Haj, hajhullás, hajkárosodás

A haj élettelen anyag, sérülés után már nem képes magától regenerálódni. Helytelen kezelés, táplálkozás, betegség, stressz hatására megfakul, töredezetté válik. Éppen ezért érdemes nagyon odafigyelni a károsító tényezőkre, amelyek tönkretehetik.

Nem csak dekoráció

A hajnak ma már nincs nélkülözhetetlen élettani funkciója, csak csekély maradványa valamikori elődeink egész testét fedő pompás szőrzetének, de a pszichológiai hatása felbecsülhetetlen. Egy jó frizura nőiességet vagy éppen erőt sugározhat, és védi a fejbőrt a nap és a szél ellen. Akinek nincs belőle elég, az tudja igazán, milyen kellemetlen a vörösre égett fejbőr.

Hajhullást kiváltó külső tényezők

A haj fénye, csillogása belső egészségünk tükrözője, hírt ad a közérzetünkről, egészségi állapotunkról. Ha haj mattá, töredezetté válik, valami nincs rendben. A haj károsodását külső ártalmak és belső tényezők is okozhatják. A károsodás legtöbbször hajhullást eredményez, amely lehet időszakos és végleges. Átmeneti hajhullás során a szőrtüsző és a hajszemölcs mátrixsejtjei nem pusztulnak el, csupán egy időre megszüntetik osztódásukat.

Külső károsító tényezők a munkahelyi ártalmak, például röntgen és radioaktív sugarak, mechanikai hatások, vitamin túladagolás, légtereink alacsony páratartalma, a fűtés, a friss levegő hiánya, a folyamatos, nagy hőingadozás a lakásban, kocsiban ki-, bemenetelkor. A haj vegyi úton történő kezelése, nem megfelelő hajápoló termékek használata, dauer, szőkítés, festés stb. A sapka alatt elszaporodhatnak a kórokozók, viszkető, hámlásos fejbőrt és hajhullást eredményezve. A homlokon, tarkón enyhe gyulladásos területek, pattanások keletkezhettek. A haj sokkal zsírosabbá, nehezen kezelhetővé, fénytelenné válik.

A végleges kopaszság kiváltó oka ritkán vezethető külső tényezőre, de például a sokáig tartó konty, lófarok, afrofonat viselés következtében a folyamatos húzásnak kitett hajszálak elsorvadhatnak. Egyes tapasztalatok szerint a mesterséges hajhosszabbítás esetében is előfordulhat a hajtüsző gyulladása, hegesedése. Figyelmeztető jelek: érzékeny, viszkető fejbőr, fokozódó hajvesztés, kopasz foltok.

Belső okokra visszavezethető hajkárosodás

A hajnövési rendellenességek egy része lehet fertőző betegségek következménye, például: skarlát, agyhártyagyulladás, idegrendszeri zavarok, belső-elválasztású mirigyek zavarai, pajzsmirigy-túltengés, terhesség, gyulladásos gócok. Az antibiotikumos és más gyógyszeres kezelés, a drasztikus fogyókúra, az egyoldalú táplálkozás is negatívan hat a haj állapotára. Sok esetben a nem megfelelő tápanyagfelvétel miatt fokozódik a hajhullás. A fehérjék és vitaminok megfelelő mennyiségben történő szervezetbe juttatása nélkülözhetetlen az egészséges haj megőrzése érdekében.

A haj növekedését biztosító mátrixsejtek zavartalan működéséhez a tápanyagnak megfelelő mennyiségű vasat, cinket, ként, szelént, kalciumot, káliumot, szilikátot kell tartalmaznia.

Az átmeneti hajhullás kezelésének célja a hajszálakat létrehozó mátrixsejtek osztódásának serkentése, a keratinképzés és a hajas fejbőr anyagcseréjének serkentése.

A végleges kopaszság leggyakrabban belső okokra vezethető vissza (bőrgennyedések, gombás hajrendellenességek, hímjellegű hormonok túltermelődésének következtében, valamint dominánsan öröklődik.)

A legfontosabb hajtápláló vitaminok

  • Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, ezért felszívódásához a gyomorban zsiradékra van szükség. Legnagyobb mennyiségben a tengeri halak májában, a sárgarépában, zöld növényekben fordul elő, továbbá a tojás sárgájában, tejben, vajban.
  • Valamennyi B-vitamin, különösen a B6-vitamin befolyásolja pozitívan a haj és a bőr növekedését, állapotát. Vízben oldódó, leggyakrabban az élesztőben, rizskorpában fordul elő.
  • A biotin is fontos. Magas biotintartalmúak a növényi magvak, a burgonya és a tej. A tojásfehérje viszont elvonhatja a biotint.
  • A C-vitamin nélkülözhetetlen az egész szervezet számára, vízben oldódó, a szervezet nem képes elraktározni, ezért mindennap folyamatosan pótolni kell. Fokozza a szervezet ellenálló képességét és az egyes vitaminok hatását. A zöld növényekben, a paprikában, citrusfélékben és csipkebogyóban található legnagyobb mennyiségben.

A magas kalciumtartalmú ételek fogyasztása is ajánlott. Ilyen élelmiszerek a tej, a sajt, a túró. Törekedni kell arra, hogy lehetőség szerint a szükséges vitaminmennyiség ne szintetikus úton, hanem egészséges étrend és életvitel kialakításával legyen biztosított a szervezet számára.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő