Kiderült, miért jobb gyalog munkába járni

Az aktív munkába járás nemcsak közérzetünknek, hanem szívünk egészségének is jót tehet - állítja 43 millió ember adatainak elemzése után egy kutatócsoport.

Sokan azt gondolják, a rendszeres sportra külön időt és pénzt kell szánniuk, holott napi rutinunk apró változtatásával is jóval többet mozoghatunk. Például aki nem lakik túl messze a munkahelyétől, annak érdemes lehet tömegközlekedés vagy autó helyett a kerékpározást vagy a gyaloglást választani a mindennapos munkába járáshoz. Ezekre a mozgáslehetőségekre nem kell nagyobb összegeket áldozni, ráadásul nemcsak közérzetünknek és környezetünknek tehetnek jót ezekkel, hanem szívünk egészségének is.

biciklizés, kerékpározás, aktív munkába járás, gyaloglás, sétálás, rendzseres testmozgás, szív egészsége
Az aktív munkába járás csökkentheti a szívroham kockázatát. Fotó: iStock

Szívünk is meghálálja

Miért jobb biciklizni, mint autózni? A válaszért olvassa el korábbi cikkünket!

43 millió ember adatainak vizsgálata után brit tudósok kiemelték, hogy az aktív munkába járás - vagyis gyaloglás és a biciklizés - csökkentheti a szívroham kockázatát. Az adatok szerint ugyanis 1,7 százalékkal csökkent az infarktusok gyakorisága azokon a területeken, ahol népszerűbb volt a gyalog vagy biciklivel történő munkába járás. A kockázat csökkenése a férfiak és a nők körében is megfigyelhető. Az aktív munkába járást egyébként kilencből egy ember választotta a felmérés résztvevői közül. A gyaloglók között a nők, míg a kerékpározóknál a férfiak vannak többségben.

A tanulmány tehát azt jelzi, hogy összefüggés lehet az aktív munkába járás és a szívrohamok számának csökkenése között, így a gyaloglás vagy a kerékpározás lehetőséget teremthet közérzetünk és egészségünk javítására is - emelte ki a tanulmány vezető szerzője, Chris Gale kardiológus professzor.

Mit tegyünk, ha a bicikli nem opció?

Csak az Egyesült Királyságban évente körülbelül 200 ezer ember kerül kórházba szívroham miatt, ezért a brit kormány azt szeretné, ha 2025-re megduplázódna a kerékpárral dolgozni járók száma. Azzal persze a tudósok is egyetértenek, hogy ez nem mindenki számára opció. Vannak ugyanis olyan munkavállalók, akik több tíz kilométerre laknak a munkahelyüktől, másoknak pedig nem állnak rendelkezésére biztonságos kerékpárutak a biciklivel történő bejáráshoz. Ebben az esetben a szakemberek szerint az is sokat jelenthet, ha néhány megállóval előbb szállunk le a tömegközlekedésről, vagy egy távolabbi parkolóban tesszük le az autót, és onnan sétálunk be a munkahelyünkre.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció