Nagy áttörés jöhet B-sejtes limfóma kezelésében

HáziPatika

A világon évente 350 ezer új limfómás esetet diagnosztizálnak, így érthető, hogy a gyógyszeripar gőzerővel dolgozik azon, hogy a betegség gyógyítását minél könnyebbé, hatékonyabbá tegye.

A limfómáknak két fő típusa van

A Hodgkin limfóma (Hodgkin-kór) és a non-Hodgkin limfómák. A Hodgkin limfóma egységesebb betegség, a non-Hodgkin limfómáknak azonban számos, egymástól eltérő altípusa ismert. A limfómák legújabb felosztása is aszerint osztályozza a betegséget, hogy a B- vagy a T-sejtek érett vagy éretlen formáiból alakul-e ki a daganat.

A világon évente 350 ezer új limfómás esetet diagnosztizálnak
Évente 350 ezer új limfómás esetet diagnosztizálnak

Minden limfóma-eset egyedi

Az egyes betegek limfómájának kezelését illetően a legfontosabb különbség az, hogy a rosszindulatú daganatok milyen gyorsan növekednek. A gyorsan növekvő limfómákat agresszívnak, nevezik, míg a lassan növekvő rosszindulatú daganatokat indolensnek, vagy kisfokú limfómának hívják. A kezelés sikere nagymértékben eltér attól függően, hogy az egyes betegek milyen limfómában szenvednek, milyen életkorúak és milyen az általános egészségi állapotuk a diagnózis felállításakor.

Innováció

Az elkövetkező 5 évben a gyógyszerfejlesztésben bekövetkező áttörések jelentős hatással lesznek a betegek életére. Nézze meg melyik terápiás területen várható a legnagyobb fejlődés.

Az új kutatásokból már látszik, hogy hamarosan a B-sejtes limfóma kezelésében hatalmas előrelépés történhet, hiszen a fejlesztés előrehaladott fázisában van az a hatóanyag, amellyel többféle B-sejtes rosszindulatú betegedést, többek közt egyes limfómákat is lehet kezelni. A kutatók ilyen készítmények kidolgozásán ügyködnek, az eredmények pedig biztatók. Ez pedig azt jelenti, hogy a jövőben megjelenhetnek már olyan innovatív gyógyszerek is, amelyek nem csak hatékonyabbak lehetnek, de napi egyszeri adagolásuk miatt a korábbiaknál kényelmesebb lesz őket alkalmazni.

Ez azért lehet komoly előrelépés, mert ugyan a limfómák kezelése, a betegek gyógyulási esélye egyre jobb, viszont a legtöbb, érett B-sejtet érintő rosszindulatú megbetegedés ma sem gyógyítható.

Magát a B-sejteket a csontvelő termeli, ahonnan a védelmet nyújtó nyirokrendszerbe vándorolnak, és ott osztódnak, például a nyirokcsomókban és a lépben. A B-sejtes rosszindulatú megbetegedéseket a B-sejtek egészséges életciklusának meghibásodása eredményezi. Amikor egy B-sejt rosszindulatúvá válik, megváltozik az életciklusa. Az egészséges B-sejtekkel szemben a daganatos sejt figyelmen kívül hagyja a sejthalálra adott jelzéseket, és tovább fejlődik és osztódik.


Azaz amikor valakinek ilyen limfómája van, akkor a limfocitáinak egy része abnormális módon osztódik, vagy nem pusztul el akkor, amikor kellene. Ezek összegyűlhetnek a nyirokcsomókban, amelyek megnagyobbodnak és daganatossá válnak. Az ilyen limfómákat gyakran B-sejtes vagy T-sejtes limfómának hívják attól függően, hogy a B-sejtes vagy a T-sejtes limfocitákból indulnak ki.

Limfóma: a nyirokrendszer daganata

Kevesen gondolunk rosszindulatú megbetegedésre, amikor láz, izzadás, megnagyobbodott nyirokcsomók jelentkeznek szervezetünkben. A sokszor elbagatellizált tünetek mögött sokféle betegség állhat, például limfóma.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait