Menstruáció: Jobban fáj, mint normális volna?

A fogamzóképes nők fele, harmada érez alhasi fájdalmakat menstruációja idején. Minden tizedik nő nagyon szenved a görcsös fájdalmak vagy egyéb panaszok miatt. Ha nem is elviselhetetlen, akkor is nyomasztó érzés és kérdés: rendjén van-e ez így, vagy kóros?

Kóros vagy nem kóros?

A kellemetlenségek már röviddel a menstruációs vérzés előtt elkezdődhetnek. Tarthatnak a vérzés előttől annak végéig, máskor csak a vérzés idején érezhetők. A nők egy részénél csak alhasi puffadás, feszülés okoz gondot, másoknál a deréktájék sajog, vagy átható medencei fájdalmak jelentkeznek, megint másokat a hátba kisugárzó, igen erős fájások kínoznak. A fájdalom lehet intenzív, görcsös, folyamatos vagy löketszerű, olykor ájulásig fokozódó. Ehhez járul legtöbbször némi hasmenés. Ennél kellemetlenebb kísérőjelenség az émelygés, hányinger, hányás, rosszullét, netán gyakori fájdalmas vizeletürítés, tartós székrekedés. A kisebb-nagyobb fájdalmakat nagyon gyakran rossz hangulat, lehangoltság kíséri. Gyakran migrénes fejfájás is jelentkezik.

A fájdalmak oka ártalmatlan és természetes jelenség. A méh falában levő erek összehúzódása és a méh izmos falának összehúzódásai a vérzés kezdetén a menstruációs folyamat elindításához szükségesek. A legtöbb nő érzékeli ezeket a mozgásokat, melyek célja, hogy lelökjék, és távozásra bírják a ciklus folyamán gondosan felépített méhnyálkahártyát (endometriumot), hogy a következő ciklusban a megtermékenyített petesejt befogadására alkalmas, fiatal nyálkahártya képződhessen. Az ösztrogén hormonok hatására a méhnyálkahártyában keletkező prosztaglandinok tehetnek arról, hogy hosszan tartó és erős méhizom-összehúzódások jönnek létre. A kérdés már csak az, hogy miért kellene ennek fájnia, ha egyszer természetes folyamatról van szó.

Nos, a szülés is természetes, s az összehúzódások legtöbbször mégis fájásig fokozódhatnak. Igaz, elsőbabás kismamák sokszor nem fájásoknak, hanem egyszerűen fura érzéseknek titulálják őket, legalábbis kezdetben. Szerepük a jelzés, nem pedig a kínzás.

Mégsem lehet normális!

Jogos, ha így gondoljuk, és bizonytalanok vagyunk, mire is véljük a menstruációs nyavalyákat. A menstruáció idején is lehet szükségünk lehet egyfajta jelzésre, de nem többre. Ennek ellenére a menstruációs fájdalmak is lehetnek igen hevesek. Ez a menstruációs görcs vagy fájdalmas menstruáció, orvosi szakszóval dysmenorrhoe. A súlyos görcsök akár napokig is fennállhatnak. Lényegében nem betegségről van szó, a fájdalom mégis olyan mértékű lehet, hogy akadályozhat a mindennapi normál életvitelben, a munkában. Pusztán a fájdalom csillapítása és az esetleges kóros okok kizárása érdekében mindenképpen fel kell keresni nőgyógyászt. Szerencsére az esetek nagy részében semmilyen kóros kiváltó okra nem derül fény. Hivatalosan ekkor primer dysmenorrhoevel állunk szemben.

A fájdalmak a fiatal nőket sem kímélik, sőt talán ők még jobban szenvednek, sokan évek óta küzdenek havi bajukkal. A fájdalmas havi vérzés rendszerint már a legelső vérzés utáni egy-két éven belül kialakul. Vigasztalásul jó tudni, hogy a menstruációs fájdalom a kor előre haladtával, illetve az első szülés után enyhül. A menopauza közeledtével azonban a migrénes fejfájás erősödhet.

A nőgyógyászok és az orvosok által írt ismeretterjesztő cikkek véleménye is igen eltérő a tekintetben, hogy milyen mértékű fájdalom tekinthető kórosnak. Tény, hogy amennyiben fokozott prosztaglandin felszabadulás történik, vagy a szervezet fokozottan érzékeny prosztaglandinra, az átlagosnál erősebb izomgörcsök alakulhatnak ki, mi több, a vérkeringés révén a szervezet távolabbi pontjain is okozhatnak kellemetlen tüneteket a fejfájástól a hányingerig.

Valódi bajok

Az endometriózis betegségnél a normálisan a méhüreg belsejében képződő méhnyálkahártya (endométrium) szövete rendellenesen a méhen kívülre kerül, beágyazódik, és hormonhatásra megvastagszik. Nem pontosan ismert, hogyan tévedhetnek a méhnyálkahártya darabok a méhen kívülre, leginkább a nemi szervekbe, például a petefészekbe A szakemberek egy része úgy véli, hogy a túlzott fájdalom oka rendszerint az igen dús méhnyálkahártya és a normálisnál nagyobb vérmennyiség. Korábban mechanikus akadályt sejtettek a vér útjában, és úgy gondolták, hogy a szűk méhnyak vagy méhelőreesés nehezíti a méhnyálkahártya és vér távozását, ezért a méhnek jobban kell erőlködni a kiürüléshez.

Általában azonban nem erről van szó, a tényleges akadály inkább kivételesnek számít, mert a méhnyak kellően tágas az ürüléshez. Az erős fájdalmak sokkal inkább valamilyen gyulladásra utalnak, s a vérzés csupán érezhetővé erősíti a rejtett gyulladások okozta enyhe fájdalmakat, melyek petefészek (ovarium), vagy petevezeték (tuba) vagy épp méheredetűek lehetnek. A méhre is igaz, hogy kontrakciói egészséges méhfal esetében lényegében fájdalmatlanok, gyulladt szövet esetében viszont fájdalmasak, akárcsak a gyermekágyi utófájások esetében.

Korábban Dysmenorrhoea inflammatoria, congestiva, nervina vagy ovarica szakkifejezések szerepeltek a kórlapon, s bár az elnevezések nem fogantak éppen egységes szemlélet jegyében, jól mutatják, milyen kiváltó okai lehetnek a fájdalmas görcsöknek, amelyeknek bizony nem árt utánajárni. Kiderülhetnek anatómiai okok, különböző betegségek. A fájdalmas menstruáció oka leggyakrabban endometriózis (a méhnyálkahártya kóros helyen való megjelenése), de lehet kismedencei gyulladás, valamilyen méhűri idegen test, például fogamzásgtáló eszköz (IUD), netán daganat. Ezekben az esetekben már nem primer, hanem másodlagos (szekunder) dysmenorrhoeről beszélhetünk, ami a nők mintegy tíz százalékát érinti. Az idő múlásával a fájdalom ilyenkor általában fokozódik.

Lehet, hogy valójában nem is fáj!

Az is lehet, hogy egyszerűen egyéni fájdalomküszöb kérdése, hogy ugyanazt a kellemetlenséget fájdalomnak vagy csupán jelzésértékű jelenségnek fogjuk fel. A modern szárnyas betétek kora előtt csupán az egyszerű vatta szolgált a távozó vér felfogására, és a mozgás bizony kényelmetlen volt. A folyton elmozduló vatta nem engedett nagy mozgásszabadságot. A korlátozottság ezen érzése önmagában is csökkenthette a fájdalomküszöböt. Sok anya azt örökítette át lánya gondolkodásába, hogy e nehéz napok óhatatlanul fájnak, s ez a női sors szükséges velejárója. Ebben van is némi igazság, hiszen fájdalmas menstruáció csak peteérés mellett szokott bekövetkezni, vagyis lehet nagyobb baj, ha nincs, mintha van.

Egy asszony, aki édesanyjától úgy tudta, hogy a fájdalmak a menstruáció természetes velejárói, elmesélte, hogyan szűntek meg kellemetlen fájdalmai. Mindaddig elfogadta és magától értetődőnek tartotta, hogy havi egy délután a fájdalmak jegyében telnek. Bár tudott dolgozni, az érzés annyira kellemetlen volt, hogy ha tehette, inkább meleg takaró alá bújt, bevett valamilyen görcsoldó fájdalomcsillapítót, és megpróbált aludni. Ám egyszer hallotta, amint nőgyógyásza a telefonban valakinek azt mondja, hogy az erős fájdalom nem normális, hanem kóros, betegség jele, amivel jobb felkeresnie az orvost. A nő elgondolkodott, hogy kutya baja, és hogy akkor tulajdonképpen nem is volna szabad a hasának havonta fájnia. És lám, attól kezdve soha többé nem fájt, épp csak annyit érzett, hogy ne felejtsen el betétet berakni.

E példa jól mutatja, hogy a fájdalom kialakulásában nem csak a hormonoknak van szerepe. Az egyéni alkat, a tapasztalatok és hiedelmek is hatással vannak a fájdalomra és a fájdalomküszöbre. Számos lelki tényező befolyásolhatja a menses megélését. Nehéz lenne tehát megmondani, hogy kóros-e, ha fáj. Az erős, görcsös, munkaképtelenné tevő fájdalom mindenesetre odafigyelést, gondos kivizsgálást és rendszerint kezelést is igényel.

Gyógyír a havibajra

A nőgyógyászati vizsgálat tisztázni tudja, nincs-e kóros elváltozás a méh, petevezetők, petefészkek területén. A másodlagos dysmenorrhoeat a kiváltó ok gyógyításával kell kezelni. A fertőzéses eredetű bajok kizárására - biztos, ami biztos, - hüvelykenetből vett váladékminta kitenyésztését is el szokták végezni. Ha ezek után nem találtak szervi problémát, illetve beavatkozást igénylő állapotot, akkor a tünetek kezelésére különböző fájdalomcsillapítók jönnek szóba.

Közülük a különböző simaizom-görcsoldók, valamint a nem szteroid antireumatikumok - röviden NSAR szerek - emelendők ki. Utóbbiak a méhnyálkahártya prosztaglandin-termelését gátolva csökkentik a méhösszehúzódások erősségét, és ezeket is csak a fájdalmak idején kell bevenni. A peteérésgátló hormonális fogamzásgátlók alkalmazása is számításba jön, mivel csökkentik a nyálkahártya-felépülés mértékét, és ellazítják a méhizomzatot. Természetesen e szerek csak olyan hölgyeknél jönnek számításba, akik nem szeretnének gyermekáldást, és megfelel számukra a hormonkombináció. Mindkét gyógyszer esetében fontos mintegy félév után ellenőrizni, valóban enyhültek-e a panaszok, különben érdemes megnézni, nincs-e mégis rejtett endometriózis vagy más probléma a fájások hátterében.

A gyógyszertárakban találunk olyan készítményt is, amelyet kifejezetten menstruációs fájdalmak csillapítására fejlesztettek ki. A készítmény kettős hatású: fájdalmat csillapít és emellett görcsoldó is. Mindezt két hatóanyagnak, az ibuprofennek és a drotaverinnek köszönheti, melyek kombinációja ráadásul még gyulladáscsökkentő hatással is bír. Miért válasszunk ilyen készítményt, ha a hétköznapi fájdalomcsillapítók is hatékonyak lehetnek? Mert az ilyen kombinált készítmények komplex és biztos segítséget nyújtanak a menstruációval járó fájdalmak csökkentésére.

A menstruációs görcsöket enyhíti némi táplálkozásbeli változás: több B1-vitamin, magnézium bevitele. Különböző gyógynövények, görcsoldó teák fogyasztása is segíthet. Jól bevált a vérkeringést javító fehér fagyöngy tea vagy tinktúra.

Nagymamáink módszere az ágynyugalom, a meleg zuhany vagy a meleg hasmelegítő párna, egy kupica likőr. Ősi stresszoldó szerek, melyek hatása enyhe, ám biztosan mellékhatás-mentesek. Szokták ajánlani a testmozgást is: jótékony hatása igen összetett, és valószínűleg nem közvetlenül hat, hanem általános stresszoldó, keringésfokozó, anyagcsere-serkentő hatásánál fogva enyhíti a fájdalmakat. A mozgás nem elsősorban a fájások idején alkalmazandó, bár a "tespedés" helyett a mérsékelt testmozgás közvetlenül is enyhítheti a tüneteket.

Használják, de nem egyértelműen bizonyított az akupunktúra és a transzkután elektromos stimuláció (TENS) hatása.

Mindenek előtt a legfontosabb, hogy nem szabad aggódni a görcsök miatt, mert az csak fokozza a fájdalmakat. Minél előbb érdemes meggyőződni arról, hogy minden női szerv egészséges, utána pedig megfelelő módszert kell választani az esetleges fájdalmak enyhítésére.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: