60 felett így kell sportolni

Az öregedéssel együtt csökken az állóképesség és az izomerő, ettől függetlenül nagyon fontos, hogy továbbra is sportoljunk, mert így számos betegség kialakulásának kisebb a veszélye.

Szakértők szerint az egészséges 60 év felettieknek heti 150 perc mérsékelt intenzitású kardioedzést érdemes végezniük. Ez olyan fizikai aktivitást jelent, amely megemeli a szívritmust , de amely mellett még képesek vagyunk beszélni - viszont például énekelni már nem tudnánk.

A kardióedzés legfontosabb szabályai Kardioedzést végezni edzőteremben sokféle gépen lehet - akármelyiket választjuk is, fontos, hogy betartsunk bizonyos alapszabályokat. Így lehetünk biztosak benne, hogy edzésünk a lehető leghatékonyabb lesz. Kattintson a részletekért!

A legjobb edzésformák

Az egyik legjobb és mindenki számára elérhető, ilyen jellegű mozgásforma a séta . Érdemes először egy napi, illetve heti lépésszámcélt kitűzni, és ha azt már több hónapon át teljesíteni tudtuk, akkor emelni a sebességet vagy a lépések számát, esetleg sík terep helyett emelkedőket választani. Szintén jó ötlet az úszás, illetve a vízi aerobik: mindkettő alaposan átmozgatja a testet és az izmokat anélkül, hogy felesleges terhelést róna az ízületekre.

Idősebb korban is fontos, hogy aktívak maradjunk
Idősebb korban is fontos, hogy aktívak maradjunk

A közepes intenzitású edzésformák közül az egyik legjobb a kerékpározás , de csak olyanoknak javasolt, akiknek nincsenek egyensúlyproblémái. Idősebb korban érdemes rekumbens (fekvő) kerékpárt használni, mivel azzal sokkal kisebb a sérülések veszélye. A túrázás szintén remek, ilyenkor érdemes speciális túrabotokat használni idősebb korban. Nagyon hasznosak lehetnek még a kifejezetten a szenior korosztálynak tartott csoportos táncórák is.

A magas intenzitású edzésformákkal 60 éves kor fölött érdemes óvatosnak lenni, mivel komoly terhelést rónak a szívre. Ha valakinek ebben a korban megfelelő az erőnléte, illetve a fizikai állapota az ilyesmihez, például a futáshoz, akkor heti szinten 75 percnyit javasolnak a szakemberek. A futás helyett remek alternatíva az ellipszistréner, amely kíméli az ízületeket. Ami még fontos, hogy a kardioedzések mellett érdemes rendszeresen súlyzózni is, hogy a vázizomzat stabilitását megőrizzük, illetve megakadályozzuk az anyagcsere túlzott lelassulását.

Forrás: livestrong.com

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: