A szépségért - körömszakadtáig

A kéz mindig kéznél van - mondja a nem túl szellemes szójáték. Ha minden rendben van vele, nem is jut eszünkbe, méltatlanul el is hanyagoljuk. Pedig az egyéni boldogulásunk, sőt, az egész emberi civilizáció az agyon kívül elsősorban a kéznek köszönhető.

Egyéniségünk egyik tükre a kéz

Az embert kezének rendkívüli mozgékonysága és izmai pontos, finom beidegzése sok-sok mesterségbeli és művészeti tevékenység művelésére teszi alkalmassá. A kéz nemcsak a törzsfejlődés során változott, hanem egyénenként, aszerint is alakul, mire használja, milyen tevékenységet, életmódot folytat az illető. Nem csoda, hogy sokak meggyőződése, hogy a kéz legalább annyira, sőt talán jobban árulkodik valaki személyiségéről, mint az arc, vagy a szem. Ki ne tudná, hogy az izzadt tenyér, a renyhe, határozatlan kézfogás, vagy éppen ellenkezőleg, az erőteljes, netán a macsós, erőszakos szorítás utal a jellemre is?

Hogy a hímzőtűkkel szurkált, vagy bőrkeményedéses, formátlan, vörösre repedezett, esetleg apró sérülésekkel szabdalt kéz pontosabb látleletet ad az illető foglalkozásáról, kedvteléseiről, életkörülményeiről, mint egy szabályos életrajz? Természetes, hogy egy vasesztergályos keze sosem lesz olyan finom, mint egy idegsebészé, de bizonyos ápoltság mindkettővel szemben elvárható. Érdemes hát némi egyszerű gondoskodással vigyázni kezünkre, hogy minél tovább szolgáljon, semmit nem veszítve mozgékonyságából, ügyességéből, megőrizve esztétikus formáját.

kéz, köröm
Egyéniségünk egyik tükre a kéz. Fotó: Getty Images

Tenyerünkben a sorsunk?

A tenyér mozgásai elősegítik bizonyos bőrredők, hajlatok kialakulását, a redők a használattól elmélyülnek, kifejezettebbé válnak, hasonlóan az arc, a homlok, a szem körüli ráncok kialakulásához. Valószínűleg innen ered az egyes tenyérvonalaknak az élet hosszúságával, és az egyén sorsával való összekapcsolása, a tenyérjóslás, a kiromancia. Ez a kultúrtörténeti, néprajzi hagyomány négy fő sorsvonalat nevez meg a tenyéren: a Szív, a Fej, az Élet, az Egészség vonalát, az égitestekről, illetve istenekről elnevezett dombocskák (Vénusz, Jupiter, Szaturnusz, Apolló, Merkur, Mars, Hold) mellett.

A mitológiának megfelelően a Vénusszal a szerelmet, érzékiséget, a Marssal a harciasságot kapcsolják össze, a Jupiter az ambíciót, a Szaturnusz a bölcsességet és a szerencsét, az Apolló az intelligenciát, a Merkúr a kommunikációs képességet, a Hold a képzelőerőt és az intuíciót "jelenti". Az emberek többségében él a vágy, hogy megismerje a jövőjét, ezt minden korban szívesen használták ki, de ennek természetesen a históriai párhuzamokon kívül a tudományossághoz nem sok köze van. A tenyérjóslás szokása a XV. század, a reneszánsz idején került be Európába, cigányok hozták be Ázsiából. Mivel sok csalásra ad lehetőséget, több nyugat-európai országban törvény tiltja.

Betegségek jeleit hordozhatja

Ha a hosszabb távú sorsunkat nem is mondja meg, de a kezünk egy szakember számára árulkodik egészségi állapotunkról. Színe, formája és állaga, esetleges hibái; csomók, torzulások, foltok, barázdák, gödrök diagnosztikai útmutatóként szolgálnak. A köröm külön is fontos diagnosztikai elem lehet: olykor a fő tünet megjelenése előtt jelez bizonyos betegségeket, hiányállapotokat.

A kéz és a csuklóhát zselés tapintatú duzzanatai a ganglion ciszták. Főleg nőknél fordul elő, 20-50 éves korban. Egy részük magától eltűnik, más részük leszívást vagy sebészi eltávolítást igényel. A kéz torzulásait, az egyes ujjpercek behajlított állapotban való megmerevedését sérülés vagy más betegség okozhatja, például reumatoid artritisz az ún. hattyúnyak torzulást, vagy a gomblyuk deformitást, a gyulladásos artrózist. Az alagút szindróma oka valamelyik (csukló, könyöktáji) ideg elnyomása, amely fájdalmat okoz. A hátterében lehet például a nem megfelelően beállított számítógép-billentyűzet hosszas használata is. A különböző kézsérülések duzzanattal, fájdalommal, merevséggel, esetleg korlátozott mozgással járnak. Ajánlatos szakorvosnak röntgen segítségével tisztázni, mi történt, hiszen a kezeletlen sérülések maradandó elváltozást okozhatnak. Fertőzések idézhetik elő az ujjbegy, az ujjvég, a körömágy gyulladását, illetve a kéztályogot.

Egészségünk kistükrei a körmök

A különböző tevékenységek hatnak a kéz színére, a bőr állagára, a körmök állapotára. A körmök színe, alakjuk vagy állaguk megváltozása a külső hatásokon túl betegségekről, akár szervi bajokról is árulkodhat. A gyakori mosás, vízben vagy vegyszerekkel, alkoholos és zsíroldó folyadékokkal, tisztító- és mosószerekkel végzett munkák következményeként a körmök megpuhulnak. A körmök gyengeségének, puhaságának lehetséges okai még a körömlakk és lakklemosó túl gyakori használata és nem megfelelő táplálkozás, az A- és B-vitamin, a cink, a vas és a kalcium hiánya. A köröm töredezését okozhatja bőrgyógyászati betegség (például a pikkelysömör, foltos hajhullás) és egyéb szervek megbetegedései is lehetnek a háttérben.

Így a gyenge, töredezett köröm jelezhet fertőzést, például tbc-t, hormonális betegségeket (például a pajzsmirigy túl- és alulműködését), vashiányos vérszegénységet, csontritkulást. A körömpajzson látható hosszanti csíkok, barázdák oka lehet születési adottság, manikűrözési hiba (ha valaki körömápolás közben megsérti a körömágyat) és az alacsony folyadékbevitel is.

A színek is árulkodhatnak: a sok kis fehér pontocska kalciumhiányt jelezhet. A barnás-fekete elszíneződés lehet ütés miatti véraláfutás, de lehet szemölcs, anyajegy, sőt a sötét csíkok a köröm alatt a bőrrák jelei is lehetnek. A körömágy vöröses elszíneződése szívbetegségre, vese-májproblémákra utalhat. Sárgássá a köröm leggyakrabban dohányzás vagy a körömlakk túlzott használata miatt válhat. Megváltozhat a köröm alakja is: a domború, óraüvegre hasonlító köröm lehet öröklött hajlam, de ha minden köröm domború, az tüdő- vagy szívbetegség tünete lehet. A kanálszerűen felfelé növő köröm pedig vashiányra figyelmeztet. Egyenetlen felszín reumatikus megbetegedésekre, ízületi gyulladásra utalhat. A hüvelykujj körme 5-6 hónap alatt éri el teljes hosszát, míg a többinek feleannyi időre van szükségük. Melegebb éghajlat, rendszeres meleg vízben vagy olajban történő áztatás, gyakori alkohol fogyasztás meggyorsítja a köröm növekedését. Előfordulnak extrém esetek is: Az amerikai Lee Edmond több mint 25 éven át növesztette körmeit, így azok együttes hossza meghaladta a 7,5 m-t.

Manikűriskola

A körömápolás legfontosabb eszközei a meleg víz, szappan, körömkefe, körömvágó olló, reszelő, növényi olaj (olíva), kézkrém. Szakemberek nem ajánlják a körömcsipesz használatát, és a manikűrkészletben kínált kis szerszámok, például a körömágy bőrének felemelésére szolgáló kis lapátocska, tolóka is nélkülözhető. Ennek a bőrszegélynek a kivágását nem tartják egészségesnek (ma már nem is igazán divat), de törölközővel jól megdörzsölni a kézmosás után ajánlatos, hogy levegőt kapjon.

A körömlakk használata egyéni ízlés kérdése, de aki tudja magáról, hogy napközben kemény fizikai munkát végezve nem tudja megőrizni a lakk makulátlanságát, inkább mondjon le róla, mert a természetes színű, körbereszelt, tisztán tartott köröm sokkal szebb, mint a felpattogzott, foltos, netán fekete keretes lakozott. Ha valakinek gyenge, töredezett a körme, vágja rövidre, és áztassa időnként meleg olívaolajba, vagy kenegesse erre a célra kifejlesztett körömerősítő krémmel. Használjon körömerősítő alapozó lakkot.

Ennél is fontosabb felkutatni és megszüntetni az esetleges belső, szervi okokat, például a vitamin- vagy ásványi anyaghiányt. Ebben egy (időnként egyébként is ajánlható) megjelenés a háziorvosnál, laborvizsgálat, belgyógyászati rutinvizsgálat segíthet. Ha a kéz bőre illetve a köröm elszíneződött, például a dohányzás miatt, vagy kesztyű nélkül végzett háztartási munkában (újkrumpli-tisztítás, dióbelezés, gyomlálás során például), akkor a friss citrom kifacsart leve segíthet. A töredezett köröm megerősíthető, "felépíthető" egy parányi cellux-csíkkal, majd lakkozással. A beszakadt körömágy teakfaolajjal kezelhető. A túlzásokat jobb elkerülni: a nem túl hosszú, oválisra csiszolt, ápolt női körmöt tartják elegánsnak.

Bársonyos ujjak

Ha a kézfej bőre száraz, netán már repedezett, kivörösödött, akkor meg kell keresni az okokat, hiszen ennek oka a legtöbbször a rosszul megválasztott tisztítószerekben, a kézmosás utáni alapos szárítkozás, krémezés elmulasztásában kereshető. Egy kézápolással foglalkozó szakkönyv 18-féle kesztyűt ajánl a különböző tevékenységekhez. Ha mindegyikre nincs is szükségünk, de kezünk védelmében mindenkinek ajánlható, hogy a vizes, vegyszeres munkákhoz használjon gumikesztyűt, kertészkedéshez, fizikai munkához védő munkakesztyűt, és télen bármennyire is bírja a hideget, a kezét ne tegye ki feleslegesen a fagy hatásának. A száraz, érdes bőr rendbehozatalához be kell kenni a kezet valamilyen jól bevált hidratáló, zsíros, glicerines vagy kamillás kézápoló krémmel.

Gyulladt bőrre különösen jó a körömvirágkenőcs. Meggyorsítja a gyógyulást, ha éjszakára kesztyűt húzunk a bekrémezett kezünkre. (Ez textil legyen, ne gumi vagy bőr, hiszen nem dunsztkötést alkalmazunk.) A kéz kiszáradása, kivörösödése különösen az őszi hónapokban, hideg, szeles időben gyakori probléma. Egyszerű, háztartási praktika ilyenkor tojásfehérjét kenni szét a kéz bőrén, pár percig belemasszírozni.

A haj, bőr és a köröm egészségéért az A-vitamin a felelős, ami elsősorban a zsírokban gazdag élelmiszerekben fordul elő. Ilyenek a máj, a vaj, sajtok, tej, szárnyasok, és a zsírosabb húsú halak (például az angolna). Provitaminja a béta-karotin, amelyet általában a színes zöldségfélék tartalmaznak, például a sárgarépában kiemelkedően sok van belőle. A sárgabarack, bodza, és a csipkebogyó is fontos karotinforrás. A felnőttek számára javasolt napi A-vitamin mennyisége: 0, 8-1, 0 mg. Az elegendő, napi 2-3 liternyi folyadékbevitelre is figyelni kell.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +18 °C
Minimum: +14 °C

Többnyire felhős időben lesz részünk, de időszakosan szakadozhat a felhőzet, és egyes részeken hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüthet. Kisebb-nagyobb megszakításokkal, de továbbra is többfelé várható eső, záporeső, a Dunától keletre zivatarok is kialakulhatnak. Elsősorban az ország középső harmadán további jelentős mennyiség is hullhat! Az északias szél többfelé megerősödik, északnyugaton és északkeleten viharossá fokozódhat. A csúcshőmérséklet 15 és 26 fok között várható, a 20 foknál magasabb értékeket elsősorban a keleti, északkeleti megyékben mérhetjük. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Jelenleg kettős fronthatás érvényesül: a hideg- és a melegfrontra érzékenyeknél egyaránt kialakulhatnak panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra