Nem mozog? Veszélyben van!

"Egy kicsi mozgás mindenkinek kell, a karosszékből álljanak most fel." Talán sokan emlékeznek még az egykori tévétorna dalocskájának soraira. Bár a műsor már régen megszűnt, ám a mindennapos sportolás egészségmegőrző szerepét nem felejthetjük, hiszen betegségek nélküli évek, évtizedek múlhatnak rajta.

Hogy miért fontos a mozgás? Nem csak azért, hogy izmosabbak, teherbíróbbak legyünk, könnyebben megőrizhessük az ideális testsúlyunkat, vagy megszabadulhassunk a felesleges kilóktól, hanem azért is, hogy elkerülhessük a ma már népbetegségként jegyzett kórokat. Különösen az ülőmunkát végzők vannak veszélyben, hiszen nem csak mozgásszerveik, de szívük, tüdejük is megsínyli az íróasztal, a számítógép mögött töltött órákat.

Magasba ugró értékek

Nem riogatás, tény: akik keveset mozognak, azoknál közel harminc százalékkal megnő az úgynevezett metabolikus szindróma esélye. Ennek jellegzetessége az, hogy a magas vérnyomás, a hasi elhízás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint kialakulása nyomán számolni kell a szövődményekkel, a szív- és érrendszeri betegségek megjelenésével. Az előbbiekkel együtt járó magas vérzsír különösen veszélyes lehet, mert érkárosodást okoz a szívben, az agyban, a vesében, így végül vesebetegségekhez, agyvérzéshez, szívmegnagyobbodáshoz, szívinfarktushoz vezethet.

A mozgás oldja a mindennapok okozta stresszt is.

Rugalmasabb erek, csökkenő szívgondok

Magyarországon a legfőbb halálozási okok a szívet és az érrendszert érintő betegségekhez kapcsolódnak: hogy ez a szomorú, az egészségetlen életmóddal szorosan összefüggő adat megváltozzon, először is fel kell állnunk a karosszékből. Hogy mennyit javíthat ereink állapotán a rendszeres mozgás, azok a megfigyelések, vizsgálatok is jelzik, melyek szerint a hetente legalább három alkalommal sportolók között feleannyi a szívet érintő gondok kialakulásának veszélye.

Nemcsak testnek, a léleknek is fontos

A bélrendszer normális működésében is sokat segít, ha nem hanyagoljuk el a mozgást, ami - a kellő folyadék és rostfogyasztás mellett - alapvető feltétele annak, hogy ne alakuljon ki valamilyen emésztési probléma. Bizonyos daganatfajták - emlőrák, bélrák - megjelenésében is szerepe van annak, ha inkább az üldögélést választjuk a kocogás, a séta, a kerékpározás helyett.

Gyakran hallani azt kifogásként, hogy az egész napos munka után már nincs energia, kedv a mozgáshoz. Lehet, hogy először valóban nehéz elindulni, futócipőt, vagy éppen kényelmes edzőruhát húzni, de egy idő után már el sem tudjuk képzelni az életünket rendszeres edzés nélkül. Különösen, ha egy kiadós séta, csoportos torna után először érezzük, milyen kellemesen elfáradtunk, mennyire jó lett a közérzetünk.

Azt se felejtsük, hogy a mozgás a legjobb stresszoldó: egy nehéz nap minden gondja feledésbe merül, az idegeink "kisimulnak". Próbáljunk ki többféle mozgást, s amellett tegyük le a voksunkat, ami a legtöbb örömet okozza. Ha szükségét érezzük, kérjük szakember tanácsát is.

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: