Kopaszodás: így hullik ki a hajunk

A szakértők szerint napi 80-100 hajszál elvesztése teljesen természetes, ilyenkor még nincs ok az aggodalomra. A rendszeres, mindennapi, a hosszabb haj esetén jól látható hajhullás azonban sokakat megijeszt, hogy véglegesen elvesztik hajkoronájukat.

Több mint százezer hajszál található a fejünkön, és mint mindennek, ezeknek is van természetes életciklusuk. Normál esetben a kihulló és a kinövő hajszálak aránya kiegyenlített, azaz ugyanannyi hajat veszítünk, mint amennyi elkezd nőni.

Nagyjából 100 szál hajunk éri el élete végét naponta

Naponta körülbelül száz hajszálunk éri el élete végét, és lökődik ki a hajhagymákból, ami rövidebb hajnál szinte észrevehetetlen mennyiség, hosszabb hajnál viszont már a fele is jól észrevehető mennyiséget képez. Hogy honnan tudhatjuk meg, mennyi hajat veszítettünk? Ha ez a kérdés foglalkoztat bennünket, mindenképpen érdemes megszámolni a fésülködések után a fésűben, hajkefében maradt szálakat - a döntő mennyiség ugyanis erre a fizikai behatásra hullik ki. Jó tudni, hogy egyszer-egyszer mindenkinek érdemes elvégeznie ezt a vizsgálatot, mert könnyen, szabad szemmel is meg tudjuk állapítani, kell-e aggódnunk hajhullásunk miatt.

A hajnövekedés három fázisa

Mindent a hajhullásról! Olvasson részletesen a hajhullás tüneteiről, kezeléséről és megelőzéséről! A haj növekedése három, egymást követő szakaszra bontható. A növekedési (anagén) szakasz a férfiaknál átlagosan 3, a nőknél pedig 5 év hosszúságú. Ebben az időszakban a sejtek jól osztódnak, a szervezetünk folyamatosan táplálja azokat. Egészséges esetben a körülbelül 140-160 ezer hajszálunk nyolcvan százaléka ebben a szakaszban van. Ezután egy mindössze néhány napig, maximum egy-két hétig tartó átmeneti szakasz következik (katagén fázis), amiben megszűnik a hajhagyma tápanyag-ellátása, a levált hajszál kifelé tolódik a hajtüszőben.

Három hónapig tart az utolsó stádium

Hajszálaink utolsó fázisa a nyugalmi, vagy más néven telogén szakasz. Ebben a szűrtüsző már nem működik. A nagyjából három hónapig tartó utolsó stádium végét az újonnan képződő hajszál érkezése zárja le, ami a régi hajszálat aztán kitolja a helyéről. Ekkor veszítjük el, és találkozunk vele a fésű fogai között, a ruhánkon vagy hajmosás után a lefolyó közelében. S hogy miként tudunk diagnózist felállítani csupán a fésűnkből kiszedett haj alapján? Ezt is eláruljuk. A növekedési (anagén) fázisban levő szőrszálak végei ugyanis sötét gyökerűek, jellegzetes szerkezetük megtartott. A nyugvó (telogén) fázisban lévő hajszál ennek pont ellentéte, nem mutat meghatározható szerkezetet, vége egészen világos. Sötét hajszínnél ez még szabad szemmel is látható.

A fésűnkből kiszedett hajszálakat megvizsgálva kideríthetjük a hajhullás okát

A fésűnkből kiszedett hajszálakat megvizsgálva kideríthetjük a hajhullás okát

Hajhullás-típusok

A vizsgálat korántsem felesleges dolog, vagy hiúsági kérdés, a különböző növekedési fázisokban lévő hajszálak megoszlási arányából közvetlenül az okokra lehet következtetni. Telogén típusú hajhullásról értelemszerűen akkor beszélünk, ha a nyugvó fázisban lévő hajszálak vannak többségben a kihullottak között. Ilyen állapot jellemző a fejbőrre műtétek után, amikor a szervezetnek regenerálódnia kell, és erőit a műtéti seb környékére összpontosítja.

A telogén fázis dominál stressz, gyász időszakában, hosszan tartó lázas állapot idején, a szervezetben található gyulladás - sokszor májgyulladás - miatt, de bármily meglepő, afogyókúrais okozhatja. Pontosabban ilyen esetben az egyoldalú táplálkozás a felelős. A hiányos táplálkozású időszak után 1-2 hónappal szokott elkezdeni hullani a haj. Ide tartozik a szülés után tapasztalt hajhullás is, ami néhány héttel a baba világrajövetele után keserítheti meg a kismama életét. Ez a hajhullás akkor szűnik meg, amikor helyreáll a növekedési fázisban lévő szálak aránya.

Az anagén típusú hajhullás elsőre rejtélyesebb, hiszen itt annak ellenére veszít az ember hajából, hogy a szálak nagy része normális, növekszik. Ebben az esetben hormonális okokra gyanakodhatunk. Ezen a típuson belül androgén (férfias) hajhullással van dolgunk, ha főleg a fejtetőn ritkul meg a haj. Ilyenkor az anagén fázis rövidebb a normálisnál, mintha gyorsabban cserélnénk a normális esetben 5-6 évig is eléldegélő hajszálainkat. Hormonális eredetre kell gondolni akkor is, ha a hajhullás mellett a nőknél vérzészavarok vagy pajzsmirigyproblémák is jelentkeznek.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)