Gyulladásos bélbetegség (IBD)

Gyulladásos bélbetegség (IBD) néven foglaljuk össze a belek ismeretlen eredetű, krónikus gyulladásos betegségeit. Két fő formája a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa). Ezen betegségekben szenvedők száma hazánkban 20-25 ezerre tehető. A gyulladásos bélbetegségek a genetikailag fogékony emberekben alakulhatnak ki, tartós fennállásuk az immunrendszer működési zavarával áll összefüggésben. Mindkét betegség vezető tünete...

Gyulladásos bélbetegség (IBD) néven foglaljuk össze a belek ismeretlen eredetű, krónikus gyulladásos betegségeit. Két fő formája a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa). Ezen betegségekben szenvedők száma hazánkban 20-25 ezerre tehető. A gyulladásos bélbetegségek a genetikailag fogékony emberekben alakulhatnak ki, tartós fennállásuk az immunrendszer működési zavarával áll összefüggésben. Mindkét betegség vezető tünete a hasi fájdalom és a hasmenés, melyeket különböző mértékben véres széklet, felszívódási zavar, fogyás kísérhet. A két betegség sokban hasonlít, de számos tekintetben eltér egymástól. Míg a Crohn-betegség a tápcsatorna bármely részét érintheti a szájüregtől a végbélnyílásig, addig acolitis ulcerosakizárólag a vastagbélben lép fel. A Crohn-betegségre jellemző a nedvedző sipoly, tályog, más esetekben a belek heges szűkületének kialakulása. Colitis ulcerosaban a rákos elváltozás fokozott kockázatával kell számolni, és súlyosabb esetekben a betegek egy részénél szükség van a vastagbél teljes eltávolítására, nem ritkán sztóma (bélkihelyezés) kíséretében. Mindezek jelentősen rontják a betegek életminőségét.

Gyulladásos bélbetegség tünete lehet a hasfájásGyulladásos bélbetegség tünete lehet a hasfájás

Sajnos a gyulladásos bélbetegségek sem gyógyíthatók meg, ugyanakkor különféle kezelésekkel teljes tünetmentesség is elérhető. Az enyhe tünetekkel járó esetek általában hagyományos szerekkel kezelhetők. Súlyosabb, kiterjedtebb megjelenési formákban azonban a hagyományos terápiás eljárások hatástalansága esetén még erőteljesebb kezelésre van szükség. Az elmúlt évtizedek innovatív eljárásainak köszönhetően a terápiás lehetőségek sora kibővült az ún. biológiai terápiákkal. Ezek a korábbinál hatásosabb és célzottabb kezelések áttörést hoztak a súlyos tüneteket mutató betegek kezelésében. A biológiai terápiák nem csupán a betegség tüneteit mérséklik, de Crohn-betegeknél jelentős mértékben képesek csökkenteni az irreverzibilis (vissza nem fordítható) bélkárosodások kialakulását, megelőzni a műtétek szükségességét, ezáltal lehetővé téve az életminőség és a munkavégző képesség megőrzését.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait