Edzés után ezért lehet hányingerünk

Egy fárasztó edzés után sok mindent érezhetünk: kimerültséget, fokozott izzadást, fájdalmat, izomlázat, és persze sikerélményt is. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy úgy érezzük, hogy hánynunk kell - és ez gyakoribb, mint hinnénk. De vajon mi lehet az oka?

Az olyan megerőltető mozgásformák, mint a HIIT (magas intenzitású intervall edzés), a spinning, a futás vagy egy súlyzós edzés után könnyen előfordulhat, hogy valakinek hányingere lesz - ez egyébként például a gyakorlott hosszútávfutók, ultramaratonisták körében sem ritka. Nézzük, mi állhat a jelenség hátterében.

Ez a tudományos magyarázat

Egy intenzív edzés során a szív, a tüdő és az izmok működtetése sokkal nagyobb vérmennyiséget igényel a megszokottnál, ezért ilyenkor a szervezet vért von el a nem létfontosságú szervektől illetve működési funkcióktól. A gyomor és a belek csökkent vérelellátottsága lelassíthatja az emésztőrendszer működését és a bélmozgásokat, amitől diszkomfortérzet, illetve hányinger léphet fel. Erre pedig egyesek érzékenyebbek lehetnek, mint mások - magyarázta Justin Mullner, az Orlando Health Jewett Ortopédiai Intézet sportorvosa a menshealth.com -nak.

mozgás, sport, rosszullét, hányinger
Megerőltető edzések után hányingert tapasztalhatunk. Fotó: Getty Images

Tippek a megelőzéshez

A hányinger esélye megnőhet, ha valamilyen új, számunkra szokatlan edzésformát próbálunk ki. A rendhagyó intenzitású megterhelés extra stresszt róhat az izmokra és az egész szervezetre, ami émelygést eredményezhet. Éppen ezért fontos, hogy ha valamilyen új sportba kezdünk, mindenképpen tartsuk be a fokozatosság elvét.

Mire elég napi 20 perc mozgás? Kattintson ide a válaszért!

Az sem mindegy, hogy mit és mennyit eszünk mozgás előtt, ha utána nem szeretnénk hányingert. A legjobb, ha legalább három óra telik el az edzések és a főétkezések között, ha pedig csak nassoltunk, akkor egy-két óra is elég lehet. Teli hassal semmiképpen se kezdjünk sportolni. Azonban tény, hogy nem mindenki bírja az edzést teljesen üres gyomorral, ilyenkor ugyanis annyira leeshet a vércukrunk, hogy éppen emiatt kezdünk émelyegni, sőt akár el is ájulhatunk.

Okozhat hányingert az is, ha túlságosan meleg, párás időben, vagy levegőtlen helyiségben edzünk . Ha verejtékezéssel túl sok folyadékot veszítünk, vagy nem jut a szervezetünkbe elég oxigén, akkor szinte biztosan rosszul leszünk, még akkor is, ha nem erőltettük meg magunkat jobban a szokásosnál. Figyeljünk tehát a szellőztetésre és a folyadékpótlásra is.

Amikor komolyabb a baj

Aggódni csak akkor kezdjünk az edzés utáni hányinger miatt, ha rendszeressé válik, és minden alkalommal 30-60 percnél hosszabb ideig tart. Ha ilyenkor valóban hányunk is, akkor a legjobb, ha felkeresünk egy orvost. De akkor is mindenképpen forduljunk szakemberhez, ha a hányingert mellkasi fájdalom, ájulás, fulladás, zavarodottság kíséri.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: