Szeretünk hideg vízben úszni? Nem árt óvatosnak lenni

A hideg vízben való megmártózás vagy úszás a testünknek és a lelkünknek is jót tehet. A veszélyek elkerülése érdekében azonban néhány dolgot be kell tartani.

Az emberek mindig is szerettek úszni egyet a hideg vízben, vagy legalábbis megmártózni benne. Ennek oka valószínűleg az, hogy felfrissítő, élénkítő hatással van a testre, de egyesek szerint egyenesen eufórikus érzés, ha csobbanunk egyet a hideg vízben. Mások pedig azt élvezik leginkább, hogy ilyenkor őszintén és mélyen kapcsolódhatnak a természethez és ahhoz a kis baráti közösséghez, akikkel együtt mártóznak meg egy tóban vagy folyóban.

De vajon milyen tudományos bizonyíték van a hideg vizes fürdőzés jótékony egészségügyi hatásaira a szakértők szerint, illetve mit tehetünk, hogy biztonságosan élvezhessük a testhőnknél akár jóval alacsonyabb hőmérsékletű vizeket is? Az alábbiakban ezeket vesszük végig a BBC összeállítása nyomán.

Ajánlott neoprén ruhát viselni az úszáshoz, az ugyanis segít melegen tartani a testünket. Fotó: Getty Images
Ajánlott neoprén ruhát viselni az úszáshoz, az ugyanis segít melegen tartani a testünket. Fotó: Getty Images

A hideg víz egészségügyi hatásai

Bár egyesek szerint a hideg vízben való úszás jótékony hatással lehet a menopauza bizonyos tüneteire, enyhítheti a depressziót és a krónikus fájdalmat, illetve segíthet a gyász feldolgozásában is, a BBC által megkérdezett Mike Tipton professzor inkább óvatosan fogalmaz ezekkel kapcsolatban. A Portsmouth-i Egyetem professzora – aki egyébként már több mint 30 éve kutatja a hideg vízbe merülés egészségügyi hatásait – azt mondja, a potenciális előnyökről számos teória ismert, viszont egyelőre nincs megalapozott tudományos konszenzus ezekkel kapcsolatban.

A brit Királyi Nemzeti Mentőcsónak Intézet (Royal National Lifeboat Institution - RNLI) szerint Nagy-Britannia és Írország partjainál a tengerek átlaghőmérséklete csupán 12 Celsius-fok, a folyók pedig még ennél is hidegebbek lehetnek – még nyáron is.

Hogyan lesz biztonságos a hideg víz?

A 15 fokos, vagy annál hidegebb vízbe való hirtelen belemerülés vagy beugrás nagyon veszélyes lehet. Ez ugyanis stresszválaszt gerjeszt a szervezetben, ami biokémiai és fizikai változások sorát indíthatja be. A hirtelen reakciók közé tartozhat például a légzési vagy keringési zavar, a szabálytalanná váló vérnyomás vagy szívritmus, a legrosszabb esetben pedig akár hirtelen szívmegállás is lehet a csobbanás vége. A kockázatok csökkentése érdekében Tipton professzor azt javasolja, hogy eleve úgy közelítsük meg a hideg vizes fürdőzést, mint bármilyen más veszélyes dolgot: fokozott óvatossággal.

Érdemes olyan csoporttal részt venni ezeken az alkalmakon, akik rendszeresen megmártóznak vagy úsznak a hideg vízben. A tóban vagy folyóban pedig mindig lassan, fokozatosan haladjunk egyre beljebb, tehát ne ugorjunk be azonnal – főleg felhevült testtel ne! Fontos továbbá, hogy rendszeresen ellenőriztessük az egészségi állapotunkat, hogy tisztában legyünk azzal, ha esetlen van bármilyen szív- és érrendszeri problémánk.

Más tudósok pedig a következőket javasolják, ha biztonságosan szeretnénk élvezni a hideg vízben való úszást:

  • Vegyünk fel neoprén ruhát az úszáshoz, az ugyanis segít melegen tartani a testünket.
  • Ne egyedül menjünk be a vízbe, illetve mindig legyünk biztosak benne, hogy baj esetén van valaki a közelben, aki azonnal tud segíteni.
  • Az első pár percben ne ússzunk, csak lebegjünk, amíg elmúlik a hideg víz okozta enyhe sokk, és újra nyugodtan és természetesen tudunk lélegezni.
  • Eleinte csak a part mentén ússzunk, és előre tervezzük meg, hol fogunk kijönni a vízből.
  • A parton mindig legyen nálunk törölköző, száraz ruha és forró ital, hogy a hideg vízből kiszállva azonnal el tudjunk kezdeni felmelegedni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +10 °C

A reggeli, délelőtti derült időt követően napközben az ország nyugati felén, kétharmadán megnövekszik a felhőzet. Kora délutánig nem lesz csapadék, majd a Dunántúl északnyugati, északi részein elszórtan várhatóak záporok, zivatarok. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon meg is erősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ma átmenetileg frontmentes idő várható, holnap azonban újabb front érkezik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra