A köhögés kezelése homeopátiával

Az őszi-téli időszak kellemetlen velejárója - főleg közösségbe járó gyermeknél - a köhögés, mely sok esetben elhúzódó, és enyhe formában ugyan, de egész ősszel és télen jellemző.

A test köhögéssel reagál a torokban vagy a légutakban támadt ingerekre: nyálka, idegentestek, vírusok, baktériumok, allergének, gázok.

A homeopátiás gyógyszerek gyakran nagyon hatékonyak mind a száraz, mind a hurutos köhögés kezelésében. Egyszerre segítik a gyulladásos reakció gyors lezajlását, illetve a tökéletes váladékoldást, így az esetleges szövődmények elkerülését.

A leghatékonyabb homeopátiás szer "kinyomozásához" a beteget alaposan meg kell figyelni, illetve ki kell kérdezni, és a váladék jellegét (nyúlós, ragacsos, véres, sárga, zöld stb.) is figyelembe kell venni a hallgatózáson túl. A homeopata orvos a kiváltó okot is tekintetbe veszi a jó szer kiválasztásához. Így például: közvetlenül a köhögés előtt volt-e átázás, megizzadás, hideget evett vagy ivott-e a beteg, vagy esetleg áthűlés, szél, illetve huzathatás szerepel-e előzményként. Fontos még, hogy csak egyet-egyet köhög, vagy rohamokban hosszasan, a köhögés előtt, alatt, után érez-e fájdalmat, kaparást, csiklandozást. Szárazan vagy hurutosan köhög, a váladék jól felszakadó vagy szívós, éjszaka köhög túlnyomóan vagy nappal, esetleg csak lefekvéskor. Nagyon fontosak a modalitások, vagyis az, hogy mitől javulnak, illetőleg rosszabbodnak a tünetek (napszak, testhelyzet, mozgás, zárt tér, szabad levegő, beszéd, nevetés, hőmérsékletváltozás).

A köhögéstípusok alapján az alábbi szerek hozhatnak enyhülést:

Aconitum (sisakvirág)

A gyermeket álmából száraz, rekedtes, akár kruppos köhögés ébreszti fel, mely éjfél körül és után rosszabbodik. Kiváltó okként száraz hideghatás, szél vagy huzat szerepelhet. A tünetek nagyon hirtelen alakulnak ki, lefekvéskor még egészségesnek tűnik a gyermek. A köhögést erős nyugtalanság, halálfélelem kísérheti. A gyulladásos folyamat elején, kezdő szerként hatásos.

Drosera (kereklevelű harmatfű)

Szűnni nem akaró, száraz, ugató görcsös köhögési rohamok, főleg éjfél után hajnali kettő körül. A köhögést jelentősen provokálja a vízszintes testhelyzet, tehát rögtön a lefekvés is kiválthatja. A köhögési rohamok hányásig fokozódhatnak.

Antimonium tartaricum

A gyermek hangos, hörgő köhögéstől szenved, a váladékot nem tudja felköhögni. Feltűnő álmosság és gyengeség kíséri a tüneteket. Hajnali 4 órakor rosszabbodnak a tünetek, a nehézlégzés miatt inkább ül, mint fekszik. A betegség kezdetén ritkán javasolt szer.

Belladonna (maszlagos nadragulya)

A köhögés hirtelen jelentkezik, száraz, gyakran kíséri gégegyulladás. A gyermek nyugtalan, álmos, rémálmai vannak. A tünetek éjjel fokozódnak. Kiváltó okként hideghatás, átizzadt fejet ért huzat szerepel. Szintén a tünetek kezdetén alkalmazzuk inkább.

Bryonia (fehér földitök)

A köhögés száraz, mozgástól és belégzéstől erősödik. A legkisebb mozgástól romlanak a tünetek, ezért a gyermek legszívesebben fekszik. A köhögést időnként émelygés és hányás vagy fejfájás kísérheti. A kezdeti gyulladásos, lázas fázisban adjuk.

Hepar sulfuris (mészkénmáj)

Hajnalban rosszabbodó ugató, kruppos köhögés. A legkisebb hideghatás kiválthatja a tüneteket. A hörgőkben jól ürülő bő váladék van. A beteg izzadós és nagyon nyűgös, ingerlékeny.

Ipecacuanha (hánytató gyökér)

Hányásba torkolló kínzó, fullasztó köhögés. Bő váladék a hörgőkben, a hányás nem szünteti meg a hányingert, a nyelv viszont tiszta. A köhögés nedves, meleg időben és időjárás-változáskor fokozódik. A panaszokat tüsszögés kíséri.

A köhögés kezelése homeopátiával

Kalium bichromicum

A gyermek gyakorta köhög fel nyúlós, tapadós, sárga színű nyákot, a köhögés fokozódik hajnali háromkor. A nyák felköhögése megkönnyebbülést hoz, a meleg szintén javít az állapotán. Ezt a szert általában a váladékoldódás stádiumában adjuk.

Phosphorus

Erős, száraz köhögés, a szegycsont mögött csiklandozó érzéssel. A köhögés a bal oldalon fekvéstől, beszédtől, mozgástól, és a hőmérséklet-változástól fokozódik. Mellkasi fájdalom is kíséri a tüneteket, és jéghideg italokat kíván a gyermek. Az orrváladék olykor vércsíkos lehet.

Pulsatilla (kökörcsin)

A köhögés meleg szobában vagy meleg időben, az esti lefekvés után, valamint éjjel fokozódik. Hűvös levegőn sétálva a gyermek némi megkönnyebbülést érez. A légzés megkönnyítése érdekében a gyermeknek fel kell ülnie az ágyban. Típusos esetben este inkább száraz, ébredéskor pedig hurutos a köhögés. A váladék sárgás és nem maró. Olyan gyermekekre hat jól, akik szeszélyesek, sírósak, határozatlanok, és gyakori vigasztalásra vágynak. A váladékoldás jól bevált szere.

A szereket D9-D12-C9-C12 potenciában adhatjuk naponta 2x-3x. Ne felejtsük el, hogy megfelelő folyadékbevitel szükséges! Mindig gondoskodjunk a váladékok leszívásáról, ezzel szövődményeket kerülhetünk el.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső