Termékenység és meddőség: sok a félreértés

Sok nő nincs tisztában a termékenység és a meddőség alapjaival, sőt még azt sem igazán tudják, hogyan működik a saját testük - ez derült ki egy amerikai kutatásból.

Az ezer, 18 és 40 év közötti nő részvételével készült internetes felmérésből az derült ki, hogy a válaszadók fele hiszi tévesen azt, hogy a napi többszöri szeretkezés növeli a teherbeesés valószínűségét, és több mint egyharmada véli úgy, hogy bizonyos testhelyzetek a közösülés alatt szintén fokozzák a fogamzás esélyét.

A nemi fertőzések befolyásolhatják termékenységüket, és 40 százaléka úgy vélte, hogy a nők folyamatosan termelnek újabb petesejteket, és nem meghatározott számú petesejttel születnek.

Sok nő nincs tisztában a termékenység alapjaival (Fotó: Europress)

"Az előrehaladott kor a vetélés, illetve a genetikai rendellenességekkel járó terhesség megnövekedett kockázatával jár" - számolt be a kutatás vezetője, Dr. Lubna Pal, a Yale Egyetem szülész-nőgyógyásza. "Meglehetősen aggasztó, hogy egy olyan országban, mint az Egyesült Államok, egy ennyire internetfüggő társadalomban a nők ilyen nagy százaléka nincs tisztában az alapokkal."

Az eredményekből az is kiderült, hogy sok nő még a női test biológiájával sincs tisztában. Pal elmondta, hogy a nők 40 százaléka nem tudta, hogy a peteérés nagyjából 14 nappal a következő menstruáció előtt következik be. Ez az információ azok számára is fontos, akik teherbe szeretnének esni, és azoknak is, akik el szeretnék kerülni a teherbe esést.

A naptármódszerek elvi alapja az, hogy a női ciklus során vannak termékeny és terméketlen napok, és ezeket a korábbi ciklusok (illetve egyéb tényezők) alapján meg lehet becsülni. A terméketlen napokon a legkisebb az esélye a fogamzásnak. Az Ogino-Knaus-féle naptármódszer időszakos önmegtartóztatást jelent a nemi élettől: az aktusra a 28 napos ciklus esetében a 19. nap és a következő ciklus 9. napja között kerülhet sor. A női ciklusnál ugyanis nagyjából a középidőben történik az ovuláció. Azt már az 1900-as évek elején megállapította egy holland nőgyógyász, hogy a nők általában csak egyszer ovulálnak; az 1920-as években pedig Kyusaku Ogino és Hermann Knaus egymástól függetlenül felismerték, hogy a peteérésre a menstruáció kezdete előtt nagyjából 14-16 nappal, vagyis a ciklus felénél kerül sor. Mivel a petesejt 24 órán keresztül, a spermiumok pedig közel 4-5 napon át életképesek, ezért a szexuális együttléteket úgy kell időzíteni, hogy a petesejt és a spermiumok találkozására lehetőleg ne kerüljön sor (vagyis az ovuláció előtt 5-6 napig, utána pedig 2 napig nem szabad közösülni).

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)