Száraz a kezem, mit tegyek?

A kezek száraz, érdes tapintása gyakori probléma télen. Önmagában nem lenne ez gond, de ha nem foglalkozunk vele, kisebesedik, sőt vérezhet is. Hogyan ápoljuk a kezünket hideg időben?

A kezek szárazsága nem csak a nőket zavarhatja, hiszen azon kívül, hogy nem esztétikus látvány, borzasztóan tud fájni. Emellett viszket, húzódik, sőt gyakran kisebesedik és vérzik is.

A kézszárazság okai

A hideg, száraz levegő nagyban elősegíti a kezek kirepedezését. A szeles idő is kézszárazsághoz vezet, emellett a fűtés is okozhat hasonló problémákat. A kedvezőtlen hatások közé tartozik a napfény hiánya is, ami szintén okozhatja a kezek érdes szárazságát.

Meglepő lehet, de egyes kozmetikai termékek, egyszerű szappanok is kiszárítják a kéz bőrét. Eltávolítják az egészséges, és szükséges, zsírréteget, így irritálják a bőrt. Akik gyakran mosogatnak, akiknek gyakran éri víz a kezüket, azokat különösen érinti a probléma, ugyanis a forró víz és a mosogatószerek lebontják a bőr lipidrétegét.

Betegségek is okozhatnak kézszárazságot, elsősorban az ekcéma lehet gyakori, amely a kezeken is megjelenhet. A száraz foltok árulkodóak, hiszen a környezet miatt kialakuló kézszárazság összefüggően jelentkezik. A probléma a könyököt, csuklót, hajlatokat érinti leginkább. Hasonló tünetekkel jelentkezik a psoriasis is. Érdes, száraz foltokban jelenik meg, melyek az elhalt sejtek felszaporodása miatt vastag pikkelyekben alakul ki.

A megfelelő kézápolás télen különösen fontos!
A megfelelő kézápolás télen különösen fontos!

Mit tehetünk?

A kézszárazságot a kiváltó oknak megfelelően kell kezelni. Általánosságban elmondható, hogy a kezek kiszáradása az időjárás számlájára írható, ez pedig ideiglenes állapot.

A legfontosabb, és legegyszerűbb, amit tehetünk, hogy megfelelően hidratáljuk a kezeink bőrét. Legjobb, ha minden kézmosás után bekenjük a kezeinket, ugyanis ez nem csak segít a bőrben tartani a vizet, hanem védőréteget is képez. A legjobb, ha valamilyen zsíros krémet választunk.

Ha kímélni akarjuk a kezeinket , ügyeljünk rá, hogy vegyszerekkel, mosogatószerrel minél kevesebbet érintkezzen. A legjobb, ha mosogatásnál, egyéb háztartási munkálatoknál gumikesztyűt húzunk, így elkerülhetjük a kezeink további repedezését.

Ne használjunk szárító szappanokat! Válasszunk olyan kézmosó szert, amely vagy természetes anyagokból áll, vagy hozzáadott olajokat, zsírokat tartalmaz. Kerüljük az antibakteriális tisztítószereket is.

Természetes módszerek száraz bőr ellen? A részletekért kattintson !

Ha szabad levegőre megyünk, kenjük be a kezünket napvédő krémmel ! Az is sokat segíthet, ha kesztyűt húzunk a kezünkre, hogy a hideg levegő ne szárítsa tovább a bőrünket.

Az esti hidratálás nagyon fontos! Válasszunk ilyenkor gazdag összetételű krémeket, ha pedig nagyon rossz a helyzet, egy szövetkesztyűt is húzhatunk a kezünkre.

Betegség, ekcéma, atópiás dermatitisz vagy psoriasis esetén mindenképpen kérjük ki bőrgyógyász véleményét!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra