Körte vagy alma - melyik alkat az egészségesebb?

Régóta fennálló elképzelés, hogy az úgynevezett alma alkatúak veszélyeztetettebbek a szívbetegségek és a diabétesz szempontjából, mint körte alkatú társaik, akiknél főként a csípőnél rakódik le a zsír.

A Kalifornia Egyetem (Davis) Orvosi Központjának legújabb kutatása azonban megcáfolta ezt a régóta fennálló tézist. Az intézet kutatói megállapították, hogy a fenéktájékon, azaz gluteális szövetekben lerakódott zsírréteg abnormálisan nagy mennyiségű kemerint és omentin-1 fehérjét tartalmat, amely a szervezetben gyulladásokat okozhat, valamint inzulin rezisztenciát eredményezhet, ami a korai metabolikus szindrómában szenvedők esetében a cukorbetegség kiváltó oka lehet.

A metabolikus szindróma kifejezés bizonyos rizikófaktorok együttes jelenlétére utal, amelyek együtt akár meg is ötszörözhetik a szívbetegségek és a diabétesz kialakulásának kockázatát. A rizikófaktorok között szerepelnek a nagy metabolikus szindróma.

"A hasi tájékon lerakódott zsírról már korábban bebizonyosodott, hogy megnöveli a szívbetegségek és a diabétesz kockázatát, azonban a mostani kutatás rávilágított, hogy a gluteális, tehát a fenéktájon lerakódott zsírréteg sem ártalmatlan, különösen nem a metabolikus szindrómában szenvedő páciensek esetében" - nyilatkozta dr. Ishwarlal Jialal, a Kalifornia Egyetem patológia professzora, a tanulmány szerzője.

testtömeg-indexét (BMI)!A tanulmányt a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című orvostudományi szakfolyóirat márciusi számában fogják publikálni.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció