6 okostelefonos alkalmazás, amit kipróbáltunk az egészség jegyében

Tévhit, hogy az okostelefonokat csak játékra vagy navigációra lehet használni, hiszen számtalan hasznos alkalmazás közül válogathatnak azok is, akik egészségükért, egészségtudatosságukért tennének segítségével. Néhány alkalmazást teszteltünk mi is.

A HáziPatika.com berkein belül szép lassan átvették az uralmat az okostelefonok, így kézenfekvő volt közösen utánajárnunk, hogy milyen alkalmazásoknak vehetjük hasznát, ami "profilba" vág. Néhány munkatársunk most meg is osztja tapasztalatait, hogyan is volt segítségére a kütyü kondizás közben, egy nehéz nap után vagy egyszerűen csak az egészségmegőrzésben.

1.

Aki kipróbálta: Miki, a HáziPatika.com grafikusa

"Konditerem-látogatóknak nagyon hasznos alkalmazás a GymGoal. Elsősorban a szabad súlyokkal és a kondigépekkel végzett súlyzós gyakorlatokhoz készült, de kardio jellegű edzéseink adatait is vezethetjük benne. Eszközök és nehézségi szint alapján számos előre meghatározott gyakorlatsor közül választhatunk, de igény szerint az edzéstervek teljes mértékben személyre szabhatóak.

Az alkalmazás több száz, animációval illusztrált gyakorlatot tartalmaz, de az adatbázist saját gyakorlatokkal is bővíthetjük. A gyakorlatok között tudunk keresni név szerint, vagy akár az alapján, hogy az adott gyakorlat melyik testrész fejlesztésére szolgál. Az eredményeket edzés közben egyszerűen tudjuk rögzíteni, így fejlődésünk akár hónapokra visszamenőleg követhető. A GymGoal néhány hasznos kalkulátort is tartalmaz, valamint a testrészeink mért adatait is vezetni tudjuk. Az edzések eredményeit többféle formátumban tudjuk exportálni, amit így ki is nyomtathatunk, adatainkról biztonsági mentést is készíthetünk.

Több alkalmazást is kipróbáltam ebben a kategóriában, ezek közül a GymGoal az, ami a legközelebb állt az elképzelésemhez. Az alkalmazást ajánlom bárkinek, aki súlyokkal edz és/vagy kardio gyakorlatokat végez. Mivel teljes mértékben személyre szabhatóak a gyakorlatok, így teljesen kezdők és profik egyaránt hasznosnak fogják találni.

2.

Aki kipróbálta: Gergő, a HáziPatika.com vezető programozója

"Ismerem a testemet, akár a tenyeremet! - gondolja az ember, ám egészen biztosan nem bánik ilyen könnyelműen ezzel a kifejezéssel, miután kipróbálta a Speed Anatomy alkalmazást. Az emberi test majd 300 alkotórészének ismeretét tesztelő program nem csak függőséget és adrenalinszint-emelkedést okoz, de anatómiai ismereteink villámgyors bővülésére is alkalmas. Mutassuk meg időre, hol a kulcscsontunk, a patkóbelünk vagy az Achilles-inunk! Ha elég gyorsak vagyunk, és a válaszaink is nagy százalékban jók, új kérdéscsoportok várnak az ér-, ideg- vagy épp emésztőrendszer témakörében.

Az alkalmazás két nagy hátránya, hogy egyrészt csak angolul tud, másrészt viszont a pici képernyő miatt nehéz pontosan rámutatni a kérdéses testrészekre. Az app viszont jópofa, bárkinek ajánlom, aki unja az Angry Birds-öt, vagy már kiskorában is kíváncsi volt, mi van a játékmaciban..."

3.

Aki kipróbálta: Rita, a HáziPatika.com marketing managere

"Egy igen népszerű jógás alkalmazást választottam, melyet már több mint 250.000-ren letöltöttek, a Daily Telegraph pedig azt írja róla, hogy ez az egyik abból a 8 applikációból, amire mindenképp szükségünk van a telefonunkon. Úgy gondolom, nagyon sok hasznos dolog van benne, hiszen számtalan jógapózt (ászanát) tartalmaz fotóval, leírással, sőt igény szerint hang, illetve videós útmutatással. Az egyszerűbb gyakorlatok mellett megtalálhatóak benne a komolyabb, haladóknak szánt pozitúrák is.

Számomra nagyon hasznos funkció, hogy nem csupán előre összerakott gyakorlatsorokat ad, hanem én magam is összerakhatom a sajátomat az általam kiválasztott ászanákból. A pozitúrák mellett az app meditációs gyakorlatokat, valamint légzőgyakorlatokat (pranayama) is tartalmaz, ami nagyon jó levezetése a gyakorlásnak. Bevallom, én mégis jobban vonzódom a jógaórán való gyakorláshoz, ahol személyes instrukciókat és igazításokat kapok az oktatóimtól."

4.

Aki kipróbálta: Móni, a HáziPatika.com szerkesztője

"Épp a minap került ki az oldalunkra , ami azt taglalta, hogy a pozitív hozzáállás, a kedves gondolatok segítségével elkerüljük a depressziót, több életkedvünk lesz, és jobban teljesítünk. Ezt mások is felismerték, és elkészítették a Positive Thinking appot, amin számtalan idézet erősíti a tudatot, miszerint érdemesebb az élet napos oldaláról közelíteni a dolgokhoz. A kedvencem: "If you don't like something, change it; if you can't change it, change the way you think about it, azaz ha valamit nem szeretsz, változtasd meg, ha nem tudod megváltoztatni, akkor a vele kapcsolatos gondolataidat változtasd meg (Mary Engelbreit)!"

5.

Aki kipróbálta: Verus, a HáziPatika.com újságírója

Nemcsak a menstruációs ciklus vezetésére alkalmas appot találtam, de messze a legszínvonalasabb ovulációkövető alkalmazási is egyben. A megfelelő tünetek (nyák, hőmérséklet stb.) rögzítésével több természetes születésszabályozási módszert ötvözhetünk, és ezek alapján az alkalmazás jelzi a termékeny és terméketlen napokat is a női ciklus során.

A marketen levő kínálatból úgy láttam, hogy a programozók és designerek szerint egy menstruációs naptár szükségszerűen rózsaszín vagy piros színű, itt azonban hálisten a felhasználó állíthatja be - többek között - a színvilágot is. Ha akar valaki babát, ha nem, szerintem minden nőnek hasznos egy ilyen alkalmazás, aminek a nőgyógyászok is hasznát vehetik: segítségével ugyanis jól követhető és visszakereshető a ciklusra jellemző minden tünet, ha a felhasználó valóban rögzíti kedélyállapotát, a pattanásos napokat vagy akár azt, hogy mely napon csinált terhességi tesztet, és annak mi volt az eredménye.

6.

Aki kipróbálta: Judit, a HáziPatika.com újságírója

Nemcsak fogyókúrázóknak, hanem szinte mindenkinek jól jöhet egy olyan adatbázis, ami számolja a kalóriákat, a tápanyagokat, a megivott víz mennyiségét vagy azt, hogy hány percet mozgott egy nap. Az étrendnaplókkal követhetővé válik, hogy mely ételekre vagyunk érzékenyek, vagy melyik fogás vált ki szörnyű fejfájást másnap. A My Fitness Pal az egyik legnagyobb ilyen alkalmazás, ennek megfelelően hatalmas adatbázissal rendelkezik - igaz, hagyományosan magyar ételeket nem nagyon találni benne (viszont könnyen fel lehet vinni új rekordokat). Teljes fogásokat, menüket is el lehet menteni, akárcsak edzésprogramokat. Nekem nehézséget okozott az is, hogy angolszász mértékegységeket kell megadni, jó lenne, ha metrikusra is lehetne váltani. A táblázatokat és az elemzéseket azonban könnyen lehet használni, átláthatóak és logikusak. Némi türelem mindenképpen kell hozzá, de az eredmény kárpótolhat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő