Büdös, fekete és aranyat ér: a gyógyiszap

A legtöbben úgy tekintünk az iszapra, mint egyszerű sárra, amitől csak piszkosak leszünk, és sok kellemetlenséget okozhat. Az iszap bizonyos típusainak - az úgynevezett gyógyiszapoknak - azonban kifejezetten jó hatása lehet az egészségünkre.

Az iszap vagy agyag nagyon finom szemcséjű kőzettörmelék, melyben különböző ásványi anyagok és szervesanyag-maradványok is megtalálhatóak. Magas a víztartalma, ezért az állaga puha, könnyen kenhető vagy formázható. Az agyag, iszap színe nagyon különböző lehet, a fehértől, halványsárgától egészen a mély barnásvörösig - ez attól függ, hogy milyen anyagok találhatóak benne.

A agyag és az iszap gyógyászati felhasználásával kapcsolatos első feljegyzések az ókori Egyiptomig és Mezopotámiáig nyúlnak vissza, de a szakemberek szerint ennél korábban is alkalmazhatták ezeket az anyagokat az őseink. Erre utalhat többek között az, hogy számos állatnál, illetve bennszülött törzsnél megfigyelhető az agyagevés (geofágia).

Az ízületeknek is jó Íme, Az iszapot már régóta használhatjuk ízületi panaszok csökkentésére. Hogyan, mire, mikor? Kattintson! Az ókortól azonban inkább külsőleg alkalmazták, mert gyulladáscsökkentő , fertőtlenítő, sebgyógyító hatásokat tulajdonítottak az agyagnak, iszapnak. A gyógyító agyagot több helyről bányászták, például Sziléziából vagy Lemnosz szigetéről, és a tömbökben árult agyag fontos gyógyszerészeti alapnak számított.

Az agyag és iszap gyógyító hatását többféle módon fejtheti ki. Bizonyos agyagfajták, például a szmektit vagy az illit elpusztítják a baktériumokat, emellett jótékony hatású baktériumokat is tartalmazhatnak. Nagy mennyiségben tartalmazhatnak ásványi anyagokat , nyomelemeket is. Az agyag és iszap gyógyászati, egészségmegóvó célra történő előkészítése magában foglalhat hőkezelést, tisztítást, szárítást és őrlést is. A gyógyiszapokat, gyógyagyagokat megvásárolhatjuk bioboltokban, de kozmetikai szalonok is kínálhatnak agyagalapú szépészeti eljárásokat. Számos gyógyfürdőben pedig külön kezelési típusként szerepel az agyag- vagy iszapterápia , és a gyógyiszapot kimérve otthoni kezelésekhez is megvásárolhatjuk (1 kg iszap ára nagyjából 1000-1200 Ft).

Az iszap nagyon jó hatással lehet az egészségre

Az iszap nagyon jó hatással lehet az egészségre Milyen pozitív hatásai lehetnek a gyógyiszapnak, gyógyagyagnak, és milyen problémák esetén, illetve hogyan alkalmazhatjuk ezeket?

A leggyakrabban iszapfürdő vagy iszappakolás formájában találkozhatunk a gyógyagyaggal, gyógyiszappal. Az iszapfürdőnél az iszap általában vulkanikus hamu és termálforrás vizének keveréke. Az iszappakolás jót tesz a bőrnek, méregtelenít, revitalizál, emellett pedig enyhítheti az ízületi gyulladásos panaszokat is. A gyógyiszap pakolásként különösen előnyös lehet a gyulladt, pattanásos bőr kezelésében, illetve a fokozott szaruképződéssel járó bőrbetegségek kezelésében, a bőr nyugtatásában. Az ízületi bántalmakra ajánlott a meleg (felfőzött iszapból készült) borogatás, pakolás.

A gyógyiszap, gyógyagyag (elsősorban a kaolin vagy a bentonit) belsőleg alkalmazva megnyugtatja a emésztőrendszert, hatékony a gyomorfájás ellen, hatásos az emésztési problémák, például a hasmenés vagy a székrekedés ellen. Az agyag és iszap pozitív hatásai közé sorolják azt is, hogy elfogyasztva képes megkötni a különböző méreganyagokat, toxinokat, így megakadályozza, hogy azok károsítsák a szervezetünket.

Bizonyos iszap- és agyagfajták olyan mikrobákat is tartalmazhatnak, melyek elfogyasztva kiegyensúlyozó hatást gyakorolnak a bélflórára, segítenek a káros baktériumok vagy gombák elleni küzdelemben.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: