Jót tesz a szobabiciklizés a Parkinson-kórosoknak

A Parkinson-kóros betegeknek jót tesznek a szobabiciklin végzett edzésprogramok. Azok nyernek vele a legtöbbet, akik a leggyorsabban tekerik a pedálokat - derült ki az Észak-Amerikai Radiológus Társaság (RSNA) éves gyűlésén.

Funkciós kapcsolati mágneses rezonanciavizsgálatból (fMRI) származó adatok azt mutatták, hogy minél gyorsabban biciklizett a beteg, annál több kapcsolat alakult ki az agy motoros funkciókért felelős területein. A Parkinson-kór a központi idegrendszer krónikus, progresszív elváltozása. A korai tünetek között szerepel a remegés és a járás nehezítettsége. Később viselkedészavarok és elbutulás is kialakulhat. Világszerte mintegy 7-10 millió ember él ezzel a betegséggel, fedte fel a Parkinson-kór Alapítvány. A legtöbben 50 éves koruk körül betegszenek meg. Ahogy a beteg állapota romlik és egyre több mellékhatás jelentkezik, annál kisebb az esélye annak, hogy a kezelések használnak. A kései stádiumokban a mély agyi stimuláció segíthet, de ez egy invazív és költséges beavatkozás.

A testmozgásról közismert, hogy javít a betegek állapotán. Jay L. Alberts, a Cleveland Klinika Lerner Kutatóintézetének idegtudósa 2003-ban első kézből tapasztalta mindezt, mikor egy Parkinsonos emberrel biciklizett végig egy tandem kerékpárral Iowán, hogy felhívja a figyelmet a kórra. Az illető tünetei javultak a túrát követően. “Véletlenszerűen jöttem rá a titok nyitjára" - emlékezett vissza Dr. Alberts. "Én gyorsabban pedáloztam, mint a hölgybeteg, így ő is erőteljesebb teljesítményre kényszerült. Ennek hatására fejlődést tapasztalt a felső végtagok funkciójában, ezért elkezdtük vizsgálni a háttérben rejtőző lehetséges mechanizmusokat."

Ennek keretében dr. Alberts, Chintan Shah kutató és munkatársai az fMRI segítségét vették igénybe 26 Parkinsonos beteg esetében. "Megmértük a vér oxigénellátottságában bekövetkező változásokat, így betekintést nyerhettünk a különböző agyi területek közötti funkcionális összeköttetésekbe" - mesélte Shah. A betegek nyolc héten át heti háromszor szobabiciklis edzéseken vettek részt. Néhányan közülük kedvük szerint végezhették el a feladatot, másoknak ezen felül kellett teljesíteniük. A kísérlethez speciálisan átalakított sporteszközöket vettek igénybe. "Egy algoritmust fejlesztettünk ki a kerékpár motorjának irányítására, egy kontroller érzékelte a beteg erőfeszítéseit, a motort pedig az inputnak megfelelően állította be" - magyarázta dr. Albert.

Az fMRI vizsgálatot elvégezték a kísérlet megkezdése előtt, majd megismételték az edzésidőszak végeztével, illetve négy héttel később. A készülék adatai alapján megállapították az agyi aktivitás mértékét és a kapcsolati szinteket, majd összevetették azokat az átlagos pedálozási aránnyal. A feladattal összefüggő agyi kapcsolatok növekedést mutattak az elsődleges motoros kéreg, valamint a talamusz hátsó részének területén. A gyorsabb tempó volt a kulcstényező, ami még a nyomon követés időszakában is világosan látszott. "Az eredményekből leszűrhető, hogy a fokozott tempójú kerékpározás hatékony és olcsó terápiás lehetőség a Parkinson-kórosok számára" - összegezte dr. Shah. Dr. Alberts azt is hozzátette, hogy nem minden betegnek kellett túlhajtania magát a kedvező hatás eléréséhez.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)