Olykor az embrió is segítségre szorul

Kiss Éva

A spontán gyermekáldásra hiába váró pároknak az asszisztált reprodukciós eljárások jelenthetnek megoldást. A tudomány fantasztikus eredményeinek egyike ezen a téren, hogy még a pár napos embriónak is tudnak segíteni.

Meddőségi kezelések

A fogamzó-képesség különböző szintű zavarával küzdő párok az asszisztált reprodukciós központokban találhatnak segítséget. A problémájuknak megfelelően, személyre szabottan választhatnak a szakorvosok a számukra a különböző eljárások közül.

Van, akiknél a "terminált együttlét", vagyis a ciklusmonitorozás, a tüszőrepedés, így a fogamzás ideális idejének pontos meghatározása már meghozza az eredményt. Sok párnak (például abban az esetben, ha a spermavizsgálat nem túl súlyos eltérést mutat, vagy ha a meddőség oka nem meghatározható, illetve, ha a nő nyakcsatornájában elhelyezkedő nyákdugón valamilyen okból nem tudnak átjutni a spermiumok), az inszemináció segíthet, amelynek során a tüszőrepedés időpontjában az előkezelt ondót egy vékony műanyag katéter segítségével a hüvely felől a méh üregébe juttatják.

A legösszetettebb kezelési eljárás az IVF, vagyis az in vitro fertilizáció, amely az érett petesejtek és hímivarsejtek találkozását, a megtermékenyülést a szervezeten kívül, laboratóriumi körülmények között teszi lehetővé. Ez akkor válhat szükségessé, ha a többi eljárás sikertelennek bizonyul, ha igen súlyos endometriózis áll fenn, a nő bizonyos életkora után, esetleg súlyos, gyógyszerrel vagy műtéttel nem rendezhető spermium-rendellenességek esetén. Az IVF eljárás során sikerrel megtermékenyült petesejtekből kialakuló embriók, az ún. előébrények 3-5 napig tápoldatban, mesterséges körülmények között fejlődnek, majd behelyezik őket a méh üregébe.

Mikromanipulációs eljárások

Az asszisztált reprodukciós kezelésekhez egyre kifinomultabb technikát alkalmaznak, amelyek során a mikrosebészet eszközei is szerepet kapnak. Ilyen például az ICSI eljárás, amellyel magának a megtermékenyülésnek a folyamatát biztosítják: a leszívás során nyert petesejtbe mikromanipulációs úton közvetlenül juttatják be a spermiumot.

Ezt az intracytoplazmatikus spermium injekciót akkor használják, ha az IVF eljárás ismételten sikertelen, vagy amennyiben a spermiumok súlyos, más módon nem kezelhető eltérést mutatnak, ha különösen kevés az életképes, mozgékony spermiumok száma. Az ICSI eljárás sikerét növelheti az a módszer (PICSI), amelynek során kiválasztják a megtermékenyítésre legalkalmasabb spermiumot.

Mikromanipulációs technikára lehet szükség a megtermékenyítés után is, hogy az embrió, pontosabban az előembrió következő lépését, a petesejt burkából való kibújását és a méhnyálkahártyán való megtapadását megkönnyítsék. Ez az ún. asszisztált hatching módszere.

Segítség az embriónak

A petesejtet egy vastag védőburok, egy glikoprotein réteg, a zona pellucida veszi körül, ez óvja a külső behatásoktól, miközben a petevezetékből a méh belseje felé tart. Már a megtermékenyítésben is van szerepe, hiszen ez "vigyáz" arra, hogy csak egy hímivarsejt termékenyíthesse meg a petesejtet.

A fejlődés rendje szerint a petesejt (illetve ebben a fejlődési szakaszban már előembrió vagy előébrény a neve) körülbelül a megtermékenyülés utáni ötödik-hatodik napon a méh üregében a védőburkot szétfeszíti, "kikel", kibújik belőle, és csak ezt elhagyva tud megtapadni a méh nyálkahártyáján. Azonban előfordulhat olyan eset, hogy ez a réteg, a zona pellucida vastagabb az átlagosnál, és az embrió nem képes kiszabadulni belőle, nem tud megtapadni a méhben és elpusztul.

Az asszisztált hatching (segített kibújás) eljárást azért alkalmazzák, hogy ezt elkerüljék. Ennek során a méhbe való beültetés előtt a petesejt védőburkát, a zona pellucidát lézerrel, mechanikailag vagy kémiai úton felhasítják, vagy legalábbis egy ponton meggyengítik, hogy az előébrény könnyebben kiszabadulhasson.

Vékony üvegkést, vagy lézert használnak a bemetszéshez, vagy pedig speciális vegyi anyagok segítségével vékonyítják el az embrió védőburkát. Az asszisztált hatching eljárást a második sikertelen IVF után alkalmazzák, vagy abban az esetben, ha a mikroszkópos vizsgálat során különösen vastag zona pellucidát mérnek. Az anya 35 év feletti életkora, az FSH magas szintje, illetve fagyasztott embrió beültetése is felveti ennek az eljárásnak a szükségességét.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag