Mit sportoljon a gyerek?

A gyerekek többsége igényel valamilyen több-kevesebb rendszerességgel folytatott sporttevékenységet, a megfelelő sportág kiválasztása azonban nem mindig könnyű.

A legtöbb szülőnek van egy dédelgetett álma, melyben gyermekét híres focistának, teniszezőnek stb. látja, de nem helyes, ha a sport kiválasztásánál saját becsvágyunkat, kedvtelésünket erőltetjük a gyerekre. Vegyük inkább figyelembe a gyerek tulajdonságait, érdeklődési körét. A sporttal fejleszteni és kompenzálni egyaránt lehet, de a legfontosabb, hogy gyermekünk valóban örömét lelje a kiválasztott sporttevékenységben, ne erőszakkal kerüljön csapatba vagy egyesületbe. A különböző sportokat érdemes a következő kritériumok alapján értékelni:

 • Állóképesség: pozitívan értékelhetők az állóképességet, kitartást fejlesztő sportágak, mert erősítik a szívműködést, a vérkeringést, a légzést.
 • Erőkifejtés: milyen erőteljes és egyenletes az izomzat és a test egyes részeinek igénybevétele.
 • Ügyesség: fejleszti-e az illető sportág a koordinációs készséget, az érzékelést és az egyensúlyérzéket.
 • Kockázat: mekkora a sérülés és a tartós károsodás veszélye. Tudni kell, hogy a tartós sérülések a rendszeres edzés és a versenysport esetén kikerülhetetlenek.
 • Életkor: fontos pontos információt szerezni arról, hogy milyen életkorban szabad elkezdeni az adott sportágon belül a versenyekre való felkészülést. Ezzel sok felesleges sérüléstől, káros hatástól, kudarctól kímélhetjük meg gyermekünket. Kérjük sportorvos segítségét! Szabadidősportként szinte minden sport űzhető fiatalabb korban is.
 • Felszerelés: bizonyos sportoknál a szülőknek kell megvásárolni a sportoláshoz nélkülözhetetlen eszközöket. Jól át kell gondolni, hogy tudjuk-e hosszú távon is fedezni az emiatt felmerülő költségeket.

Népszerű sportok

 • A kerékpározás rendkívül egészséges sport, kitartásra nevel, növeli az erőnlétet, serkenti a szívműködést. Az 5-6 éves gyerekek egyensúlyérzéke már elég fejlett ahhoz, hogy forgalommentes területen biciklizzenek. Az edzéseket azonban csak 12-14 éves kortól érdemes elkezdeni, és csak azután, ha a gyermek már képes felmérni és elkerülni a forgalomban rá leselkedő veszélyeket.
 • A labdarúgás nemcsak az egyik legnépszerűbb sport, de a baleseti statisztikákat is vezeti, nagyon gyakoriak a lábsérülések. A gyerekek 10 éves kor körül már alkalmasak a szabályok elsajátítására, de okosabb, ha a kisebbek a sérülések elkerülése érdekében nem futballcipőben fociznak. Kitűnően fejleszti az állóképességet és az ügyességet, de elsősorban csak a lábizmokat dolgoztatja meg.
 • A kézilabda nagyon megerőlteti az ízületeket. Remekül fejleszti az ügyességet, de gyors és erőszakos játék, a mérkőzéseken gyakoriak a sérülések. Az edzést serdülőkorban érdemes elkezdeni.
 • A kosárlabda jól megdolgoztatja az izomzatot, egyaránt kell futni, ugrani, kézzel vezetni és dobni a labdát. Az ugrások eléggé megterhelik a bokát és a térdet. Nagyon sportszerű játék, a technika fontosabb, mint a labdajátékokban általában uralkodó erőszak. A tűzfalra szerelt kosár is remek lehetőséget nyújt a játékra és a gyakorlásra. 10-12 éves kortól ajánlható.
 • A röplabda kevésbé fejleszti az erőnlétet, mint a labdajátékok általában, elsősorban az ügyesség fejlődik. Az állandó nyújtott testhelyzet elősegíti a tartáshibák kialakulásának megelőzését, azonban gyakoriak a boka- és térdízület, a gerincoszlop sérülései. A komoly edzéseket 10-12 éves kortól lehet ajánlani.
 • A futás a gyerekek természetes életmegnyilvánulása, rövidtávon kimagasló eredményeket képesek elérni, de a hosszútávfutáshoz még nem elég fejlett a tüdejük, és igazság szerint sokszor unalmasnak is tartják a táv magányos teljesítését.
 • Az atlétikai edzéseket is 12-14 éves kortól ajánlott elkezdeni. Az atlétika nem csapatsport, nélkülözi a játékosságot, de erő-síti az egyéni küzdeni akarást és a kitartást.
 • A tenisz kitűnően fejleszti az állóképességet és az ügyességet, viszonylag kevés kockázattal jár, bár előfordulhatnak izomsérülések. Maradandó károsodás a teniszkönyök. 12-14 éves kortól ajánlott, előnyt jelenthet a magas növés és a nagy kartávolság.
 • Az úszás minden vízi sportnál alapkövetelmény. Eredményesen javítja a rossz testtartást, fejleszti az állóképességet, és szinte alig fordul elő sérülés.
 • A kajak és a kenu amellett, hogy erősít és kitartásra nevel, kiváló szórakozást is nyújt: a gyerekek sok időt tölthetnek a szabad levegőn és a vízen. Komolyabb sérülésektől sem kell tartani és a szívműködésre, a vérkeringésre e sportok valóságos jótétemények. 10-12 éves kortól ajánlható. Az egyre divatosabbá váló vadvízi evezés (rafting) azonban gyermekek számára veszélyes, nem nekik való.
 • A lovaglásról sok gyermek álmodozik, sajnos meglehetősen költséges sport. A lovaglás csodálatos természetélménnyel gazdagítja a gyermekeket, emellett erősíti a has-, a hát- és a combizmokat. Nem csak sport, kapcsolódik hozzá az állatok szeretete és gondozása, az állatért érzett felelősség kialakulása is.
 • A sziklamászást a gyerekek rendkívül élvezik, ha viszont nem mászófalon másznak, a magasság növekedésével a veszély is rendkívüli módon fokozódik. Csak a megfelelő szereléssel és tapasztalt felnőtt vezető kíséretében képzelhető el a sziklamászás, mert a gyerekek ebben a korban rendkívül vakmerőek, nem képesek igazán felmérni a veszélyt. 14-16 éves kor előtt nem érdemes elkezdeni az edzéseket, már azért sem, mert a mászófalakat többnyire a felnőttek méreteihez tervezik.
 • A küzdősportok szakszerű irányítás mellett már nagyon korán, akár 5 éves kortól űzhetőek. A gyerekek különben is szeretnek birkózni, összemérni erejüket, és a cselgáncs, a karate stb. emellett megtanítja, hogyan uralják a testüket és fejleszti a koncentráció- és reakciókészséget is.

A sportolás veszélyei

Egyes sportok (pl. talajtorna, body building, súlyemelés), ha korán kezdik intenzíven gyakorolni, befolyással lehetnek a gyermek későbbi magasságára. A túlzott izomerősítés hajlamos a növekedést gátolni, a csontváz csontjainak hosszában és a porc-kapcsolódások szintjén. A legtöbb veszélyt a sérülések, a csont- és ízületi bántalmak jelentik. a gyermek növekedési szakaszaiban a csont- és ízületi kapcsolódások különösen sérülékenyek. Mielőtt belevágnánk az edzésekbe, minden esetben nélkülözhetetlen az előzetes orvosi vizsgálat. A gyermek sportorvosi vizsgálatának mindenre kiterjedőnek kell lennie, különös hangsúlyt fektetve a felépítési rendellenességekre és a szívműködés ellenőrzésére. Az orvos arra is felhívja a jelölt és a szülők figyelmét, hogy milyen esetleges hátrányok miatt ellenjavallt a sportág a gyermek számára. A vizsgálatot gyakran kell ismételni. 27. szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció