Mi alapján válasszunk fogamzásgátlót?

A megfelelően hatékony, egészségi állapotunkhoz, életkorunkhoz és életmódunkhoz leginkább illeszkedő fogamzásgátló módszer megtalálása nem mindig egyszerű feladat. A különböző tabletták szedése vagy eszközök használata minden esetben alapos megfontolást igényel, különösképpen akkor, ha hosszú távon gondolkodunk.

Általános szempontok

Afogamzásgátlómódszer kiválasztása során több mindent kell figyelembe venni ahhoz, hogy a számunkra legmegfelelőbb eszközt választhassuk. Elsődleges szempont az egészségi állapot és az életkor, de figyelembe kell venni szexuális szokásokat, valamint például a jövőbeli gyermekvállalási terveket is. Mérlegelni kell, hogy az egyes fogamzásgátló módszerek mennyire biztonságosak, könnyen alkalmazhatóak, használatuk során milyen mellékhatásokra lehet számítani, valamint sok esetben mérvadó lehet az anyagi vonzatuk is.

A legnépszerűbb fogamzásgátló eszközök - részletek!

Hormonális fogamzásgátlás

Mielőtt hormonális fogamzásgátló módszert javasolna a kezelőorvos, alapos nőgyógyászati kivizsgáláson és konzultáción kell részt venni. A megfelelő tabletta vagy eszköz kiválasztásához az orvosnak mérlegelnie kell az életkort, az egészségügyi állapotot, egyes betegségekre való hajlamot, valamint minden esetben rákérdez a dohányzásra és a gyermekvállalási szándékra is.

Több lehetőség is felmerülhet, de az is előfordulhat, hogy a szakorvos egyáltalán nem javasolja a hormontartalmú fogamzásgátlók használatát. Kizáró ok lehet például az éltkor - különösképpen idősebb korban, dohányzás mellett - a cukorbetegség, a vese, a máj vagy szív- és érrendszer megbetegedése, a migrén és egyéb olyan egészségügyi állapotok, amelyeket a hormonális készítmények súlyosbíthatnak vagy előidézhetnek.

Mérlegelni kell, hogy az egyes fogamzásgátló módszerek mennyire biztonságosak
Több szempontot is figyelembe kell venni. Fotó: iStock

Amennyiben az orvos biztonságosnak ítéli a tabletta, hormon-spirál, hüvelygyűrű, injekció, implantátum vagy tapasz használatát, fontos, hogy minden lehetőségre részletesen rákérdezzünk, hogy tisztába legyünk az adott fogamzásgátló módszerek előnyeivel és hátrányaival.

Tabletta esetén például vállalni kell a naponta történő szedést, hüvelygyűrű használatakor figyelni a rendszeres cserére, a hormoninjekciónál tudni kell, hogy annak meghatározott ideig tartó fogamzásgátló hatása nem visszavonható, míg a spirál felrakásánál számolni kell az egyszerre nagyobb összegű kiadásra, valamint a felhelyezés során jelentkező esetleges kellemetlenségekre. Fontos tudni mindegyik módszer lehetséges mellékhatásairól, illetve arról, hogy egyik sem nyújt védelmet a nemi úton terjedő betegségek ellen.

Életkori sajátosságok

A 25 év alatti korosztályba tartozók gyakran a pattanásos bőrük miatt döntenek a fogamzásgátló tabletták mellett; ilyenkor elsősorban az alacsonyabb hormontartalmú készítmények jönnek szóba. A 25-40 éves kor közötti nők esetében figyelembe kell venni az egyre hangsúlyosabb jelentkező premenstruációs (PMS) tüneteket, valamint azt, hogy azendometrióziselőfordulása szintén gyakori ebben az életkorban. Fontos számításba venni azt is, hogy ha valaki 35 éves kor felett dohányzik és fogamzásgátló tablettát szed, azzal nagy mértekben megnövelheti a szív- és érrendszeri betegedések kialakulásának kockázatát, 40 éves kor felett pedig már egyre inkább előtérbe kerülnek a méhen belüli fogamzásgátló eszközök, a műtéti úton való sterilizálás, valamint a hormonmentes lehetőségek.

Hormonmentes fogamzásgátlók

Afogamzásgátlásmellett fontos szempont lehet a védelem a szexuálisan terjedő betegségek ellen, amelyre az egyetlen megfelelő eszköz a gumióvszer. Bár az óvszer előnyei közé tartozik a könnyű beszerezhetőség, nem megfelelő használata esetén jócskán csökken a megbízhatósága.

A két leginkább megbízhatatlan módszernek számító védekezés a naptár szerinti, valamint a megszakított közösülés, amelyeknél jóval nagyobb biztonságot nyújt a pesszárium vagy a méhszájsapka használata, amelyeket közösülés előtt kell felhelyezni a méhszájra. Ezeket az ondósejteket elpusztító - vagy mozgékonyságukat és életképességüket csökkentő - spermicid anyagokkal együtt célszerűek használni, így még inkább nő a hatékonyságuk.

Az egyik legbiztonságosabb fogamzásgátló módszer a hormonmentes spirál. A méhen belüli eszköz típustól függően 3-10 évig is megakadályozza a teherbeesést, azaz a méhben a spermiumok mozgását a petefészek felé. A hormonos spirállal szemben ezek az eszközök zavartalan ciklust biztosítanak, nem okoznak elhízást, fejfájást, hányingert, bőrproblémákat és egyéb kellemetlen mellékhatásokat sem. Felhelyezés után máris kifejtik hatásukat, eltávolításkor pedig - bizonyos hormonális fogamzásgátló szerekkel ellentétben - nem kell várni a teherbeeséssel sem.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: