Mi fán terem a kozmetikai bőrcsiszolás?

Évezredek óta vágynak a nők arra, hogy elsimíthassák a bőrről az évek során felszaporodó bőrhibákat, képesek legyenek eltüntetni a viharos kamaszkor nyomait, felfrissült, új arccal megélni és meghosszabbítani a fiatalkor éveit.

Bosszantó bőrhibák

A kora gyermekkor elmúltával csak keveseknek marad hibátlan az arcbőre: nyomot hagynak rajta a kamaszkori aknék és más apróbb sérülések hegei, az eltelt évek finom szarkalábakat, szem, száj körüli ráncokat hoznak. A bőr felső, hámrétegének megvastagodása, a pórusok kitágulása, a mitesszerek, az elpusztult hámsejtek szarusodása, a kor és a napozás okozta pigmentfoltok is szépséghibákat okoznak. Az idő haladtával a bőr megnyúlhat, egyenetlenné, durvává válhat, ráncok alakulnak ki. Évezredek óta sokféleképpen kísérelték meg ezeknek a szépséghibák eltüntetését, az arcbőr megfiatalítását. A kozmetikusok ma már az egyéni problémáknak megfelelően, személyre szabva választhatnak a legkülönbözőbb bőrtápláló, bőrfiatalító technikák közül.

Segíteni a természetnek

A bőr legkülső rétege, a hámréteg felszíni vékony része, vagyis az, amelyiknek a funkciója a mélyebb rétegek védelme a külső behatásokkal (fény, víz, vegyi hatások, sugárzás, stb.) szemben, folyamatosan hal el és termelődik újjá. Az új sejtek a bőr alsóbb rétegeiben termelődnek és vándorolnak felfelé, amíg a legkülsőbb hámréteghez illetve a felszínhez érnek, ahol elszáradnak, elhalnak, majd folyamatos hámlás során leválnak a bőrről.

A bőrcsiszolás, a mikrodermabrázió a bőrnek ezt a tulajdonságát használja ki: felgyorsítja a természetes hámlás, leválás folyamatát, eltávolítja az elhalt réteget, ezzel fokozottabb termelődésre ösztönzi az új, friss bőrsejteket. Mindez a hámréteg megújulását, fiatalítását eredményezi. Éppen ezért a bőrcsiszolási eljárások nem segítenek az olyan bőrhibák esetében, amelyek már nemcsak a bőr felszíni rétegét érintik, hanem mélyebbre hatolnak, így a hegek, a sebet hagyó aknék, a mély striák esetében. Az elhalt hámsejtek olykor nem válnak le időben, hanem megvastagítják, elszarusítják a külső hámréteget. Ez a vastag réteg többek között azt is megakadályozza, hogy a bőrt tápláló anyagok bejussanak a mélyebb rétegekbe. Ezért a bőrcsiszolás közvetlen haszna mellett azért is terjed egyre inkább, mert megfigyelték a szakemberek, hogy sokkal hatékonyabbak az egyéb bőrt tápláló, hidratáló, regeneráló eljárások, kozmetikumok egy-egy ilyen kezelés, vagyis az elhalt réteg eltávolítása után.

Házilagos megoldásoktól az ultramodern technikákig

Ugyanezt a célt próbáljuk meg elérni a kezdetleges, házilagos eszközökkel is: amikor például az arra alkalmas anyagokból (például élesztő, tej, citrom stb.) tápláló krémet készítünk, és azt felkenve, hagyjuk az arcon megszáradni, majd a cserepessé váló maszkot ledörzsöljük a bőrünkről. Vannak ezt a célt szolgáló bőrradírok is - ezek az anyagok felfrissítik az arcbőrt, az eltávolításakor alkalmazott gyengéd masszírozás élénkíti a vérkeringést és elősegíti a leválóban lévő anyagok eltávolítását. Az idők során kialakultak speciálisan az elhalt (szarusodott) hámréteg vékonyítására, eltávolítására szolgáló professzionális technikák is. Ezek két alapvető típusa a kristályos és a gyémántfejes mikrodermabráziós készülékkel végzett bőrcsiszolás.

Kristálypor, gyémántfej

A kristályporos eljárásnál a készülék nagy nyomással alumínium-oxid kristályport szór a bőr felszínére, majd azonnal, a lecsiszolt bőrdarabkákkal együtt azt el is szívja onnan. Ezt a készüléket egyre több kozmetikai szalonban felváltja a gyémántfejes csiszolókészülék, ahol nincs szükség kristályokra, nem keletkezik poranyag sem. Ennek a készüléknek lényege, hogy vákuumhatás szorítja a gyémántszemcsés kezelőfejet a bőrhöz, az csiszolja le a szabályozható, kívánt mélységig a bőr legfelső rétegéről az elhalt hámsejteket, majd a készülék elszívja egy kis tartályba azokat. A vákuum erősségét illetve a kezelőfejen a mikrocsiszolást végző gyémántszemcsék méretét a bőr vastagsága szerint választják ki. Az eljárás nem jár fájdalommal, nincs utóhatása, steril, semmilyen, esetleg egészségkárosító kémiai anyag alkalmazására nincs szükség. Az eredmény a frissült, megfiatalodott, bársonyosabb, simább bőrön azonnal látható.

Kiknek igen, kiknek nem?

Mint a legtöbb kozmetikai beavatkozásnak, eljárásnak, a bőrcsiszolásnak is van ellenjavallata. Nem ajánlott például nyáron végezni, mert az ezzel megvékonyított hámréteg kevésbé tudja védeni a káros UV-sugaraktól a bőr mélyebb rétegeit, így leéghet, pigmentálódhat a bőr a fény hatására. Ugyanígy óvakodjanak a kezelés után szoláriumot használni. A mikrodermabrázió nem végezhető gyulladt, sebes, aknés, ekcémás bőr esetében és természetesen fertőző bőrbetegségek idején sem. Általában a lázas állapot, betegség miatt el kell halasztani a kezelést. A kozmetikusok kikérdezik a vendéget egyéb egészségi állapotáról, körülményeiről is, így például cukorbetegség, illetve egyes, a fényérzékenységet növelő gyógyszerek szedése kizáró ok lehet. Jó tudni, hogy a kezelés után tanácsos kerülni a sugárzó fényt és hőt, így nemcsak a napozást és a szoláriumot, hanem a szaunát is, és tanácsosabb legalább egy napig mellőzni az intenzív sportolást, izzadást, és a szennyezett levegőjű helyeken végzendő tevékenységeket is, hiszen a regenerálódásig a bőr átmenetileg védtelenebb.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció