Felfázás: kellemetlen vagy veszélyes is?

A bármely évszakban jelentkező felfázás első számú tünete a folyamatos, sürgető vizelési inger, amelyet nem követ megkönnyebbülés, hanem sokkal inkább égő, csípő, fájdalom. Ráadásul, ha nem kezeljük időben, akár komoly húgyúti fertőzés alakulhat ki belőle.

Felfázás okozta hólyaghurut

A hólyaghurutot a köznyelvben gyakran felfázásnak nevezzük, pedig a betegség kialakulásához az altest lehűlése csak annyiban járulhat hozzá, hogy hatására gyengül a keringés, és ezáltal a "betolakodókkal" szembeni helyi védekezési mechanizmusok is gyengülnek. Az esetek többségben a baktériumfertőzésért azE. colibaktérium túlzott elszaporodása tehető felelőssé.

intim higiénia, női bajok, hólyaghurut, felfázás, medveszőlőlevél
intim higiénia, női bajok, hólyaghurut, felfázás, medveszőlőlevél

<strong></strong>A szexuális élet is kiválthatja

A betegség, anatómiai felépítésük miatt, gyakrabban érinti a nőket. Ennek fő oka a hüvely- és a végbélnyílás közelsége, ami miatt a baktériumok könnyebben megtelepedhetnek a húgycső közelében és akadálytalanabbul képesek feljuthatni a húgyhólyagba. Előfordulhat azonban az is, hogy a szexuális élet a fertőzés kiindulópontja. A baktériumok az aktus során bejuthatnak a húgycsőnyílásba, a közösülés mechanikai hatásai pedig tovább segítik a kórokozókat egészen a húgyhólyagig.

Természetes segítség: medveszőlőlevél

A hólyagba bejutó baktériumok rendkívül gyorsan képesek elszaporodni: számuk negyedóránként akár megduplázódhat, éppen ezért fontos, hogy már az első tünetek jelentkezésekor tegyünk ellenünk. Elsősorban fogyasszunk sok folyadékot, mert a gyakori vizeletürítés átmossa a hólyagot. Segítségül hívhatjuk a gyógyteákat, például a medveszőlőlevelet is, amelyet már az első tünetek megjelenésekor érdemes használni.

Jelek, amelyek hüvelybajokra utalnak A hüvely egészsége fontos része a nők általános egészségi állapotának. Az különböző intim problémák és megbetegedések komoly kihatással lehetnek az életminőségre, éppen ezért érdemes odafigyelni az azokat jelző tünetekre. Hogy mik azok a szimptómák, amire ügyelnünk kell, kiderül korábbi cikkünkből. Kattintson a részletekért.

A gyógynövényben található hasznos anyagok gyulladáscsökkentő, antibakteriális, fertőtlenítő és enyhe vízhajtó hatással rendelkeznek, így hatásos segítséget nyújtanak az enyhe húgyúti fertőzések kezdeti tüneteinek mérséklésére. Azok, akik idegenkednek a medveszőlőlevél gyógytea változatától, tabletta formájában is alkalmazhatják, ráadásul ilyen formában elkerülhetjük a tea által esetleg kiváltott gyomorirritációt.

A hüvelyflóra védelme

A hólyaghurut elkerülése érdekében kiemelten fontos a hüvelyflóra egyensúlyának fenntartása. Törekedni kell arra, hogy a hüvely egészséges - enyhén savas - kémhatását megőrizze. Éppen ezért tisztálkodásnál kerülni kell a lúgos szappanok és tusfürdők használatát. Helyette inkább tiszta vízzel vagy esetleg speciális intim mosakodószerekkel mosakodjunk.

Figyeljünk arra, hogy ne vigyük túlzásba az intim higiéniát, hiszen ezzel károsíthatjuk a hüvely természetes védekezőképességét. A hormonális változások során - például klimax idején, vagy szülés után - fokozottabban tartsuk szem előtt az ilyenkor még érzékenyebb, sérülékenyebb hüvelyflóra védelmét, hiszen, ha annak egyensúlya megbomlik, akkor a húgyúti rendszer is védtelenebbé válhat a kórokozókkal szemben.

A fertőzés veszélyei

Amennyiben a hólyaghurut tünetei fokozódnak, láz, hidegrázás, hányás, véres vizelet, illetve egyre erősödő deréktájifájdalomjelentkezik, mielőbb kérjünk orvosi - elsősorban urológus szakorvosi - segítséget. A fertőzés az alsó húgyutakról felfelé, így akár a vesékre is átterjedhet, ami már kifejezetten súlyos állapotot idézhet elő. Szintén indokolt az orvosi kivizsgálás, ha visszatérő hólyaghurutunk van, azaz 6 hónapon belül legalább kétszer, vagy 1 éven belül háromszor kiújulnak a tüneteink. Ebben az esetben fontos megtalálni a kiváltó okokat, és megkezdeni a célirányos kezelést.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő