Kitartás - mozgás

Már megint egy jó ideje az edzőterem felé se nézett? Jobbnál jobb kifogásokat talál, csak ne kelljen szembenézni a lustasággal? Egy kifogás sem lehet túl jó ahhoz, hogy miatta felhagyjon a rendszeres sportolással.

Előfordult már Önnel, hogy nekikezdett egy edzésprogramnak, aztán abbahagyta? Ha a válasz igen, nincs vele egyedül. Sokszor abbahagyjuk a nagy lelkesedéssel elkezdett edzéseket, mert unalmassá válnak, vagy mert az eredmény nem elég gyors és látványos. Amikor sportolni kezdünk, nem mindegy, milyen hatékonysággal és mennyi kedvvel tesszük. A kezdeti lelkesedés nagyon fontos dolog, hiszen enélkül nem is lehet nekikezdeni semminek. Ez azonban gyakran lelohad néhány hét után, amikor rájövünk, hogy a célhoz nem kevés erőfeszítés szükséges. Sőt az sem árt, ha van időnk, erős elhatározásunk és kitartásunk. Nézzük, hogyan maradhatnánk motiváltak! Hogyan tartsuk fenn a lelkesedésünket? Ha úgy érzi, megtorpant, fogadja meg az alábbi tanácsokat - higgye el, megéri a fáradtságot! Ne feledje: a legjobb motiváció a személyes élmény!

Tűzzön ki elérhető célokat!

Kezdje a rövid távú célokkal, és ne várja, hogy egy hónapon belül úgy nézzen ki, mint egy testépítő. Fokozatosan haladjon a hosszú távú célok felé. Ne feledje: a célok legyenek mindig reálisak és teljesíthetőek! Könnyen csalódhat, ha a kitűzött célok túl nagyravágyóak. Ez esetben nem csoda, ha feladja. Ha egy ideje már nem edzett, a kezdeti cél az legyen, hogy naponta egyszer-kétszer sétáljon 5-5 percet. Közbülső állomásként tornázza fel ezt 20 percre, heti három-négy alkalommal. Aztán meg se álljon a maratonig!

Egyéniségének megfelelően

Ha jobban szereti a magányos sportokat, a séta, futás, biciklizés, görkorcsolyázás jó választás lehet. Ha a csoportos mozgás inkább kedvére való, iratkozzon be egy közeli edzőterembe, vagy csatlakozzon röplabda-, kosárlabda-, foci- vagy bármilyen más csapathoz. Ha teheti, vigye magával a gyerekeit is! Vagy sétáljon, biciklizzen a barátaival!

Sokat akar a szarka?

Ha kezdetben túlságosan hevesen kezd az edzéseknek, és nagyon megerőlteti magát, egy esetleges sérülés vagy a fájdalom oda vezethet, hogy felhagy az egésszel. Ezért jobb lassan kezdeni, és fokozatosan haladni. Ne feledje: az edzések közötti pihenés ugyanolyan fontos, mint maga az edzés. Ne vigye túlzásba, ne ártson, aminek használnia kellene!

A változatosság gyönyörködtet

Váltogassa a mozgásfajtákat, igyekezzen minél többfélét megismerni, kipróbálni. Használjon ki minden lehetőséget a mozgásra: fusson, biciklizzen, ússzon, menjen túrázni. Ha az időjárás megengedi, végezze a bemelegítést és a nyújtást a szabad levegőn. Focizzon a gyerekeivel! A lényeg, hogy ne érezze úgy, hogy befásult.

Élvezze, amit csinál!

Valószínű, hogy akkor fog ragaszkodni a mozgáshoz, ha élvezi azt. Ha nem leli örömét az edzésben, próbáljon ki valami mást. A testmozgás ne kényszer, és szükséges rossz legyen!

Legyen az edzés a napi rutin része!

Való igaz, hogy kezdetben úgy tűnik, nehéz a testmozgásra időt szakítani, és a fizikai aktivitást beiktatni a napi rutinba. Legyen kreatív! Sétáljon egyet, amíg gyermeke különórán van. Lépcsőzzön ahelyett, hogy lifttel menne. Szobabiciklizzen este, tévénézés közben. Legyen a sport szükséglet (melynek fontos szerepe van az életünkben), a napirend része, melyet nem lehet kihúzni a naptárból.

Írja le!

Megszabadult x kilótól? Majd szétveti az energia? Jobban is alszik? Írja le a rendszeres testmozgás hasznát papírra! Később, ha lankad a lelkesedése, csak előveszi a jegyzeteit, és máris újra kedve lesz edzeni.

Keressen támogatást!

Nem szükségszerű, hogy egyedül sportoljon. Hívja el egy barátját, munkatársát vagy a házastársát, és menjenek együtt edzeni. Járjon egy közeli fitness-klub csoportos óráira. Meglátja, milyen motiváló a közösen, ugyanazért küzdő emberek közössége.

Kövesse nyomon a fejlődést!

Vezessen naplót az edzéseiről. Rögzítse, milyen gyakorlatokat végzett, mennyi ideig edzett, és hogyan érezte magát utána. Mivel egyik napról a másikra nem lehet látható eredményeket elérni, úgy tudja nyomon követni fejlődését, ha mindent leír. Ha erőfeszítéseinek, eredményeinek papíron is nyoma van, segíthet tovább folytatni s élete részévé tenni a mozgást.

Jutalmazza meg magát!

Minden egyes edzés után legyen néhány perce arra, hogy leüljön és relaxáljon. Gondolja végig, hogyan teljesített. Érezze meg az ízét, élje át azokat az edzés utáni jó érzéseket. Ez a fajta belső jutalmazás segíthet, hogy hosszú távon elköteleződjék a rendszeres testmozgás mellett. A külső megerősítés is segíthet. Amikor hosszú távú célt ér el, kényeztesse magát egy új edzőcipővel, vagy egy discmannel, hogy még jobban élvezze az edzést.

Legyen rugalmas!

Ha túl elfoglalt, vagy egész egyszerűen csak nincs kedve edzeni, nyugodtan engedélyezhet egy kis szünetet. Aztán még időben próbáljon visszazökkenni, nehogy kihagyjon még egy edzést, meg még egyet... és a végén teljesen feladja terveit. Hiszen oly sokáig oly keményen dolgozott! Motiválja, biztassa magát! Veregesse vállon magát, aztán fogja az edzőfelszerelést, és mozgás!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció