PCOS miatti meddőség: új módszerrel kísérleteznek

A Wake Forest Baptista Orvosközpont munkatársai patkánymodellben sikeresen stimulálták a petefészkeket, hogy korai stádiumú, érett, de megtermékenyítésre potenciálisan alkalmas petesejtek jöjjenek létre.

A hagyományos hormonterápia képes fenntartani a női genitális rendszer sajátosságait, azonban a petefészek működését nem képes helyreállítani. A premenopauzális (változókor előtt fellépő) meddőségek nagy részének oka a petefészek nem megfelelő petetermelésében keresendő. Ennek oka lehet petefészekműtét, sérülés, korábbi daganatos betegség miatti besugárzás, vagy a policisztás petefészek szindróma (PCOS), mely miatt a férfi nemi hormonok szintje túl magas. A meddőség a termékeny korú hölgyek 10 százalékát érinti, és egyes esetekben a háttérben hormonális zavar azonosítható.

Dr. Atala és munkatársai kísérletesen képesek voltak visszaállítani a petefészek ösztrogéntermelő képességét. Ehhez a sebészek háromhetes patkányok petefészkéből készítettek kivonatot - ez a kor nagyjából 25 éves kornak felel meg embereknél. A kivont sejteket növekedési faktort és tápanyagot tartalmazó tenyészetbe helyezték, majd a következő lépésben a sejtek háromdimenziós kollagénmátrixba kerültek.

Az éretlen petesejtek és a petefészek egyéb sejtjei a petefészekre jellemző csoportosulásokat alakítottak ki. Ezután egy speciális beavatkozás segítségével a bekövetkező érés során ezen csoportosulások közepén tartották a petesejteket, amelyek az érés korai stádiumára jellemző jeleket vettek fel, és megjelent a petesejt fejlődéséhez szükséges membrán (zona pellucida) is, vagyis tüszővé érett a struktúra. Ugyan ez még egy kezdeti fázis, a lépés mégis jelentősnek tekinthető a meddőség gyógyításához vezető úton.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: