Mi a köpölyözés, és mire jó?

Hogy a köpölyözésnek van-e értelme, arról megoszlanak a vélemények, de az alkalmazásával együtt járó placebo hatás is adhat valami minimális pluszt. Vagy többről van szó?

<strong>Olimpiai köpölyözés</strong>

A 2016-os riói olimpia úszóversenyei hoztak néhány igazi szenzációt, amelyek közül az egyik Michael Phelps teste volt. Minden idők legeredményesebb olimpikonjának bőrén ugyanis vörös kör alakú foltokat mutattak. Hamar kiderült az is, hogy ezek bizony a köpölyözés nyomai .

Michael Phelps is alkalmazza a köpölyözést (Forrás: Wikipédia)

Michael Phelps is alkalmazza a köpölyözést (Forrás: Wikipédia)

<strong>Miből is áll a köpölyözés?</strong>

A köpölyözés kifejezés széles körben ismert, de talán nem teljesen világos, hogy miből is áll ez a több ezer éve ismert eljárás, és milyen céllal lehet alkalmazni. A csészékkel való gyógyítást már az ősi Kínában is alkalmazták a fájdalom kezelésére, izommerevség és légzési problémák enyhítésére.

A sportolók is e hatások miatt kapták fel a módszert. Phelps mellett egy másik eredményes olimpiai úszó Natalie Coughlin is előszeretettel alkalmazta a köpölyözést. Sőt az amerikai tornászválogatott egyik tagja, Alexander Naddour egyenesen azt találta mondani, hogy "Ez jobb, mint bármi más, amire pénzt költöttem".

A köpölyözést speciális csészékkel végzik, amelyekben felmelegítik a levegőt, így az kitágul, és kiáramlik a csészéből, amelyet a bőrre helyeznek. Ahogy lehűl a csésze és benne a ritkább levegő, vákuum alakul ki, s a csésze szívóhatást gyakorol a bőrre, persze a benne lévő véredényekre és vérre. Ennek a nyoma látszik meg piros kerek foltok formájában.

A Time magazinnak nyilatkozó Dr. Brent Bauer, a Mayo klinika kiegészítő és integratív medicina programjának igazgatója kifejtette, hogy a hagyományos kínai orvoslás és a nyugati gyógyászat a köpölyözést máshogyan gyakorolja. Kínában a köpölyözést egy nagyobb, összetett kúra részeként ajánlják, amelyben a táplálkozási ajánlások és más egészséget befolyásoló tanácsok is helyet kapnak, és a köpölyözést sem egyetlen alkalommal használják. "A köpölyözés önmagában való használata azt hiszem egy amerikai jelenség" - vélekedett Dr. Bauer.

<strong>A köpölyözés ártani nem fog</strong>

A kínai medicinában a köpölyözéssel a test eneriáramlását, azaz a csí áramlását kívánják befolyásolni. Ha valakinél az áramlás blokkolva van, vagy stagnál, akkor a köpölyözés segít annak újraindításában. A nyugati szakemberek az eljárást az izmok kezelésére és a véráram felpezsdítésére használják.

Az, hogy a köpölyözésnek van-e bármilyen élettani hatása, tudományos szempontból nézve kérdéses. Egy 2010-es összefoglaló tanulmány 550 egyetemi kutatás eredményeit elemezte, és megállapította, hogy a különféle vizsgálatok során a fájdalomcsillapítás, az övsömör és néhány más betegség esetében találta hatásosnak a köpölyözést. Egyetlen tanulmány sem tapasztalta, hogy bármilyen komolyabb egészségkárosító hatása volna az eljárásnak. Egy 2014-es összegző tanulmány pedig 16 kutatás alapján állította, hogy összesen 921 ember esetében sikerült megállapítani a köpölyözés fájdalomcsökkentő hatását.

Kell köpölyözni, avagy sem? Összességében a köpölyözésről se több, se kevesebb nem mondható el: aki azt érzi, hogy segít neki, használja. Ártani nem fog. Michael Phelps és más csúcssportolók, akik a teljesítményük minimális javulását is nagyra értékelik, érthetően tesznek egy próbát.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15 °C
Minimum: +6 °C

Nagyobbrészt erősen felhős vagy borult, helyenként párás idő valószínű, bár délnyugat felől lassan szakadozik a felhőzet. Időszakos eső, zápor többfelé előfordulhat - utóbbi főként a Dunántúlon, sőt, délnyugaton késő délután zivatar is kialakulhat. A délkeleti, keleti szél inkább csak a Dél-Alföldön élénkülhet meg néhol. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 11 és 17 fok között alakul, de a tartósan borult részeken néhol csak 9, 10, a naposabb déli, délnyugati tájakon akár 18, 19 fok is lehet. Késő estére 6 és 12 fok közé hűl le a levegő. Ma egy hidegfront okozhat tüneteket az arra érzékenyeknél. Elsősorban fokozott görcshajlam, fejfájás, magas vérnyomás, szédülés jelentkezhet. A légnyomás nem változik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra