Nem bírják tovább a karantént a kínaiak

Tüntetések voltak hétvégén Pekingben, Sanghajban és Vuhanban, a tiltakozást a Covid miatt régóta tartó kötelező karantén-intézkedések váltották ki.

A négymillió lakosú Ürümcsiben sokan már száz napja vannak karanténban a Covid miatt. Ennek következményeként pedig a néhány napja kigyulladt 15 emeletes lakóépületben tízen vesztették életüket. Az interneten keringő hírek szerint ugyanis, mivel az épületet részleges vesztegzár alá helyezték, a lakók  nem tudtak időben kimenekülni. A Városi tisztségviselők ezt tagadták.

A közösségi médiában megjelent felvételek szerint Sanghajban erőteljes rendőri jelenlét mellett zajlott a tüntetés. A tiltakozók fehér papírlapokat tartottak a magasba a cenzúra jelképeként, majd azt kiabálták: "oldjátok fel a vesztegzárat Ürümcsiben, oldjátok fel a vesztegzárat Hszincsiangban, oldjátok fel a vesztegzárat egész Kínában".

Covid 19, koronavírus, karantén, Kína, fertőzés
Kínában továbbra is "zéró Covid" politika van érvényben. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Szemtanúk beszámolója és videófelvételek tanulsága szerint egy nagyobb csoport a Kínai Kommunista Párt és Hszi Csin-ping elnök uralmának végét követelte. Több százan vettek részt egy korlátozásellenes megmozduláson Vuhanban is, ahol a koronavírus-járvány három évvel ezelőtt kezdődött. Emellett Nancsingban gyertyás virrasztást tartottak, míg Lancsouban a helyiek tesztfülkékre és az egészségügyi dolgozók sátrára támadtak rá. Több tiltakozó azért lázongott, mert annak ellenére került karanténba, hogy nem volt pozitív a koronavírus-tesztje.

Folytatódik a "Zéró Covid"-politika

Kínában az alacsony esetszámok ellenére továbbra is a "zéró Covid"-politika van érvényben, miközben a világ nagy részén feloldották a korlátozások többségét. Peking szerint a "zéró Covid"-politika nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy ne terheljék túl az egészségügyi rendszert. A lakosság egyre elégedetlenebb az óvintézkedésekkel, amelyek a gazdaságot is erősen megterhelik.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: