Méhen belüli magzati ártalmak tünetei és kezelése

 Durbák Ildikó

 

 Dr. Gozár Tamás szülész-nőgyógyász

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mik a méhen belüli magzati ártalmak?

A méhen belüli fejlődés szempontjából az embrionális szakasz a legkritikusabb időszak, amely a sikeres beágyazódást követően a 6-8. hétig tart. A magzat ekkor a legsebezhetőbb, hiszen ebben az időszakban alakulnak ki a test alapvető szervei (agy, szív, tüdő, szem, fül, szájpadlás, emésztőszervek) és a testrészek. Ha ebben a szakaszban az embriót külső ártalmak érik, súlyos fejlődési rendellenességek alakulatnak ki. Azokat a méhen belüli ártalmakat, melyek veleszületett fejlődési rendellenességeket okoznak, teratogéneknek nevezzük. Nagyon veszélyesek lehetnek a magzatra a gyógyszerek, a vegyszerek, a fertőző betegségek, amelyek akár maradandó károsodást is okozhatnak.

A méhen belüli magzati ártalmak előfordulása

A szülések körülbelül 6 százalékában jön valamilyen rendellenességgel a világra a gyermek. Magyarországon ez évente 5000-6000 babát érint. Sajnos sokan vannak közülük, akiknél maradandó a károsodás. A veleszületett rendellenességek a csecsemőhalálozás második legfontosabb okaként tartják számon. (Ez a statisztika azokat a csecsemőket is számba veszi, akik valamilyen genetikai rendellenességgel születtek, nem csak azok szerepelnek benne, akik méhen belüli magzati ártalmat szenvedtek.)

A méhen belüli magzati ártalmak okai

A vírusok, baktériumok, paraziták, gyógyszerek, káros szenvedélyek (alkohol, dohányzás, kábítószerek), különböző környezeti ártalmak, egyes vegyszerek, sugárzások, nehézfémek, például az ólom- vagy higanymérgezés károsak lehetnek a magzat fejlődésére. Emellett az anya egyes betegségei is okozhatnak méhen belüli fejlődési rendellenességeket.

Vírusok:

- Rózsahimlő (Rubeola): a vírus nagy veszélyt jelent, főleg a terhesség első harmadában okoz fejlődési rendellenességet, siketséget, látáskárosodást (szürkehályog), szívbetegséget, értelmi fogyatékosságot, illetve a csontok fejlődésében is problémákat okozhat. A vírus az anya szervezetéből vérárammal jut át a méhlepényen keresztül a magzathoz. Az ultrahang-vizsgálat során látszik a máj és lép megnagyobbodása, megvastagodik és meszesedik a méhlepény, a magzat visszamarad a fejlődésben. A fertőzés nem gyógyítható.

- Mumpsz (Parotitis): a terhesség korai szakaszában a fertőzés vetélést okozhat. Ha megmarad a magzat, akkor fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki. (károsodhat a szív, az agy, illetve látás- és hallásproblémák léphetnek fel). A terhesség második vagy harmadik harmadában történő megbetegedés esetén kis súllyal születhet a baba.

- Parvo B19 vírus: vetélést okozhat, ha a kismama az első trimeszterben kapja el. A fertőzés miatt előfordulhat magzati vérszegénység, ödéma, illetve súlyos esetben halvaszülést okozhat.

- Herpesz: az arcon, főleg a száj és orr körül okoz jellegzetes nedvedző, fájdalmas kiütéseket de előfordulhat a nemi szerveken is. A fertőzött várandós nők kis százalékánál fertőzik meg a magzat is.

- Cytomegália vírus (CMV): ez okozza a legtöbb méhen belüli fertőzést. Ultrahangvizsgálat során ha meszesedés látszik a méhlepényen, az agyban és megnagyobbodott a máj és a lép, akkor erre a megbetegedésre gyanakodhat az orvos. A fertőzés vetélést és méhen belüli elhalást,illetve hallás- és májkárosodást okozhat.

- Bárányhimlő (Varicella): többnyire idősebb anyáknál fordul elő, megközelítőleg minden hatezredik terhességnél. Ha a fertőzés a terhesség első harmadában lépett fel, akkor nagyon nagy eséllyel okoz fejlődési rendellenességet. Elváltozások figyelhetők meg a magzat központi idegrendszerében, valamint a szemen és a végtagokon.

- HIV vírus: a HIV-pozitív terhes nők újszülöttjei 15-30 százalékos valószínűséggel fertőződhetnek meg a méhben vagy a szülés közben és az anyatejes táplálás során. A fertőzött terhes nőknek és az újszülöttnek vírusgátló gyógyszeres kezelést adnak, ami a kockázatot jelentősen csökkenti. A HIV-fertőzött nőknek nem javasolják a teherbeesést, ugyanis súlyos komplikációk adódhatnak. A magzat a fejlődésben visszamarad, átlagosan 500 grammal kisebb súllyal születik, és fennáll a koraszülés veszélye. Ha megfertőződött a baba, akkor az AIDS kialakulhat néhány éven belül, amely halálos kimenetelű.

Paraziták, élősködők:

Az élősködőket kutyák, macskák és egyéb más állatok terjeszthetik, de akár fertőzött élelmiszerekkel is az anya szervezetébe kerülhetnek. A macskák által okozott toxoplazmózis hatására fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki. A terhesség középső harmadában agyvelőgyulladást, az utolsó harmadban máj- és lépgyulladást, szívizomgyulladást okozhat. A liszteriózis agyhártyagyulladást okoz.

Környezeti ártalmak:

- Röntgen-sugárzás: mikrokefália (kisfejűség) jöhet létre, károsíthatja a magzat ivarsejtjeit. Közvetlen besugárzás esetén. Ha mégis röntgenezni kell az anyát, akkor a hasára ólomkötényt kap, hogy védjék a magzatot.

- Nehézfémek, vegyszerek, toxinok: nagyon károsak lehetnek a magzat fejlődésére, károsíthatják a DNS-t, komoly fejlődési rendellenességeket okozhatnak. Ha az anya olyan munkahelyen dolgozik, ahol kapcsolatba kerülhet ezekkel az anyagokkal, akkor a terhesség alatt táppénzre kell mennie.

Gyógyszerek:

A terhes nőknek bizonyos gyógyszerek szedése tilos. A gyártók ráírják a betegtájékoztatóra, hogy mi vonatkozik a várandós és szoptató anyákra. A szigor oka az, hogy a készítmények károsak lehetnek a magzatra.

- Thalidomid: ezt a nyugtatót az 1950-60-as években alkalmazták, majd kiderült, hogy súlyos rendellenességeket okoz: a csecsemők végtagkárosodással jöttek a világra. Ezután betiltották.

- Vérnyomáscsökkentők: a hatásukra a méhlepény és a magzat vérellátása is csökken, ezzel kevesebb oxigén jut a baba szervezetébe.

- Isotretinoin: ha az anya ilyen gyógyszert szedett, a magzatnál előfordulhat a fülkagyló hiánya, illetve fejletlensége, az agykamrák kóros tágulata és a szívfejlődési rendellenesség.

Oxigénhiány:

Keringési zavarok okozzák, például az anya szívbetegsége vagy dohányzása miatt nem jut elegendő oxigén a magzat szervezetébe. Agykárosodást okoz, a babánál értelmi vagy mozgásszervi problémák alakulhatnak ki

 Nagyon veszélyesek lehetnek a magzatra a gyógyszerek, a vegyszerek, a fertőző betegségek

Nagyon veszélyesek lehetnek a magzatra a gyógyszerek, a vegyszerek, a fertőző betegségek

A méhen belüli magzati ártalmak tünetei és diagnózisa

A méhen belüli magzati ártalmaknak sokszor nincs semmiféle olyan tünete, amelyet az anya érzékelne. Ezért is nagyon fontos, hogy terhesgondozásra járjon, ugyanis a vizsgálatokkal kiszűrhetők a magzat betegségei.

Praenatalis diagnosztikának, azaz magzati korban történő vizsgálóeljárásnak hívják azokat a módszereket, amelyek a fejlődési rendellenességek felismerésére irányulnak. Szűrővizsgálatokkal - ultrahanggal, laborvizsgálatokkal, magzatvíz- és méhlepényszövet-mintavétellel - tárják fel a problémákat. Ezzel megelőzhető, hogy az esetleges betegségekre ne a szülés után derüljön fény.

Fontos, hogy az anyát is ki kell kérdezni, hogy volt-e valamilyen betegsége, be van-e oltva egyes vírusok (Rubeola vagy bárányhimlő) ellen. Előfordul, hogy kismama nem is veszi észre hogy elkapott valamilyen betegséget, emiatt szükséges lehet a laborvizsgálat, ha fennáll a gyanú, hogy megfertőződött.

A 12. héten végeznek először genetikai ultrahangos szűrővizsgálatot. A fejlődési rendellenességek közül a legjobban a Down-kórt lehet kimutatni, egy úgynevezett kombinált teszt (ultrahang és vérvizsgálat) segítségével. Ha ennek negatív az eredménye, akkor a 20. héten kerül sor a második genetikai ultrahang vizsgálatra.

A méhen belüli magzati ártalmak kezelése

Ha a magzat fejlődésében rendellenességet tapasztal az orvos, ki kell vizsgálni, hogy ezt mi okozhatta. Ennek ismeretében kell meghatározni a további teendőket, ami lehet gyógyszeres kezelés, de legvégső esetben a terhesség megszakítása is. Minden egyes esetben el kell mondani a szülőknek, hogy milyenek lesznek a gyermek életkilátásai.

A méhen belüli magzati ártalmak megelőzése

A fejlődési rendellenességek egy része megelőzhető. Fontos, hogy a terhes nők kerüljék a károsító tényezőket (dohányzás, alkohol, gyógyszerek, vegyszerek, sugárzás stb.), figyeljenek oda, hogy mit esznek, és megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot fogyasszanak.

Hasznos tudnivalók

Néhány vírus - például a Rubeola - ellen létezik védőoltás, amely nemcsak az anyát, hanem a magzatot is megvédi. A terhes nőknek nem ajánlott a háziállatokkal érintkezni.

A magyar törvények szerint a terhes nőt a munkavégzés alól fel kell menteni, ha az egészségi állapotának megfelelő foglalkoztatása nem lehetséges. A Munka törvénykönyve szerint tilos a kiválasztás során terhességi tesztre kötelezni az álláskereső nőt, kizárólag akkor lehet jogszerű ez, ha olyan veszélyes vagy sugárzó anyagokkal kell majd érintkeznie a munkavégzés során, amely károsíthatná a magzatot.

A fejlődési rendellenességekről Magyarországon nyilvántartást vezetnek. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet égisze alatt működő Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartása statisztikákat készít és adatokat szolgáltat a tudományos kutatásokhoz. Emellett azt is meghatározzák, hogy mik a leggyakoribb esetek, és milyen lépéseket lehet tenni a megelőzésük érdekében.

Kategória: Gyermekgyógyászat

Orvost vagy magánrendelőt keresek Méhen belüli magzati ártalmak kezelésére! További kérdésem van Méhen belüli magzati ártalmak témában
Aktuális
Változókor: nem vagyunk egyedülMenopauza

Változókor: nem vagyunk egyedülNegyven felett egyre több nőnél jelentkeznek a változókorral járó panaszok

Mit jelez az evés utáni szédülés?Cukorbetegség

Mit jelez az evés utáni szédülés?A tünetek általában hipoglikémiára utalnak

Az időskori bőrszárazság okaiSzáraz bőr

Az időskori bőrszárazság okaiA xerósis, avagy bőrszárazság idős korban nagyon gyakori jelenség

Bőrbetegségek, melyek viszketést okoznakViszketés

Bőrbetegségek, melyek viszketést okoznakA viszketésnek nagyon sokféle oka lehet

Zuhanyzás, fürdés: hogyan a legegészségesebb?Zuhanyzás

Zuhanyzás, fürdés: hogyan a legegészségesebb?Ha óvni szeretnénk bőrünk egészségét, a kevesebb több

Mire vigyázzon egy nő negyven felett?Gondoskodás

Mire vigyázzon egy nő negyven felett?Az évek múlásával számos egészségügyi probléma megjelenésének kockázata is jelentősen megemelkedik

Micella: az arctisztítás forradalmaMicella

Micella: az arctisztítás forradalmaAz arcápolás első lépése a megfelelő tisztítás

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+8, +18 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt változóan felhős lesz az ég, délnyugaton lehetnek hosszabb napos időszakok.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag