A fáradtság testünk vészjelzése

A természetben és a civilizált világban egyaránt jelek figyelmeztetnek, merre lépjünk, és hol fenyeget veszély, mit tehetünk és mit nem. A szervezetünk is kibocsát ilyen jeleket, csak figyelnünk kellene rájuk!

Szenvedünk a fáradtságtól...

A fáradtságot mindannyian saját tapasztalatból ismerjük, ám biztosan találkoztunk már olyan emberrel, aki töretlen lendülettel képes dolgozni, aki fáradhatatlan, akinek látszólag sosem apadnak el az energiakészletei. Mint mindenben, bizonyára ebben is akadnak ilyen kivételek, de mi többiek, a közönséges halandók nagyon gyakran érzünk fáradtságot. És ez így rendjén is lenne. A fáradtság természetes velejárója mindennapi életünknek, "jutalom" a jól végzett testi vagy szellemi munkáért.
Egy hosszú nap után, amikor testileg és lelkileg meggyötörve végre hazaérünk, a legszívesebben befészkelnénk magunkat kényelmes fotelunkba, kezünkbe vennénk egy könyvet vagy újságot, kedvenc állomásunkra állítanánk a rádiót, bekapcsolnánk a tévét és lazítanánk, pihennénk.

de olykor keressük is...

Sokszor azonban hiába van elegünk mindenből, le kell győznünk a fáradtságot, és folytatnunk kell a munkát. Legszívesebben otthagynánk mindent, már türelmetlenül nézegetjük az óránkat, mikor lesz vége a munkaidőnek, már alig várjuk a hétvégét vagy a szabadságot.
Máskor kimondottan keressük a fáradtságot: például, amikor munka után elmegyünk futni, vagy az edzőteremben végkimerülésig gyötörjük a testünket, hogy így kapcsoljunk ki az egyoldalú testi vagy túlnyomórészt szellemi munka után. Mindezt sokszor nemcsak azért tesszük, hogy izomzatunk mindenkit lenyűgözzön, hanem a fáradtság jóleső érzéséért is.

Vegyük észre a vészjelzést!

Akkor mi is a fáradtság? Jó vagy rossz velejárója mindennapjainknak?
A fáradtság rendkívül fontos és figyelmeztető szerepet játszik az emberi szervezetben. A fájdalomhoz, a lázhoz vagy az ásítozáshoz hasonlóan a fáradtságot is felfoghatjuk úgy, mint a szervezetünk jelzését. Igen, a fáradtság testünk vészjelzése, amely figyelmeztet a túlterhelés veszélyére, a pihenés szükségességére, és arra, hogy szünetet kell tartanunk az addigi tevékenységünkben. A hasonló jelzéseket általában nagyon jól tudjuk észlelni, legyen szó éhségről, szomjúságról vagy épp a túlzott teltségérzetről. Ha azonban hosszú távon figyelmen kívül hagyjuk a fáradtságról szóló információt, ha nem hallgatunk erre a vészjelzésre, a kellemetlen hatások általában nem váratnak magukra sokáig...

Kérjen információt!

A fáradtság és a kimerültség sokunk problémája. A "Küzdelem a fáradtság ellen" című kiadványból megtudhatja, mit is érez valójában, amikor fáradtságról panaszkodik, hogyan és miért alakul ki ez az érzés, milyen arcai vannak a fáradtságnak. Az információs füzet olvasása során végiggondolhatja, hogy az Ön esetében mi is a fáradtság oka, és választhat a fáradtságot gyógyító, megelőző módszerek közül. Tesztelheti jelen állapotát, elkalandozhat a ginseng csodálatos birodalmába, és megtudhatja a gyors felfrissülés titkát is.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +24 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt északnyugat felől növekedni kezd a felhőzet, de a Dunától keletre napos időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag