Formás vádli, erőnlét, kiegyensúlyozottság? Bringázzon munkába!

Ismét rajtolt a "Bringázz a munkába"(BAM) őszi kampánya, mellyel a szervezők igyekeznek mindenkit arra bátorítani, hogy reggelente kerékpárral guruljanak el munkahelyükig. Öltönyben vagy mackóban? Mindegy, hiszen egészséges! Mi is csatlakoztunk.

Nemcsak a nyeremények és a csapatszellem ösztönözheti a munkavállalót arra, hogy idén ősszel a tömegközlekedés vagy az autó helyett hatására, hanem egy tucatnyi pozitív "következmény" is, ami a jármű számlájára írható.

Ezúttal nem a megspórolt benzinről és a ki nem bocsátott CO

2-ről szóló számadatokkal buzdítunk a kerekezésre, és nem is azt szeretnénk felhozni a kerékpár mellett, hogy gyors és kiszámítható. Sokkal inkább a kerekezéssel járó, pozitív egészségügyi hatásokra hívnánk fel a figyelmet, azokat a tapasztalatokat megosztva az olvasóval, melyről a HáziPatika.com csapattagjai számoltak be a kampány során.

Ülőmunka? Nyeregbe!

"Sokan fárasztónak gondolják, de igaziból pihenés és egyben kikapcsolódás is tekerni néhány kilométert. Nem utolsó szempont az se, hogy egészséges, és az ülőmunka után nagyon kell egy kis mocorgás" - mondja Imre, a HáziPatika.com webszerkesztője, aki a BAM alatt vált még lelkesebb biciklistává, mint korábban.

Milyen élettani hatások állnak a megfigyelés mögött? Az egész napos ülőmunka után a nyeregben megnyúlnak az elgémberedett izmok, és a tekerés minden izomcsoportot átmozgat. Közben mobilizálódik a csípő és erősödik a gerinc, ahogy a kormányra dőlünk. A többi sporttal ellentétben a kerékpározás előnye, hogy sokkal kevésbé terheli az ízületeket, ellenben formálja az izmokat (különösen a vádlit), javítja a koordinációt és a térlátást, azaz használható állapotban tartja a reflexműködést. Heti háromszor 30 perc kerékpározás elég ahhoz, hogy a mozgás jótékony hatását érezzük. Mellesleg óránként 250-300 kalóriát dolgozunk le vele.

Semmi sem fogható a kerékpározás egyszerű öröméhez. (John F. Kennedy)

Kihívás, állóképesség!

"Amikor reggel nyeregbe szállok, úgy érzem, ki tudok lépni az unott arccal munkába autózók tömegéből. Ezek a reggelek és esték lehetőséget adnak a határaink feszegetésére is, remek alkalmak, hogy megtudjuk, képesek vagyunk-e élvezni a tekergést esőben, hóban, szélben is. Én igen. Hogy miért járok gyakran autóval? Az ember hajlamos elfelejteni, ami fontos. Néha azt hiszi, elég, ha beér időben, élre vasalva, dolgozik, majd ismét autóba ül. Nem elég..." - fogalmazza meg élményeit Gergő, portáljaink vezető programozója, a BAM-os csapat legtöbbet tekerő tagja, akinek a kerékpár iránti rajongása már kamaszkora óta töretlen.

Milyen élettani hatások állnak a megfigyelés mögött? Mint minden sport, a kerékpározás is jó stressz- és szorongásoldó. Statisztikai adatok tömkelege bizonyítja, hogy aki rendszeresen kerékpározik, az átlagosan egy nappal kevesebb betegszabadságra kényszerül. Emellett az állóképességet és a kitartást is fejleszti, illetve "gazdaságossá" teszi a szív munkáját, csökkenti a kialakulásának esélyét.

Stresszmentesítés és gyönyörködés

"A munkatársak határozottságának és jókedvének nem lehetett ellenállni, így én is bringát ragadtam. Hogy milyen érzés a munkába tekerni? Egy erdei biciklizésnek jobban örülnék, de mivel a kora reggeli órákban még a főváros is csak ébredezik, így van arra lehetőség, hogy egy kicsit szétnézzek a környéken. Macskaköves utcák, hangulatos házak, jópofa boltok és megannyi zöld..." - szedi össze benyomásait Móni, egyik szerkesztőnk, a bringás csapat legfrissebb tagja.

Milyen élettani hatások állnak a megfigyelés mögött? Kerekezés közben nézelődni, gyönyörködni a tájban szinte kötelező: a gyalogláshoz, futáshoz képest jóval kisebb erőkifejtéssel halad az ember, ám sokkal gyorsabban, ez pedig az endorfintermelést sokszorozza, eufóriát okoz. A bringás közlekedés jótékonyan hat a szemműködésre is, felér egy szemtornával, ami akár meg is állíthatja a szem romlását.

Edzetlenség, fáradtság?

A HáziPatika.com csapata 28 nap alatt eddig 670 kilométert tekert, 15.276 kalóriát égetett el ezzel, 14.070 Ft benzint spórolt és 125 kg CO2-től kímélte meg a Földet."Napi 14-15 kilométer tekerés érezhetően jó hatással van a koncentrációs képességeimre, a gondolataimra és az izomzatomra. Amióta reggel és este a rakparton tekerek, éjszakánként nem görcsöl a vádlim, reggel energikusabbnak érzem magam a munkahelyemen, és persze jobban alszom. Csodák csodája, már nem igénylem a kávét, és egyáltalán nem fulladok ki, mire bringámmal a vállamon felérek a másodikra" - összegzi a szerző, aki nyáron vált a két kerék szerelmesévé.

Milyen élettani hatások állnak a megfigyelés mögött? A kerekezés méregteleníteni is kiváló, hiszen gyorsítja az emésztést. Mivel fokozza a szervek oxigénnel való ellátottságát, javítja az anyagcserét. Szabályozza az energiaháztartást, kellemes fáradtságot idéz elő, javítja a láb vér- és nyirokkeringését, segít a reumatikus megbetegedések megelőzésében, és izomtónust javító hatással is bír.

És az Ön munkahelyén hányan járnak kerékpárral dolgozni?

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: