Belehalhatunk abba, ha fejjel lefelé lógunk?

Szó szerint rámehet a szívünk, ha valami miatt sokáig vagyunk fejjel lefelé.

Vörösödés, összenyomott szemek, lüktetés a fülben: fejjel lefelé lógni nem kellemes élmény. És ráadásul bele is lehet halni, mert a testtartás indokolatlan nyomást gyakorol bizonyos szervekre. Az emberi test nem véletlenül úgy fejlődött ki, ahogy - írja az IFLScience.

fejjel lefelé
Nem ajánlott sokáig maradni ilyen pozícióban. Fotó: Getty Images

Tragédia a Nutty Putty-barlangban

A fejjel lefelé lógás veszélyeire példa a Nutty Putty-barlangi incidens, amely rávilágít a barlangászás veszélyeire is. 2009-ben John Edward Jones és testvére, Josh eltévedtek, és a barlang egy feltérképezetlen részén találták magukat. John bemászott egy 70 fokos szögben lefelé néző nyílásba, de beszorult, és nem tudott kimászni.

A következő napon a mentőegységek megpróbálták kihozni a férfit, aki arccal lefelé akadt el: ez a pozíció pedig nagy terhet rótt a szívére. Hiába próbálkoztak, 27 óra elteltével John szíve leállt, és a barlangot egy héttel a halála után lezárták. A testét sosem tudták kihozni.

A tragédiáról film is készült:

Ezt tudja a mezentérium

A mezentérium nevű szerv tartja a helyén emésztőrendszerünk részeit, és megakadályozza, hogy például a máj belenyomódjon az alatta lévő szervekbe. A mezentérium a hasüreg hátsó részétől a belekig terjed, és bár stabilan tartja azokat, de nem elég erős ahhoz, hogy dacoljon a gravitációval.

Ezen kívül a tüdőnk, valamint a szív- és érrendszerünk is profitál a gravitációból. Nagyban megkönnyíti ugyanis a munkájukat: egyrészt segít levegővel megtölteni a mellkasunkat, másrészt a vér áramlásához is hozzájárul. Ha azonban fejjel lefelé vagyunk, ez már nem működik.

Ezért baj fejjel lefelé lenni

Egy kutatás során 10 olyan halálesetet vizsgáltak meg, ahol holttestet fordított testhelyzetben találták meg. Ez alapján a legtöbbször szívleállás volt a halál oka. Azt is megállapították, hogy az idős emberek esetében - különösen azoknál, akik valamilyen szív- és érrendszeri betegséggel küzdenek - a legnagyobb a valószínűség arra, hogy ilyen testhelyzetbe kerülve meghaljanak.

"Ez alapján szívelégtelenség a halál oka, nem pedig az agy vagy a tüdő működésének zavara. Embereken és állatokon végzett kísérletek is arra utalnak, hogy fordított testhelyzetben a megnövekedett terhelés a szív leállásához vezet" - írták a kutatás szerzői.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +14 °C

A felhősebb északi részeken csökken a felhőzet, és az ország keleti felén erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, míg délnyugat felé haladva sok napsütés várható a fátyolfelhők és a kevés gomolyfelhő mellett. Az északkeleti, keleti megyékben helyenként előfordulhat zápor, zivatar, de kis eséllyel a délnyugati határ közelébe is sodródhatnak ilyen csapadékgócok. A Dunántúlon az északnyugati, keletebbre haladva a nyugati, délnyugati szél élénkül meg, zivatar környezetében viszont erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra