10 tipp: így tarthatjuk meg a fogainkat

Egyre romlanak a fogaink, de megelőzhetjük, ha betartjuk az alábbi tíz fontos tanácsot.

A britek híressé, hírhedtté kezdenek válni a rossz fogaik miatt. Éppen ezért a The Telegraph most egy közreműködő fogorvos, Dr. Chris van Tulleken segítségével összegyűjtötte azokat a szempontokat, amelyekre odafigyelve megőrizhetik fogaik egészségét. A lista azonban nemcsak a briteknek szól, mindenkinek érdemes megfogadni a jó tanácsokat.

1. Mossunk fogat evés előtt!

Mossunk fogat reggelizés előtt, és ha azt akarjuk, hogy evés után ne maradjon sav vagy valamilyen ételmaradék a fogaink között, öblítsük ki a szánkat vízzel vagy használjunk cukormentes rágógumit. Így biztosan vissza tudjuk állítani a szánk pH-értékét. Ha viszont evés után közvetlenül fogat mosunk, ledörzsöljük a zománcot a fogainkról.

2. Hogyan mossunk helyesen fogat?

A britek évente átlagosan 800 millió fontot költenek fogápolási és -tisztítási termékekre. Ha azonban helyesen mossuk a fogunkat, megteszi egy teljesen közönséges fogkefe és egy egyszerű fluoridos fogkrém is, akkor nincs szükség különleges (és drága) eszközökre.

De hogyan mossunk jól fogat?
- Naponta kétszer két percet szánjunk rá.
- A száj egyik végéből elindulva szisztematikusan dörzsöljük végig az egész fogsorunkat, és figyeljünk arra, hogy ne maradjon olyan felület, amelyet nem mostunk meg.
- Kevés fogkrémet használjunk, és ne mossuk túl erősen. Éppen csak csiklandozzuk az ínyünket és a fogainkat, ez éppen elég erő.
- Ne öblítsünk vízzel egyáltalán, csak köpjük ki a fölösleges fogkrémet. Azzal, hogy nem öblítünk, több fluorid marad a szánkban, ami folytatja a munkáját.

3. A hosszú élet titka...

Klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy az ínybetegségek hatással vannak az általános egészségi állapotunkra. Körülbelül 20 milliárd baktérium él a szánkban. Ha az íny vagy a fog elfertőződik, a gyulladás tovább terjed a szervezetben, ami károsíthatja a szívet, az agyat és az ereket. Ha tehát figyelünk a fogunk egészségére, akkor tovább is élhetünk. És azt se feledjük, hogy a nem dohányzóknak körülbelül tizedannyi esélyük van az ínybetegségekre, mint a dohányzóknak.

A helyes fogápolás elengedhetetlen a megfelelő szájhigiéniát illetően

A helyesfogápoláselengedhetetlen a megfelelő szájhigiéniát illetően

4. Kerüljük a nassolást és a savas italokat/ételeket

Az utóbbi fél évszázadban nemcsak az változott meg radikálisan, hogy milyen ételeket fogyasztunk, de az is, hogy milyen gyakran eszünk. Ez pedig kihatással van a fogaink egészségére is. Étkezés után körülbelül 40 percig savas kémhatású a szánk. Ha egész nap csipegetünk, nassolunk, akkor a szánk összességében akár 60 százalékkal savasabb lesz, mint ha rendszeres időközönként ennénk. A savas kémhatás növekedése pedig nagyban megnöveli a fogszuvasodás és az ínybetegségek veszélyét. Érdemes tehát korlátozni, hogy naponta hányszor eszünk és iszunk.

5. Szájvíz és uborka

Minden negyedik embernek rossz a lehelete. A kellemetlen szájszagért baktériumok okozzák, amikor kiszárad a szánk. A természetben ugyanúgy találunk "szájvizet", ahogy a boltok polcain: a rossz szájszag ellen jó lehet egy pohár víz vagy valamilyen rostos zöldség vagy gyümölcs is - így például az uborka vagy répa.

6. Ne féljünk a fogorvostól!

Nagy-Britanniában 5 millió ember nem volt fogorvosnál az elmúlt 10 évben. Sokan szenvednek fogorvosfóbiában, de ezeket a félelmeket érdemes legyőzni! Hogyan?

- Ne érkezzünk sokkal előbb a fogorvoshoz a megbeszélt időpontnál.

- Kérjük meg az orvost, hogy az első alkalommal semmi fájdalmas beavatkozást ne csináljon.

- Mondjuk el a fogorvosnak, hogy félünk, hogy idegesek vagyunk.

- Ha nem bírjuk a fogorvosnál előforduló hangokat és fényeket, vigyünk magunkkal zenét vagy mást, ami eltereli a figyelmünket.

- Sok fogorvos szakmailag fel van készülve arra, hogy fóbiás, félő betegeket kezeljen. Egyszerűen kérdezzük meg az orvosunktól, hogy őneki van-e erre kompetenciája.

7. Szerezzünk új barátokat!

A fogaink egészsége olyan szinten is kihat az életminőségünkre, amit nem is gondolnánk. Azokat az embereket, akiknek jók a fogaik, iskolázottabbaknak, sikeresebbeknek és barátságosabbaknak tartják, mint azokat, akiknek nem jók a fogaik.

8. Első számú ellenség: a cukor!

Figyeljünk arra, hogy mennyi cukrozott ételt és savas italt fogyasztunk, és igyekezzünk csökkenteni ezek mennyiségét. Például ahelyett, hogy meginnánk egy pohár narancslevet, inkább együnk meg egy narancsot; vagy ahelyett, hogy valamilyen vegyes gyümölcsös teát innánk, igyunk inkább borsmentásat, utóbbiba ugyanis jóval kevesebb a sav, mint az előbbiben. Érdemes elkerülni a citrommal ízesített alkoholos italokat, mert azok körülbelül annyira savas kémhatásúak, mint a gyomorsav!

9. nem lehet elég korán kezdeni...

A fogak helyes ápolását már gyermekkorban el kell kezdeni. Ez ugyanis kihatással van a felnőttkori fogazat egészségére. Sokan gondolkodnak úgy, hogy a tejfogak ápolása és egészsége kevésbé fontos, ez azonban tévedés. A helyes szájhigiénés szokásokat már gyermekkorban ki kell alakítani.

10. Hogyan mentsük meg a fogunkat?

Ha esetleg valaki kiütné a fogunkat, vagy valami miatt kitörne, ne öblítsük ki a szánkat, de mossuk meg a fog helyét, mert ezzel tönkretesszük a felületén lévő sejteket, amelyek fontosak ahhoz, hogy a fog visszailleszthető legyen. A mosás és az öblítés helyett egyszerűen nyaljuk meg, és igyekezzünk visszatenni a helyére, majd azonnal menjünk a fogorvoshoz. Ha nem tudjuk visszatenni, akkor mártsuk tejbe, így pár órát nyerünk, amíg a fogorvos megpróbálhatja visszatenni.

Forrás: The Telegraph

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: