Túlzás nélkül diadalút

Halálos kórból krónikus betegséggé vált az AIDS. A HIV kezelése ma már hatékonyabb és egyszerűbben elérhető, mint valaha, sokkal kevesebb mellékhatással jár, mint korábban. Több mint 30 gyógyszer hozzáférhető, nem számítva a kutatás alatt lévőket, és mind az életminőség javítását szolgálják. Elmondható, hogy hatékony gyógyszer-kombináció szedése mellett a páciens élete évtizedekkel meghosszabbítható.

A kezelés pedig messze nem csak a vírusok számának csökkentéséről szól. Az AIDS 1981-es regisztrálását követően sorra szedte áldozatait, az orvosok tehetetlenek voltak a betegséggel szemben, nem álltak rendelkezésre azok a gyógyszerek, amelyekkel hatékonyan fel lehetett volna venni a küzdelmet ellene. Ha valaki eljutott a fertőzés után az AIDS stádiumába, akkor 2 éven belül meghalt. Aztán a 90-es években forradalmi változás következett be, a gyógyszeripari fejlesztések pedig azóta is folyamatosak, sorra jelennek meg az innovatív gyógyszerek: ma már nem igazán kerülhet végstádiumba olyan ember, akinél a fertőzést és a betegséget időben felfedezik, gyógyszeresen kezelik. Ha sikerül kiválasztani a megfelelő gyógyszer-kombinációt, a beteg pedig megfelelően szedi a készítményt, együttműködik az orvossal, akkor a vírus szaporodását minimálisra, esetenként nullára lehet lecsökkenteni.

Halálos kórból krónikus betegséggé vált az AIDS
Halálos kórból krónikus betegséggé vált az AIDS

Ez konkrétan azt jelenti, hogy az érintett szervezete nem kerül immunhiányos állapotba , másrészt nem adja tovább a fertőzést, ami a prevenció egyik leghatékonyabb formája. Hála a korszerű kezelésnek, ma már kijelenthető, hogy ha az ellátást időben megkezdik, akkor az érintettek várható átlagos életkilátása 35-40 év lesz. Ráadásul ez a 35-40 év nagyon jó életminőségű, munkaképes évet jelent. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a beteg rendszeresen szedi gyógyszerét. Ha nem így tesz, akkor gyakorlatilag ugyanott tartunk, ahol 20-30 évvel ezelőtt: kialakul az AIDS stádium. Emiatt fontos az is, hogy a fertőzést időben felfedezzék. Az ugyanis, akiknél csak akkor diagnosztizálják az érintettséget, amikor már AIDS stádiumban van, ma sem menthető. Esetükben továbbra is halálosnak számít a betegség.

A legtöbb HIV-gyógyszer biztonságos, annak ellenére, hogy a tájékoztatóikban található információk talán aggodalomra adhatnak okot. Ezt azonban annak tudatában kell értelmezni, hogy sok vény nélkül kapható gyógyszer leírása is tartalmaz lehetséges mellékhatásokat. A terápia hatékonyságát mutatja, hogy a kezelésben résztvevők 75 százaléka munkaképes és teljes életet tud élni. Az különösen jó hír, hogy egyre újabb és fejlettebb módok állnak rendelkezésre a HIV-fertőzés kezelésére, a küszöbön álló gyógyszer-kombinációk használata pedig kiváltképp javíthatja a betegek kilátásait.

Hazai vizeken Magyarországon a HIV fertőzöttek kezelése ingyenes, csak az úgynevezett dobozdíjat, 300 forintot kell megfizetni. Minden beteg olyan kezelést kap, ami számára a legmegfelelőbb, és ezt szó szerint kell érteni. Vannak ugyanis olyan megelőző vizsgálatok, amelyekkel feltérképezhető, milyen hatóanyagot érdemes választani. Később, ha mégis kiderül, hogy valamelyik gyógyszerre nem reagál az érintett, akkor módosítják a kezelést.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30 °C
Minimum: +19 °C

Erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés várható, emellett fátyolfelhők is lesznek felettünk. Záporok, zivatarok nagy számban főként a középső harmadban várható, melyeket elsősorban felhőszakadás, illetve erős, néhol viharos széllökés kísérhet. Az északias szél egyre többfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 34 fok között alakul. Fronthatásra nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra