Téli barnaság

Az őszi, téli napokban éppúgy vágyunk a napfény kényeztetésére, mint nyáron. A napsugarak azonban már gyengédebben simogatnak, elveszítik erejüket. Így, ha nem jutunk el síelni, de éltető fényre áhítozunk, nem tehetünk mást, mint mesterségesen pótoljuk.

A mesterséges fénykezelés legismertebb eszköze a szolárium. Általában a fénycsövek elrendezése, a fénycsövek erőssége alapján tehetünk különbséget a szoláriumok között.

Ha gyors barnulásra vágyunk, választhatjuk a turbószoláriumok valamelyikét, de az sem akadály, ha különleges színárnyalatot szeretnénk elérni (bronzszolárium).

A megfelelően beállított szoláriumok nagyrészt UVA sugarakat bocsátanak ki, amelyek jótékony hatásúak, de a mértéktelen szoláriumozás káros, a bőr idő előtti öregedéséhez vezethet.

Ügyeljünk arra is, hogy bizonyos gyógyszerek, kozmetikai kezelések fényérzékennyé tehetik a bőrt. Ilyen esetben az UVA sugarak éppoly ártalmasak lehetnek, mint az UVB sugarak.

A szolárium mellett mesterséges fényforrás a kvarclámpa és az infravörös fény is. A kvarclámpának a gyógyászatban és a kozmetikai kezelésekben van nagyobb szerepe. A kvarckezeléseknél elsősorban az UVB sugarakat hasznosítják, bár a lámpa egyenlő mennyiségben bocsát ki UVA, UVB, UVC sugarakat. A kvarclámpás terápiát többek között a szebóreás bőrelváltozások kezelésére is ajánlják.

Az infravörös fénysugárzók esetében a fényenergia teljes mértékben hőenergiává alakul, amely elsődlegesen hőkezelésre, fájdalomcsillapításra alkalmas.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció