Serdülőkori akne

A kamaszokra jellemző pattanások, mitesszerek a serdülők legtöbbjén kialakulnak. Igaz, esztétikailag kellemetlenek, de tökéletesen ártalmatlanok.

Tünetek:

A bőr zsírossá válik. Az arcon apró vörös vagy szederjes foltok jelennek meg. Néha ráterjednek a nyakra, a vállakra, a mellkasra és a hátra is. A pattanások kinyomása bőrsérüléseket és tályogokat okoz, amelyek csak hetek múlva gyógyulnak be. Egyes pattanások maguktól eltűnnek ugyan, de helyettük újabbak jelennek meg. Vannak pattanások, amelyek hosszú idő alatt, vörhenyes heggel gyógyulnak.

Okok:

A serdülőkort fokozott hormonális tevékenység jellemzi. Ez megzavarja a szervezet biokémiai egyensúlyát, megnöveli a faggyútermelést (ettől zsírosabb a kamaszok bőre). A faggyúmirigyek kivezető nyílásaiban pangó zsiradék a levegőn oxidálódik, így alakulnak ki a mitesszerek (fekete pöttyök).

Kezelés:

Serdülőkorban a bőr ápolása napi feladat. A bőrt gondosan le kell mosni szappanos vízzel, majd alaposan megszárítani. A pórusösszehúzó szappanok és krémek jó hatásúak lehetnek. Manapság számos "pattanástalanító" arcszesz és bőrtisztító kenőcs van forgalomban. A pattanások nyomkodása csak növeli a bajt, ezért ajánlatos kozmetikushoz, súlyosabb esetben bőrgyógyászhoz fordulni.

Kilátások:

A kamaszkori pattanásosság olykor évekig elhúzódik. A kezelt, jól ápolt bőr állapota javulhat. Tudni kell, hogy ez az ártalmatlan rendellenesség nem rejt magában hosszú távú veszélyeket, és a serdülőkor végén többnyire nyomtalanul eltűnik. 6. szám

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció