-ban megy újra 9 millió alá Magyarország népessége.

A statisztikai hivatal úgy számol, hogy 2043-ban 8 985 516 fő lesz a magyarországi népesség, aminek negyede (24,86 százaléka) 65 év fölötti, míg csaknem ötöde 70 év fölötti lesz. 2023-ban a 65 év fölöttiek száma még épp csak 20 százalék fölötti, a 70 év fölöttieké 13,82 százalékos.

Ezzel ellentétben a 15 év alatti fiatalok húsz év múlva a népesség 14,89 százalékát fogják alkotni (ez a szám most 15,73%). A 20-60 évesek aránya a mostani 55%-ról 50-re fog csökkenni. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható, azonban északon és az ország keleti felén erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, arrafelé előfordulhatnak - néhol több hullámban is - záporok, zivatarok, sőt keleten egy-egy heves zivatar is kialakulhat. Délnyugat felől ugyanakkor megnövekszik a magasszintű felhőzet is. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, délkeleten kísérhetik a déli irányú szelet időnként élénk lökések, zivatarok környezetében viszont viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 21 és 29 fok között változik, a felhősebb északkeleti tájakon marad hűvösebb az idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra