Gondolkozzunk együtt: a szépségápolásról

Mi nők pontosan tudjuk, hogy ha reggel nem sikerül magunkkal megelégedve kilépni otthonról, akkor az egész nap "meg van lőve". Sápadtan, karikás szemmel, túl száraz, vagy zsíros bőrrel, fénytelen, töredezett hajjal, szinte kizárt, hogy sikeresek legyünk.

Ennyire egyszerű lenne?

A világ rengeteget változott. A nők is fontos pozíciókat töltenek be: politizálnak, vállalkoznak, éppúgy, mint a férfiak. Az otthoni feladatok ellátása mellett jó lenne még önmagukkal is foglalkozni. Tornázni, fodrászhoz, kozmetikushoz kellene járni. De kinek van erre ideje? Hogyan lehetne legalább a szépségápolási teendőket otthon megoldani? Hiszen ha tudjuk, milyen típusú a bőrünk, a hajunk, csak meg kell venni a nekünk való kozmetikumokat, és máris hozzáfoghatunk a karbantartáshoz. Mit szerezzünk be, mire figyeljünk? Nem is olyan könnyű feladat. Mondják, a szépség belülről sugárzik. Ez bizonyára igaz, de nem árt, ha a külsőnk is ragyog.

Mi kell a ragyogáshoz?

Természetesen boldogság, harmónia, megfelelő táplálkozás, elegendő folyadékfogyasztás, tiszta levegő és persze néhány kozmetikum, illetve természetes alapanyag. Legyen a fürdőszobában a szappan, fogkrém mellett hidratáló krém, testápoló, bőrradír, szükség esetén növényi olaj, fényvédőszer, A-, E- vitaminos kézkrém. Negyven év felett frissítő, ránctalanító pakolás, tápláló zsírosabb krém. Az idősebbeknek liposzómás hidratálókrém, tápláló zsíros krém, vérkeringést fokozó, regeneráló pakolások. A gyógynövényekkel, ichtiollal, kénnel, illóolajokkal, mézzel, algával, olajos magvak őrleményével kevert szappanok annak ellenére, hogy általában nem olcsók, kedveltek napjainkban, mert a természetesség látszatát keltik.

A kevesebb néha több

A szépségápolási termékekkel szembeni elvárások sokszor túlzottak. Azt, hogy milyen kozmetikumra van szükségünk, bőrünk típusa, az életkor, az időjárás, s persze egyéni igényeink határozzák meg. Számos esetben hiányzó önfegyelmünk pótszereként vásárolunk termékeket és várjuk, hogy csodát tegyen. Az össze-vissza vásárolt, sokszor teljesen felesleges készítmények csak a pénzünket apasztják. Sokszor a reklámok miatt veszünk meg valamit, vagy a gyönyörű csomagolás győz meg minket. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy a kozmetikumok minősége általában nem az esztétikus csomagolástól, a termék márkájától vagy magas árától függ.

A nők inkább az illatos és a finom állagú krémeket választják, pedig a tapasztalat szerint a bőr jobban tolerálja az illatmentes, a szintetikus emulgáló és konzerváló anyagoktól mentes emulziókat. A sok vegyi anyag, a túl sok összetevő allergizálhat. Csak találgathatunk, vajon mitől könnyezünk, mi okozza a viszketést, hámlást, arcpírt. A kellemetlen mellékhatásokért, allergiás reakciókért leginkább a különböző segédanyagok (konzerválószer, emulgálószer, adalékanyag, színezőanyag, illatanyag) felelősek.

Mire figyeljünk?

Elsősorban figyeljük a címkéken feltüntetett összetétel-listát!

Vannak úgynevezett kritikusnak tartott összetevők, amelyek kedvezőtlenül hatnak szervezetünkre.

A paraffin, szilikon, ásványolaj-termékek akadályozzák a bőrlégzést. A fémmaradványok közömbösítésére használatos EDTA komplexképző, toxikus, környezetszennyező anyag. A Methyl, Propyl, Buthylparaben konzerválószerek allergének lehetnek. A PEG-derivátok - mesterséges emulgeálószerek - átjárhatóbbá teszik a bőrt. A színanyagok között is vannak olyanok, amelyek irritálhatják a bőrt (például az anilin), s ezek még nehézfémsóktól is szennyezettek lehetnek. Az optikai fehérítőt, amelyet pl. a szappanokba keverhetnek, környezetszennyező tulajdonsága miatt kritizálják a környezetvédők.

Pozitív megítélés alá esnek a következő anyagok:

 • Olea Europea - olívaolaj,
 • Helianthus Annuus - napraforgóolaj,
 • Triticum Vulgare - búzacsíraolaj,
 • Zea Mays - kukoricacsíraolaj,
 • Prunus Dulcis - mandulaolaj,
 • Phytinsav - az EDTA természetes alternatívája lehet,
 • Butyrospermum parkii - karitévaj,
 • Buxus Chinesis -jojobaolaj,
 • Cocoa Butter - kakaóvaj,
 • Algae - alga,
 • Jasminum Officinale - jázmin,
 • Lavandula Augustifolia - levendula.

Nem minden "bio", amire azt írják

Nálunk mindezidáig nem létezik a naturkozmetikumok összetételére vonatkozó előírás, ezért ha valaki valamilyen növényi kivonatot felhasznál a termékében, akkor - ha akarja - nyugodtan nevezheti azt természetesnek.

Egy krém igazi értékét legalább 80 százalékban az alapanyagok minősége határozza meg, s a nagyon jó hatóanyag sem érvényesül, ha az alapanyag minősége nem megfelelő. Nyugat-Európában több civil szervezet ellenőrzi a kozmetikai termékek minőségét. Ha a vizsgálataik során kiderül, hogy a kozmetikumban nem az összetevőkben felsorolt anyagok szerepelnek, vagy a terméktől esetleg károsodhat a felhasználó egészsége, ennek azonnal hangot adnak fogyasztóvédelmi kiadványaikban. A terméket szigorúan lepontozzák a rangsorlistán abban az esetben is, ha reklámja túlzónak, megtévesztőnek bizonyul. Németországban például az ÖkoTest Magazin évről évre megjelenteti a kozmetikumokat minősítő kiadványait.

Erre sem árt néha kitekinteni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő