Élsportoló gyermeket akar? Tréningezzen terhesség alatt!

Az egerek és emberek működése között időnként nincs is olyan nagy távolság. Egy kutatás például feltárta, hogy azok a nőstény egerek, amelyek önként gyakorlatoztak a vemhességük alatt, fizikailag aktívabb utódokat hoztak világra, mint az átlagos kifejlett egyedek. Lehet, hogy hasonló a helyzet az embereknél?

Ugyan egereken végeztek kísérleteket, hogy kiderítsék, a vemhes nőstények nagyobb fizikai aktivitása hatással lesz-e az utódaikra, de amit tapasztaltak az több humán tanulmánnyal is összecseng. Ezt Dr. Robert A. Waterland a Baylor és Texas Gyermekkórház táplálkozástudományi kutatóközpontjának genetikusa, a FASEB folyóiratban az egérkísérletekről megjelent tanulmány vezető szerzője is megerősítette.

A megfigyeléses tanulmányok azt találták, hogy a fizikailag aktív nők gyermekei hajlamosak többet mozogni. De ezeket az eredményeket annak is lehet tulajdonítani, hogy az anya befolyásolja a gyermeket a születése után, illetve a szülők átadták utódaiknak a több mozgásra serkentő genetikai hajlamot.

„Az egérmodellt használó tanulmány azért fontos, mert ki tudjuk venni mindezeket a hatásokat a képletből. Genetikailag azonos egereken vizsgálódtunk, ellenőrzött körülmények között, gondosan szabályozott mennyiségű fizikai aktivitáson mentek át az anyák a vemhesség előtt” – mondta Waterland.

A terhesség alatti sportolás a gyermekre is jó hatással lehet

A Baylor csapata által kiválasztott nőstény egerek mind élvezték a futást. Végül két csoportra osztották őket. Az egyik csoport tagjainak lehetőségük volt „mókuskerekezni” a vemhesség alatt, a másik csoportban viszont erre nem volt lehetőség.

A közhiedelemmel ellentétben a terhesség előtt és alatt végzett rendszeres testedzés jótékony hatással lehet azokra a kismamákra, akikben a terhesség során alakul ki magas vérnyomás. Részletek! A terhesség korai szakaszában a nőstények a futó kerekeken átlagosan 10 kilométert teljesítettek egy éjszaka. A terhesség előrehaladtával a táv csökkent, de még a harmadik trimeszterben is futottak (vagy sétáltak) mintegy 3 kilométert minden éjjel.

A kutatók azt találták, hogy a tréningező anyáktól született utódok 50 százalékkal többet mozogtak a másik csoportban született kisegerekhez képest. A fokozott aktivitás megmaradt a felnőttkorban is, sőt képesek voltak a testzsír további csökkentésére egy három hetes önkéntes edzésprogramban.

Ez a tanulmány alátámasztja azt az elképzelést, hogy a terhesség alatti fizikai aktivitás befolyásolja a magzat agyának fejlődését, így az utódok általában fizikailag aktívabbak és egészségesebbek lesznek az egész életükben. „Bár a legtöbb ember feltételezi, hogy az egyén hajlama a fizikai aktivitásra genetikusan meghatározott, az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a környezet is fontos szerepet játszik a magzati fejlődése során” – mondta Waterland.

Ha hasonló hatást lehet az emberekben is bizonyítani, az hatékony stratégia alapjait rakhatja le a jelenlegi világméretű fizikai inaktivitási és elhízási járvány ellensúlyozására.

Forrás: News Medical

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)