30 napos kihívás: "Micsoda teljesítmény"

HáziPatika

Miután lezárult a 30 napos kihívás, összegeztük, hogy ki mit tanult a lemondásokból e rövid idő alatt. Felkértünk egy táplálkozási szakértőt is, hogy véleményezze, miért jó (vagy nem) egy ilyen kihívás.

Ahány ház, annyi szokás - tartja a mondás, és valóban, talán nincs is két egyforma szokásokkal bíró ember. Más a bioritmusunk, az alvásigényünk, más az ízlésünk, a teherbírásunk, más hobbinak hódolunk, és még vagy száz szempontot felsorolhatnák, amelyek hatással vannak napi szokásaink alakulására.

Emberkísérlet a HáziPatika.com-on

Eljátszottunk-e már azzal a gondolattal, hogy miről tudnánk lemondani a legkönnyebben, ha valamilyen okból szükséges lenne? A HáziPatika.com szerkesztősége most megmutatja, mennyire nehéz belevágni és végigcsinálni egy 30 napig tartó kihívást. Többek között étrendi megszorításokat, illetve intenzív mozgást vállaltunk be. A kihívás részleteiről az alábbi cikkben olvashat!

Így éltük meg a 30 napos kihívást

De vajon tényleg szokásaink rabjaivá válhatunk?  Barcza Zsuzsanna dietetikus szerint a kérdésre akkor kaphatunk hiteles választ, ha "veszélyes" vizekre evezünk. "Dietetikusként gyakran tapasztalom, hogy a táplálkozási hibák felmérésekor a legtöbben számos olyan szokásuk felett szemet hunynak, amelyek évek, vagy akár évtizedek alatt napi rutinná váltak. Gyakran hallom a felmentő magyarázatokat: nem reggelizem, mert nincs rá időm, vagy a sportot nem nekem találták ki, mivel 5 métert sem bírok lefutni." A dietetikus szerint kitűzött céljaik ellen dolgozunk, ha mindenáron ragaszkodunk rosszul rögzült szokásaik kényelméhez.

Az életmódváltás alapja, hogy a megszokott, kényelmes, ámde helytelen berögződéseinket, egészségünket támogató szokásokká alakítjuk. A HáziPatika.com szerkesztősége megpróbálta bizonyítani, hogy igenis lehet változtatni ezeken a rossz szokásokon. Nézzük, ki hogy élte meg a 30 napos kihívást, és mit gondol az erőfeszítésekről a dietetikus.

ALEXANDRA egy hónapig demonstrálta, hogy a 160 grammos étrend az egyik legjobb dolog a világon. Fotó: HáziPatika.com
ALEXANDRA egy hónapig demonstrálta, hogy a 160 grammos étrend az egyik legjobb dolog a világon. 

Így élte meg Alexandra

"Már a kihívás hónapja előtt is követtem a 160 grammos étrendet, és a jövőben is szeretném folytatni. A korábbi életmódomhoz, ha akarnék, sem tudnék már visszatérni, amióta tudom, hogy a napi többszöri étkezés és a rendszeres szénhidrátbevitel mennyire fontos. Egyébként is csak egy dolog hiányzik a korábbi életvitelemből: hogy reggel, még az ágyban megihassak egy nagy bögre kávét, tejjel. De azért lassan kezdek kibékülni azzal is, hogy helyette ez már a tízóraim lett."

Így látja a dietetikus

"Azinzulinrezisztenciasokakat érintő állapot, amelynek kezelésében kitüntetett szerepe van a táplálkozásnak. És ne higgyük, hogy az IR-diéta büntetés. Az inzulinrezisztencia életmódváltást kíván, a diéta felépítésének szempontjai pedig megegyeznek az egészséges táplálkozás alapelveivel. Legyünk pozitívak és vegyük komolyan a szervezetünk jelzéseit: változtassunk a rossz szokásokon, és testünk meghálálja a törődést!"

DÓRI egy hónap alatt közel 200 kilométert futott. Fotó: HáziPatika.com
DÓRI egy hónap alatt közel 200 kilométert futott. 

Így élte meg Dóri

"Számomra a 200 kilométer továbbra is csak egy cél marad, de jó cél. A rengeteg májusi eső miatt a tervezettnél több nap kimaradt és egy óriási véghajrával is csak 191,5 km jött össze. Bízom benne, hogy egy következő kihívás alkalmával - vagy csak úgy - nekifutok még egyszer ennek a kerek célnak!"

Így látja a dietetikus

"Micsoda teljesítmény! Hogyan sikerülhetett mindez?! Könnyebben, mint hinnénk! Dóri kitartása példaértékű, a 30 nap alatt viszont biztosan megtapasztalta a sport fanatizáló hatását, ez segíthette őt a nem mindennapi teljesítmény megvalósításában. Közismert, hogy sportoláskor hasonló endorfinszerű (boldogság)hormonok szabadulnak fel, akárcsak a kedvenc süteményünk elfogyasztásakor. Aki nem hiszi, járjon utána! Találjuk meg azt a mozgásformát, ami belőlünk is kihozza a maximumot, és a sport egyéb jótékony hatásain túl a mozgás minden pillanatát is élvezzük majd!"

SANYI egy hónapon át rendszeresen mozgott is az egészséges táplálkozás mellett. Fotó: HáziPatika.com
SANYI egy hónapon át rendszeresen mozgott is az egészséges táplálkozás mellett. 

Így élte meg Sanyi

"Szerintem a sportolás újrakezdése azért szép dolog, mert éppen olyan sok örömet és sikerélményt ad, mint amikor első alkalommal látunk neki. Más kérdés, hogy eleinte éppen annyi fájdalommal és izomlázzal is jár. Ezzel együtt nem szabad a lustaságba kapaszkodni, mert a rendszeres testmozgástól sokkal energikusabbá válik az ember, ráadásul - még ha nem is érzi azonnal a saját bőrén - az egészségéért is sokat tesz vele hosszú távon."

Így látja a dietetikus

"Sanyi belátta azt, amit sokan szeretnének megúszni: a testmozgás diétával nem helyettesíthető, ahogyan az egészséges táplálkozás sem edzéssel. Minél aktívabbak vagyunk, minél nagyobb az izomtömegünk, annál több energiát igényel a szerveztünk. Aki szigorú diétával és inaktív életvitellel kívánja elérni és megtartani ideális testsúlyát, az hozzá se fogjon a kísérlethez. Koplaláskor ugyanis a szervezet sokkal inkább az izmoktól akar megszabadulni, mint a zsírtartalékoktól. Sportoljunk rendszeresen és tartsuk be az egészséges táplálkozás alapvető szabályait, hogy ne a lemondások és törvényszerűen ismétlődő fogyókúrák irányítsák életünket!"

ATTILA egy hónapig nem vesz magához cukrot. Fotó: HáziPatika.com
ATTILA egy hónapig nem vett magához cukrot. 

Így élte meg Attila

"A kihívás egyik legnagyobb tanulsága számomra az, hogy a cukrot a legnagyobb odafigyelés mellett sem könnyű elkerülni, nekem egy megfázásra használt készítménnyel sikerült megszegnem a fogadalmam. Ráadásul a vállalás teljes menzatilalmat is jelentett, hiszen még a hús ízesítésére használt fűszerkeverék is cukros - ehettem hát, amit főztem magamnak. A sok megpróbáltatás végén, azt hiszem kijár nekem ez a giccses, fotogén fánk! 

Így látja a dietetikus

"Attilát a cukormumus igazi kihívás elé állíthatta. Az édes íz szeretete ugyanis velünk születik. Nem véletlenül, hiszen az édes íz legtöbbször energiában dús táplálékot jelent, amely pedig az evolúciós túlélés záloga. Jelenlegi lehetőségeink egykori ösztöneinket túlnőtték, így helyettük ma már sokkal inkább tudatosságra van szükségünk. Az élelmiszeripar viszont nem rest kihasználni kódolt gyengéinket, a boltok polcai roskadoznak a többszörösen feldolgozott, cukrozott élelmiszerektől. A cukor, a szénhidrát ma is fontos tápanyaga az emberi szervezetnek, de csak olyan minőségben és mennyiségben, ahogyan azt természetes táplálékaink tartalmazzák."

ENIKŐ rendületlenül hisz a vegán életmódban. Fotó: HáziPatika.com
ENIKŐ rendületlenül hisz a vegán életmódban. 

Így élte (éli) meg Enikő

"Kicsit reménykedem benne, hogy az induló cikkemben lefotózott ételekkel az eddigi kételkedőket is meg tudtam győzni arról, hogy a növényi étrend valójában semmilyen lemondással nem jár. Ha valakinek megjött a kedve a váltáshoz, vágjon bele bátran, ehhez a HáziPatika.com cikkei között is talál segítséget."

Így látja a dietetikus

"Minden elismerésem Enikőé! Bár dietetikusként úgy gondolom, nem kell feltétlenül vegán életmódot folytatnunk ahhoz, hogy egészségesen éljünk, viszont komoly tudás és még nagyobb tudatosság szükséges ahhoz, hogy a vegán életforma hosszútávon is biztosítani tudja az emberi szervezet biológiai igényeit. Növényi táplálékaink többsége inkomplett, azaz önmagukban ritkán tartalmazzák a szervezet számára szükséges aminósavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat. Okos, tudatos válogatással viszont csupán növényi alapanyagokból is biztosíthatjuk szervezetünk igényeit, ha a B12-vitmin pótlására odafigyelünk."

HAJNI egy hónapra kiiktatta étrendjéből a húst. Fotó: 123rf
HAJNI egy hónapra kiiktatta étrendjéből a húst. 

Így élte meg Hajni

"Akaraterő, de valójában bevásárlásra és főzésre szánt időből kellett volna még több.  Szerettem volna elkerülni, hogy ha már nem ehetek húst, akkor a rántott sajt és a rántott zöldség közül válasszak - sok helyen ugyanis letudják ezzel a húsmentes választékot. Az idő és a tervezés hiánya miatt viszont többször is ettem kevésbé egészséges ételeket. Nem fogom teljesen elhagyni húst (a halat végképp nem), de a kihívás lezárása óta lényegesen kevesebb állati fehérjét tartalmaz az étrendem. Szóval, szerintem megérte."

Így látja a dietetikus

"Hajni 30 napos kihívásának sikeres teljesítése igazán nagy akaraterőről tanúskodik. A vegyes táplálkozású emberek mindennapjai nehezen képzelhetők el hús fogyasztása nélkül. A mai tudományos állásfoglalás szerint húst és egyéb állati eredetű élelmiszereket fogyasztani nem egészségtelen, viszont a mennyiségi és minőségi ajánlásokat betartani annál nehezebb. Mi magyarok jóval több állati eredetű élelmiszert veszünk magunkhoz, mint kellene, és nehezen mondunk le a feldolgozott termékekről. Szervezetünk napi fehérje-igényének nagyjából 50 százalékát javasolt állati eredetű élelmiszerekből fedezni, ami azt jelenti, hogy egy-egy napon akár ki is maradhat étrendünkből a hús, illetve a jó minőségű, zsírszegény tőkehúsok mellett felesleges egyéb feldolgozott húsipari terméket fogyasztanunk."

EDINA napi 1600 kalóriánál nem evett többet egy hónapon át. Fotó: 123rf
EDINA napi 1600 kalóriánál nem evett többet egy hónapon át. 

Így élte meg Edina

"A 30 nap óriási tanulsága számomra: kontrollal, számolgatással lehet csak eredményt elérni. Meglepetésként ért, hogy az 1600 kalóriás megszorítás dacára sosem voltam éhes. Persze ehhez kellett, hogy naponta ötször egyek fehérjében dús, alacsony glikémiás indexű ételeket és rengeteg zöldséget. Ami csodás velejárója a rapid életmódváltásnak: elértem a célsúlyomat, már csak meg kell tartanom. De ez már egy új kihívás."

Így látja a dietetikus

"Edina teljesítette fogadalmát, túlélte a kihívást, sőt, jobban érzi magát, mint valaha. A női szervezet alapanyagcseréje átlagosan 1200-1400 kcal körül mozog. Az alapanyagcsere az az energiamennyiség, amelyre szervezetünknek minimálisan szüksége van 24 óra alatt az alapvető életfunkciók fenntartásához. Abban az esetben viszont, ha ülőmunkát végzünk, alapanyagcserénk és anyagcserénk (azaz tényleges energiafogyasztásunk) között néhány száz kcal-nál nincs nagyobb különbség. Ráadásul, ha ezt az energiaigényt magas biológiai értékű, friss alapanyagokból fedezzük, egy pillanatig sem éhezünk majd. A zöldségek, gyümölcsök, zsírszegény tőkehúsok és tejtermékek, teljes értékű gabonák szolid energiatartalom mellett biztosítják szervezetünk minőségi és mennyiségi igényeit, nem úgy, mint zsírban, szénhidrátban és adalékanyagokban bővelkedő feldolgozott élelmiszerek."

BÉLA egy hónapig rá sem nézett a rántott ételekre és sült krumplira. Fotó: 123rf
BÉLA egy hónapig rá sem nézett a rántott ételekre és sült krumplira. 

Így élte meg Béla

"Rántott hús, sült krumpli nélkül lehet élni. 30 napig. Nem mondom, hogy nem vártam a kihívás végét - szinte rögtön leszaladtam egy jó adag sült krumpliért és rántott húsért. Az elhatározás azért megvan: jobban megnézem majd, mi kerül a tányérra, bár szerzetesi szigort nem tudok, és nem is akarok alkalmazni az étkezésnél.  A havi egyszeri rántott húst és krumplit majd egy Margitsziget-körrel kompenzálom."

Így látja a dietetikus

"Béla biztosan nem azért választotta a rántott hús-sült krumpli mumust ellenfélnek, mert amúgy is ritkán fogyasztja. Most viszont, hogy egy egész hónapig sikeresen lemondott kedvenc ételéről, talán a későbbiekben sem vágyik rá túl gyakran. Egy egészséges felnőtt napi ideális zsiradék fogyasztása energiaigényének  maximum 30 százaléka, amely 50-70 g zsiradéknál nem több. Mivel a legtöbb alapélelmiszerünk is tartalmaz zsiradékokat, még zsírszegény ételkészítési eljárások alkalmazása mellett is könnyen átléphetjük a napi ajánlott felső határértéket. Egy bő olajban sült főétel és köret önmagában is több zsiradékot tartalmaz, mint a napi megengedett mennyiség. Rendszeresen fogyasztva pedig nemcsak súlygyarapodást okoz, de a vérzsír-szintek emelésével a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát is jelentősen növeli."

ERA mindennap keményen edzet egy hónapon át. Fotó: HáziPatika.com
ERA mindennap keményen edzet egy hónapon át. 

Így élte meg Era

"A rendszeres testmozgás az én véleményem szerint is beilleszthető a mindennapokba, de ez nem a kőkemény edzésekről szól, hanem lehet benne könnyebb séta, kerékpár, vagy túra is. A kihívás során 36 nap alatt 37 edzést teljesítettem, 2 kerékpározós pihenős nappal. Az edzések eléggé kemények voltak, annak ellenére, hogy a változatosság is megvolt. Bár nagyon aktív vagyok és a mozgásigényem is eléggé nagy, szükségem van heti 1-2 nap pihenésre az edzések mellett."

Így látja a dietetikus

"Era a kihívás első napjaiban úgy érezhette magát, mintha hullámvasúton ülne. A mindennapos testedzés komolyan igénybe veszi szervezetünk energia-tartalékait, főleg, ha nem vagyunk hozzászokva az ilyen mértékű aktivitáshoz. Viszont, ha megtaláljuk az arany középutat, azaz a napi testmozgást jól átgondolt táplálkozással és minőségi pihenéssel támogatjuk, a mindennapos aktivitás nemcsak egészségesebbé, de motiváltabbá is tesz bennünket az élet számos területén. Tudományosan bizonyított tény ugyanis, hogy a rendszeres és optimális fizikai terhelés kifejezetten előnyösen hat mentális állapotunkra is."

GABI lemondott a tejtermékekről. Fotó: HáziPatika.com
GABI lemondott az imádott tejtermékekről. 

Így élte meg Gabi

"Valóban nagy kihívás volt a tejtermékmentes 30 nap, de végre ismét ehetek sajtot bárhol, bármikor. Jó, azért levontam a tanulságot is: a tejtermékeknél is érdemes betartani a mértékletességet."

Így látja a dietetikus

"Ahogyan a húsról, úgy a tejtermékekről sem könnyű lemondania annak, aki ezeket az élelmiszereket naponta fogyasztja. A tejtermékek és az egészséges táplálkozás viszonya az egyik legmegosztóbb téma, gyakran még a táplálkozási szakemberek között is. Véleményem szerint a tej és tejtermékek hozzájárulhatnak szervezetünk egészséges működéséhez, ha odafigyelünk a minőségi és mennyiségi javaslatokra. A zsírszegény tej, illetve savanyított tejtermékek biológiai értékét nemcsak magas tápanyag-, vitamin-, és ásványianyag-tartalmuk adja, hanem azok kiemelt hatékonysággal történő hasznosíthatósága is. Részesítsük előnybe a zsírszegény termékeket, és a mértékletességet is, hogy egészséges is legyen az, ami finom!"

LAURA 400 gramm zöldséget/gyümölcsöt fogyasztott el naponta. Fotó: HáziPatika.com
LAURA 400 gramm zöldséget/gyümölcsöt fogyasztott el naponta. 

Így élte meg Laura

"Frissebb lett a májusom a kihívásnak köszönhetően. Rájöttem, hogy sokkal jobban szeretem a nyers zöldségeket és gyümölcsöket, mint azt eddig gondoltam, és azóta sokkal többet is fogyasztok belőlük. Őszintén szólva az egészségre gyakorolt hatását nem tudom felmérni - gondolom, inkább hosszútávon hálálja meg a szervezetem..."

Így látja a dietetikus

"Laura a 30 nap alatt átélte, hogyan lesz egy kihívásból napi igény. A táplálkozási szakemberek által ajánlott, napi körülbelül 400 g zöldség és gyümölcs elfogyasztása csupán addig jelent kihívást, amíg nem vesszük a fáradtságot, hogy beszerezzük, megtisztítsuk, magunkkal vigyük a természet ajándékait. Ma már rengetegféle zöldségekből és gyümölcsből válogathatunk egész évben, így mindig megtalálhatjuk a számunkra kedvelt fajtákat. Legyünk tudatosak, gondolkozzunk előre, és ha ezen képességeinket szokássá fejleszttük, a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása nem napi kihívást, hanem a nap fénypontjait jelenti majd."

ÉVI messze elkerülte a fehér lisztet és az abból készült ételeket a következő hetekben. Fotó: HáziPatika.com
ÉVI messze elkerülte a fehér lisztet és az abból készült ételeket. 

Így élte meg Évi

"4 kiló ment, a lelkiismeret-furdalás jött... A kihívás óta, ha bármikor péksüteményt (vagy hasonlót) eszem, valami motoszkál bennem, hogy talán nem kéne, és bár vártam a megszorítások végét, jobban éreztem magam a bőrömben fehér liszt nélkül. A mértéktartásra megtanított ez a 30 nap, és továbbra is változatosabban étkezem, de a kedvenc falatokról nem mondok le."

Így látja a dietetikus

"Évi mumusa a fehér liszt. A cukorhoz hasonlóan a legtehetségesebb rejtőzködőművész, ott van szinte mindenben, még ha nem is látszik. A liszt, ahogyan a cukor is, olyan szénhidrátforrás, amely alapvetően nem ősellenség, csupán az élelmiszeripar tette azzá. Ha a cukor természetes közegében, például gyümölcsben van jelen, egészséges. Ha a liszt a gabonaszemek rostjait is tartalmazza, azaz teljes őrlésű, szintén egészséges. Fontos, hogy mindezt szem előtt tartsuk, amikor kiegyensúlyozott táplálkozásunk szempontjait összegezzük. Az egészséges életvitel nem engedélyezett és tiltott élelmiszerek listáját vonultatja fel, sokkal inkább tanít meg arra, hogy képesek legyünk tartani a mértéket. "

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-6, 0 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Dunántúlon erősen felhős lesz az ég, ott helyenként lehet havazás, hószállingózás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag