0° - +12°
Kettős front

Oszteoszarkóma tünetei és kezelése

2016.08.08. 11:32

 Szabó Emese

 prof. dr. Szendrői Miklós ortopéd főorvos, tanszékvezető egyetemi tanár, klinikai igazgató

Mi az oszteoszarkóma?

Az oszteoszarkóma a leggyakoribb csontot termelő csontszarkóma. Az elváltozás az esetek 90 százalékában nagy malignitású, azaz abszolút rosszindulatú.

duzzanat, fájdalom

Az oszteoszarkóma előfordulása

Az elváltozás elég ritka: Magyarországon egymillió lakosra egy évben 1,5 új eset jut, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hazai orvosok évi 15 új esettel számolhatnak. A betegség fiatal korban, tizenéveseknél jelentkezik: a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának csonttumor regisztere szerint érintettjeinek átlagéletkora 18-19 év. A nemek érintettsége között nincs érdemi különbség, ugyanannyi nő lehet beteg, mint férfi.

Az oszteoszarkóma okai

Az oszteoszarkómának nem ismert a konkrét kiváltó oka, azt ugyanakkor tudjuk, hogy korábban egy olyan kémiai ágens okozott ilyen betegséget, amellyel az órák felszínét festették, hogy azok foszforeszkáljanak. Ez azonban inkább irodalmi érdekesség, ma már nem fordul elő.

Az oszteoszarkóma tünetei

A betegség fő tünete a fájdalom és a duzzanat, amelynek jelentkezését alapvetően sporteseményekkel szoktak összefüggésbe hozni, lévén rendszerint aktív életet élő fiatalokról van szó. Általában azt gondolják, hogy érintettje csak megsértette a térdét vagy végtagját. A gyanú akkor kezd erősödni, amikor a tünetek nem múlnak, egy-két hét után is fönnállnak, sőt rosszabbodnak.

Az oszteoszarkóma gyakran sportolás közben jelentkezik először

Az oszteoszarkóma gyakran sportolás közben jelentkezik először

Az oszteoszarkóma diagnózisa

A diagnózis felállításának első lépése a röntgenfelvétel, amelyen már látszik a csontkéreg, illetve az annak felszínén lévő kötőszövetes lemez (periosteum) típusos elváltozása. Részben ez, részben maga a tumor termel a daganatra jellegzetes, tengelyre merőleges csonttüskéket. Mindez CT-vizsgálattal még jobban látható, de mellette fontos az MR is. Utóbbi a daganat csonton belüli, illetve lágyrész felé történő terjedésének megítélését teszi lehetővé.

Az oszteoszarkóma kórlefolyása

Az oszteoszarkóma gyakran tör a lágyrészbe, igen rosszindulatú.

Az oszteoszarkóma kezelése

Az oszteoszarkóma sebészi eltávolítására, tehát kimetszésére minden esetben szükség van. A betegség ezt követő terápiáját eleve meghatározza az, hogy radioterápiára nem, kemoterápiára viszont érzékeny: utóbbi Magyarországon már a 80-as évek óta elérhető, hatására a daganatsejtek 90 százaléka az esetek 60 százalékában elpusztul. Emiatt a sebészek ma már bátrabbak, régóta végtagmegőrző műtétre törekednek: amputációra ma már csak az esetek 15-20 százalékában van szükség. A legtöbb esetben csak magát a daganatot távolítják el, a defektust pedig protézissel vagy csontbankból származó csonttal pótolják. Már műtét előtt is kap a beteg kemoterápiát, amit fél vagy háromnegyed évig tovább kell adni műtét után.

Az oszteoszarkóma gyógyulási esélyei

A nagy malignitású oszteoszarkómánál az 5 éves daganatmentes túlélési esély körülbelül 65 százalék.

Az oszteoszarkóma megelőzése

Nincs ismert megelőzési módja az oszteoszarkómának.

Szövődmények

A legsúlyosabb szövődmény a helyi kiújulás, amelynek esélye 5-10 százalékos, valamint a távoli áttét képződése, amire az estek 30-35 százalékában számítani kell. Az esetek 20-30 százalékában már a felismeréskor is van a tüdőben áttét. Akár csonttal, akár protézissel pótolják a defektust, nem ritka a műtét után a csont vagy protézistörés, az álízület-képződés és az infekció. A végtagot többnyire többszörös műtéttel sikerül megmenteni, ritkán azonban amputációra és a végtag pótlásra is szükség lehet.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük prof. dr. Szendrői Miklósnak, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika igazgatójának.

Kategória: Tumoros megbetegedések

Orvost vagy magánrendelőt keresek Oszteoszarkóma kezelésére! További kérdésem van Oszteoszarkóma témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+2, +12 °C
Minimum:
0, +8 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag