A légszennyezés súlyosan csökkenti a spermaszámot

Amerikai kutatók egérkísérletekben bizonyították, hogy a légszennyezésre válaszul az agy arra utasítja a hormonokat, hogy csökkentsék a spermiumszámot.

Tudósok bebizonyították, hogy a légszennyezettség csökkenti az egerek spermaszámát, mivel gyulladást okoz az agyban. A kutatást végző tudósok úgy vélik, hogy ugyanez a mechanizmus igaz lehet az emberekre is - írta a Men's Health.

meddőségi
A légszennyezettségre egyfajta gyulladásos állapottal reagál az agy. Fotó: Getty Images

A kutatók már régóta tudják, hogy az agynak közvetlen kapcsolata van a szaporodási szerveinkhez, és ez befolyásolja például a spermiumok számát. A mostani kutatás, mely az Environmental Health Perspectives című folyóiratban jelent meg, azt vizsgálta, hogy a szennyezett levegő belélegzése hogyan károsítja a férfi termékenységet. Eredményeik szerint egy bizonyos típusú idegsejt - amely jellemzően az alvási ciklussal és az elhízással kapcsolatos - gyulladása felelős a légszennyezettség miatti csökkent spermiumszámért. Amikor eltávolították az IKK2 nevű gyulladásjelzőt a neuronról, az egerek megőrizték spermaszámukat.

2021-től ingyenesek a hazai meddőségi kezelések Magyarországon 200 ezer pár küzd meddőségi problémákkal és évi 2 ezer gyermek születik mesterséges megtermékenyítéssel. Idén a népességfogyás megállítása céljából az állam ingyenessé tette a meddőségi kezeléseket és a gyógyszereket. Ebben a cikkünkben arról írtunk, hogy szakértők szerint az ingyenessége sokat segít a pácienseknek, de önmagában ettől még nem lesznek rövidebbek a várólisták, ehhez jelentős kapacitásbővítés is kellene. Illetve a meddőségi kezelések protokollján, ameddőségokainak feltárásában is lenne mit javítani.

Visszafordítható a folyamat

"Eredményeink azt mutatták, hogy a levegőszennyezés okozta károk - legalábbis a spermiumok számában - orvosolhatók egyetlen gyulladásjelző eltávolításával az egerek agyából, ami arra utal, hogy képesek lehetünk olyan terápiákat kifejleszteni, amelyek megelőzhetik vagy visszafordíthatják a károsodást" - mondta Zhekang Ying a kísérlet vezetője, a Marylandi Egyetem Orvostudományi Karának (UMSOM) orvosi adjunktusa.

Tekintettel arra, hogy a világ népességének körülbelül 92 százaléka él olyan területeken, ahol a levegő szennyezettsége meghaladja az Egészségügyi Világszervezet által előírt minimális értéket, ez a tudományos felfedezés az évek során jelentősen hozzájárulhat a férfi termékenység javításához.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: