A szív szimbóluma miért nem hasonlít a valódi szívhez?

Több elmélet is született már azzal kapcsolatban, miért néz ki teljesen máshogy a szív jelképe, mint maga a szerv.

Egy frissen megjelent kutatás szerzői annak próbáltak utánajárni, hogy honnan ered a szív jelkép, amely ugye egyáltalán nem hasonlít az igazi szívhez - írja az IFLScience. Pierre Vinken holland idegsebész és író szerint a klasszikus szív alakú szimbólum legkorábbi illusztrációja egy 13. századi szövegben jelent meg, és valószínűleg Arisztotelész rendhagyó szívjellemzése ihlette. Más források szerint a klasszikus szívjelkép egy ma már kihalt óriás édesköményfaj levelét ábrázolja. Ez a növény egykor az észak-afrikai partok mentén termett, az ókori görögök és rómaiak fogamzásgátlóként használták.

Az új tanulmány szerzői ugyanakkor kiemelték, hogy valójában senkit sem érdekel, hogy a szív jelképe nem tükrözi az igazi szerv alakját. "A szív szimbóluma igazából a metaforikus szívet jelenti: az érzelmek, a vonzódás és a szerelem központját" - írták a tanulmányukban.

szív
Eleink többet tudhattak, mint ahogy azt eddig gondoltuk. Fotó: Getty Images

A szimbólum a 15-16. században terjedt el, bár a tudósok csak a 20. század közepén jöttek rá, hogy a formájának valójában anatómiai alapja lehet. A koszorúérrendszer első másolatait ugyanis az 1950-es években készítették el, amikor halott emberek aortájába műanyagot fecskendeztek. Az így létrejött öntvények meglepő módon „hasonlítottak a szív ikonikus alakjára”.

Néhány évtizeddel később, az új technikák kifejlesztésével, amelyek során kontrasztanyagot fecskendeztek a koszorúerekbe, kiderült, hogy a hagyományos szívforma valójában mennyire pontos. "A jobb és a bal koszorúér egyidejű befecskendezésével a teljes koszorúér-keringés láthatóvá tehető. Ha egyszerre jelenítjük meg a jobb és a bal koszorúeret és a hozzájuk kapcsolódó kisebb ereket, akkor pontosan azt a formát alkotják, mint amelyet emberi szívként szoktunk használni" - írták a szerzők.

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon az ókori tudósok valahogy láthatták-e ezt a mintázatot évezredekkel azelőtt, hogy a modern tudomány felfedezte volna. Vajon ők is készítettek-e hasonló, halál után készült koszorúér-öntvényeket kezdetlegesebb anyagokból, például műanyag helyett gipszből? Azt a szerzők is elismerik, hogy elméletük erősen feltételes jellegű, mégis úgy gondolják, hogy ez lehet „a leghihetőbb hipotézis, amely magyarázatot ad a szív archetipikus képére”.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +17 °C

Gomolyfelhős, napos időben lesz részünk, elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Az északnyugati szél a Dunántúlon egyre nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között alakul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra